31 Ιαν 2011

Θέλουν 200 συμφωνίες με μειώσεις μισθών!

Θέμα πρόσθετων αλλαγών στις συμβάσεις, που μπορεί να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, επαναφέρει η τρόικα, εκφράζοντας τη δυσφορία της για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας, ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και για το ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, στην πράξη δεν εφαρμόζεται.
Ούτε μια επίσημα κατατεθειμένη σύμβαση δεν είχε να επιδείξει το ΣΕΠΕ στο κλιμάκιο ων χαμηλόβαθμων στελεχών της τρόικας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε πριν λίγες μέρες.
Ακόμη και η περίπτωση της «Νεογάλ», όπου αρχικά ο εργοδότης και το Σωματείο συμφώνησαν για μειώσεις μισθών 9%, η επιχειρησιακή σύμβαση μετατράπηκε σε πάγωμα μισθών, καθώς το ΣΕΠΕ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά με το αιτιολογικό ότι η επιχείρηση είναι κερδοφόρος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ζητά μείωση αποδοχών για να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Ολα αυτά φέρνουν επί θύραις την τροποποίηση του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με στόχο να γίνονται πιο εύκολα οι μειώσεις μισθών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανακινείται και το ζήτημα να καθιερωθούν ακόμη και ατομικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες διαδικασίες που οδηγούν στις καλένδες την εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Το υπουργείο Εργασίας βλέποντας ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο θέσπισης ατομικών συμβάσεων τρέχει και δεν φτάνει, να πείσει την τρόικα για το «πόσο καλός είναι ο νόμος με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που μειώνει τους μισθούς» και ότι δεν χρειάζονται άλλες ουσιώδεις αλλαγές. Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη στις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας θα παρουσιάσει περί τις 700 ερωτήσεις που δέχτηκε το ΣΕΠΕ από επιχειρήσεις και εργοδότες για το πως μπορούν να προχωρήσουν σε επιχειρησιακές συμφωνίες. Παρότι όμως υπάρχουν αυτές οι ερωτήσεις, στην πράξη, δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια, καθώς η υπογραφή των επιχειρησιακών σκοντάφτει στην άρνηση των Σωματείων και κυρίως των κλαδικών συνδικάτων.
Στο υπουργείο εκτιμούν πως είναι δυνατό να υπογραφτούν φέτος περί τις 160-200 επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα περάσουν αρκετοί μήνες.
Τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχτεί η ίδια η υπουργός, γιατί όταν η κ. Κατσέλη είχε ζητήσει (8 Δεκεμβρίου) από τον επικεφαλής της τρόικας, κ. Ντερούζ, να μην επιμείνει στην πλήρη ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων, ώστε οι μειώσεις να σταματούν στα 740 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης, του είπε τονίσει πως ο νόμος θα περπατήσει και θα φανούν σύντομα αποτελέσματα.
Τότε, ο «ΑΤ», είχε επισημάνει ότι στην επόμενη επίσκεψή τους (Φεβρουάριο) η τρόικα δεν θα ζητήσει να δει πόσο και αν μειώθηκαν οι μισθοί, αλλά θα ζητήσει να μάθει για τον αριθμό των επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, με βάση τις ρυθμίσεις που πέρασαν στο νόμο. Αυτή τη στιγμή όμως επιχειρησιακές συμφωνίες υπάρχουν μόνο σε επίπεδο προθέσεων, καθώς στην πράξη ο νόμος αργεί να φέρει τα επιθυμητά για την τρόικα αποτελέσματα.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 31/1/2011