31 Δεκ 2010

Εργασία και Ασφάλιση: Εκκίνηση με 12 ανατροπές από το 2011

Σκηνικό τρόμου σε εργασία και ασφάλιση διαμορφώνουν οι βίαιες ανατροπές που θα "τρέξουν" από το νέο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου και όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση τον προηγούμενο χρόνο, από το 2011 το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμόζονται αναλόγως των "οικονομικών δυνατοτήτων" και των οικονομικοτεχνικών μελετών των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ουσιαστικά καταργούνται. Οι απολύσεις (ιδιαίτερα για τους νέους) απελευθερώνονται και η ευέλικτη εργασία πριμοδοτείται απεριόριστα.
Ειδικότερα, από το 2011 δρομολογούνται αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 10 χρόνια (για γυναίκες και μητέρες ανηλίκων), μείωση των συντάξεων κύριας ασφάλισης έως και 30%, αντίστοιχη μείωση των επικουρικών μέσω αναλογιστικών μελετών που θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Ιούλιο. Επιβαρύνσεις στα όρια ηλικίας, εκτός των γυναικών και των μητέρων, θα έχουν και άλλες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα καταργηθεί πλήρως η 35ετία και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και η συνταξιοδότηση θα απαιτεί 40 χρόνια συνεχούς εργασίας, με απολαβές που θα τείνουν στο μισό των σημερινών, λόγω των σημαντικά μειωμένων ποσοστών αναπλήρωσης. Η "Αυγή" της Κυριακής συνοψίζει σήμερα τις βασικές ανατροπές σε ασφάλιση και εργασία που θα αρχίσουν να "τρέχουν" με τον νέο χρόνο.

Ασφαλιστικό: Μετά από 40 χρόνια, η σύνταξη γίνεται... βοήθημα.

1. Συνταξιοδότηση μετά 40 χρόνια εργασίας.
Αυξάνονται από την 1/1/2011 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Σήμερα προβλέπεται η συνταξιοδότηση με 37 συντάξιμα έτη χωρίς όριο ηλικίας, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπονται 40 έτη με προσαρμογή μέχρι το 2015 και με όριο ηλικίας το 60ό έτος από 1.1.2011. Επίσης, η θέσπιση της ηλικίας των 60 ετών ως ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης από 1.1.2011, ακόμη και γι' αυτούς που υπάγονται σήμερα στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σημαίνει επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5-7 χρόνια.

2. Ξεκινά η μείωση των συντάξεων με τον νέο τρόπο υπολογισμού (εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015.
Το μέτρο, που πλήττει κυρίως τους ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία και στο πρώην ΤΕΒΕ, θα φέρει μικρότερες μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του αλλά πολύ μεγαλύτερες μειώσεις για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1/1/2011 (σε αυτή την περίπτωση, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με συντελεστές αναπλήρωσης 0,80% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 1,5% για 39 - 50 έτη ασφάλισης). Δρομολογείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία, καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση απέναντι στην τρόικα να εκπονηθούν έως την άνοιξη αναλογιστικές μελέτες και να «προσαρμοστούν» οι επικουρικές συντάξεις στις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων. Ταυτόχρονα προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής των συντάξεων (τόσο της βασικής των 360 ευρώ, όσο και της αναλογικής) ανάλογα με τη μεταβολή του ΔΤΚ, του ΑΕΠ, αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του αντίστοιχου κατά περίπτωση ασφαλιστικού Ταμείου.

3. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για γυναίκες και μητέρες.
Οι μητέρες με ανήλικα τέκνα από το 2011 θα συνταξιοδοτούνται στο 52ο έτος, από το 2012 στο 55ο και από το 2013 στο 65ο. Εάν οι μητέρες συμπλήρωσαν τον προβλεπόμενο συντάξιμο χρόνο, δικαιούνται μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας από το 2011, του 53ου από το 2012 και του 60ού από το 2013.
*Για τη συνταξιοδότηση μητέρων στο ΙΚΑ που έχουν ασφαλιστεί μέχρι το 1992 καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 όριο ηλικίας τα 57, από 2012 τα 60 και από 2013 τα 65. Το όριο ηλικίας για λήψη μειωμένης σύνταξης καθορίζεται αντίστοιχα από το 2011 στο 52ο έτος, από 2012 στο 55ο και από 2013 στο 60ό.
*Στο Δημόσιο εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το όριο εξόδου των γυναικών διαμορφώνεται στα 65 από το 2013. Επίσης το 50ό έτος για γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή σύζυγο με αναπηρία και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία). Σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται, για λόγους εξίσωσης, και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων. Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες είναι το όριο που θεσπίζεται και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, επομένως δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από 1/1/1983 και μετά. Και σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες (χωρίς ανήλικα) θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας.

4. «Κόβονται» από τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών δεκάδες επαγγέλματα.
Στη νέα λίστα -που θα είναι έτοιμη έως το καλοκαίρι- θα παραμείνει το 10% των επαγγελμάτων και ο νόμος προβλέπει ότι «δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015».

5. Μπαίνουν για επανέλεγχο οι αναπηρικές συντάξεις με τη λειτουργία Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μειωθούν οι αναπηρικές συντάξεις στο 8% - 9% (από 14% σήμερα).

"Σπάνε" οι Συμβάσεις - Καταρρέουν μισθοί και εργασιακές σχέσεις

Δραματικές και βίαιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς δρομολογούνται από το 2011, καθώς θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή όσα προβλέπει το Μνημόνιο και οι αναθεωρημένες εκδοχές του. Με τις νέες ρυθμίσεις: Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, με συνέπεια οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά 25% (μέχρι τα όρια των 740 ευρώ μεικτά), οι νεοπροσλαμβανόμενοι, ειδικότερα οι νέοι, θα αμείβονται με 580 ευρώ καθαρά, δηλαδή κάτω από τα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, διευκολύνονται οι απολύσεις, ενώ πριμοδοτείται με ακραίο τρόπο η ευέλικτη απασχόληση.

Αναλυτικά:

6. Απολύσεις:
Σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα η εργοδοσία μπορεί να απολύει μέχρι 6 εργαζόμενους τον μήνα. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα μπορούν να απολύουν μέχρι 5% και μέχρι 30 άτομα το μήνα από 2% που ισχύει σήμερα. Η αποζημίωση λόγω απόλυσης μειώνεται στο μισό, μετά από προειδοποίηση του εργοδότη εντός 6μήνου.

7. Θα απολύονται χωρίς αποζημίωση, αλλά και προειδοποίηση από τον εργοδότη οι νεοπροσλαμβανόμενοι για "δοκιμαστική εργασία" μέχρι 12 μήνες.

8. Μειώνεται στο μισό (από 2 σε 1 μήνα) η αποζημίωση απόλυσης για όσους απασχολούνται από 12 έως 24 μήνες.

9. Επανακαθορίζεται τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, καθώς τυχόν υπέρβαση της 4ωρης απασχόλησης, δεν θα αμείβεται με προσαύξηση 10% όπως ισχύει σήμερα.

10. Παρατείνεται από τους 6 στους 9 μήνες το διάστημα της εκ περιτροπής εργασίας για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

11. Παρατείνεται στο διπλάσιο η "ενοικιαζόμενη εργασία". Η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη θα φθάνει τους 36 μήνες από τους 18 μήνες που προβλέπεται σήμερα.

12.Περιορίζεται δραστικά ο ρόλος του ΟΜΕΔ.
Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό του βασικού ημερομισθίου και του μισθού. Ακόμα το "τυπικό" δικαίωμα προσφυγής και στους εργοδότες, μπορεί να αναστείλει αυτομάτως την προκήρυξη απεργιών για το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ η μεσολάβηση και η διαιτησία θα λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.
του Α. Πετρόπουλου, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 31/12/2010 - 2/1/2011