31 Ιαν 2011

Στον αέρα οι μελέτες για τα επικουρικά

Μετέωρες κινδυνεύουν να μείνουν οι μελέτες βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία και να χρειαστεί αν δεν προχωρήσει -όπως φαίνεται- ο διαγωνισμός, να επιβληθούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με μια απλή υπουργική απόφαση, υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΤ» μετά την προκήρυξη που έκανε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή για την ανάθεση των μελετών κατόπιν διαγωνισμού, έχουν δείξει ενδιαφέρον δυο εταιρείες, αλλά η μια εξ αυτών φέρεται να αποχωρεί ή να ετοιμάζεται να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω εταιρεία (είναι γνωστή για τις κατά καιρούς μελέτες που έχει εκπονήσει στο ασφαλιστικό σύστημα) έστειλε πρόσφατα σχετική επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, στην οποία του επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, που είναι οι εξής δύο:
1. Ο σύντομος χρόνος μέσα στον οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες σε σχέση με τον όγκο των στοιχείων και των δεδομένων που θα πρέπει να αξιολογηθούν (σ.σ. ισολογισμοί και δεδομένα από 40 ταμεία).
2. Το δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το χρόνο και τον όγκο δουλειάς, οικονομικό αντάλλαγμα για όποιον πάρει το έργο (σ.σ. 190.000 ευρώ).
Ετσι, στο διαγωνισμό φαίνεται πως παραμένει μια εταιρεία η οποία ανήκει σε καθηγητή που ήταν μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί για το ασφαλιστικό πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Αν τώρα δεν υπάρξει δεύτερος στη διεκδίκηση των μελετών, τότε το πιο πιθανό είναι να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, αφού δεν προβλέπεται απευθείας ανάθεση.
Σε αυτή την περίπτωση και με τις προθεσμίες να τρέχουν, το υπουργείο θα βρεθεί σε διπλή πρέσα: Από τη μια μεριά θα έχει την τρόικα που θα ζητά την εφαρμογή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και από την άλλη θα έχει απέναντι το πρόβλημα των επικουρικών ταμείων που θα βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας (ιδίως ορισμένα ταμεία όπως ΤΑΝΠΥ, Τραπεζών και ένα ή δύο των ΔΕΚΟ). Ως εκ τούτου, η «λύση» που ήδη εξετάζεται είναι για όσα ταμεία δεν έχουν συντάξει ισολογισμούς και έχουν αρνητική θέση, να επιβληθεί κατ’ εξαίρεση και με υπουργική απόφαση η μείωση των συντάξεων, ώστε να πάρουν μια ανάσα μέχρι να δείξουν οι αναλογιστικές μελέτες, το μέγεθος του προβλήματος.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 31/1/2011