31 Δεκ 2010

Το κράτος υπεύθυνο για το χάλι του ΜΤΣ

Το κράτος είναι υπεύθυνο για την οικονομική δυστοκία του ισχυρότερου Ταμείου της χώρας μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αλλά υπάρχουν τρόποι για να ανακάμψει και να μη βρεθεί στην ανάγκη να ξεπουλήσει την περιουσία του.
Τις 18 επισημάνσεις αυτές κάνει στο «Π» ο επί τριετία πρόεδρος του Ταμείου αντιστράτηγος ε.α. Μελέτιος Ρόκας, ο οποίος τονίζει πως υπάρχει χρόνος για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της καθυστέρησης. Οι λύσεις υπάρχουν, αλλά θα αποδώσουν μόνο αν η διαδικασία εφαρμογής τους ξεκινήσει τώρα! Όπως αναφέρει ο κ. Ρόκας, το κράτος ευθύνεται για την οικονομική απαξίωση του Ταμείου διότι:
• Με την από 31 Ιανουαρίου 1990 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, με το συνολικό ποσόν των 5 δισ. δρχ. «για κάλυψη δημιουργηθέντος ελλείμματος από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής της Πολιτείας, Χωρίς επιχορήγηση
του». Εξ αυτών δόθηκαν 3,5 δισ.δρχ. και το υπόλοιπο 1,5 δισ.δρχ. (5 εκατ. ευρώ) δεν έχει εισέτι δοθεί.
• Σε εφαρμογή του Ν2913/2001 χορηγήθηκε μέρισμα στους «αποκατασταθέντες διοικητικά και συνταξιοδοτικά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης» παρότι αυτοί δεν ευρίσκοντο σε ανταποδοτική σχέση, με ρητή δέσμευση του τότε υπουργού Εθνικής 'Αμυνας ότι η επιβάρυνση του ΜΤΣ θα εκαλύπτετο από τον κρατικό προϋπολογισμό (πρακτικά Βουλής). Η συνολική επιβάρυνση του Ταμείου έχει ανέλθει μέχρι σήμερα στο ποσόν των 4.366.000 ευρώ, χωρίς να τηρηθεί η δέσμευση της Πολιτείας.
• Την περίοδο 1990-2000 επιβλήθηκαν παρανόμως -σύμφωνα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση- φόροι επί των εσόδων εκμετάλλευσης του Μεγάρου ΜΤΣ συνολικού ύψους 12.229.221 ευρώ, εκ των οποίων δεν έχουν εισέτι επιστραφεί 8.693.000 ευρώ (απώλεια εσόδων από τόκους της τάξεως των 2-3 εκατ. ευρώ).
• Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα το Σαρόγλειο Μέγαρο που βρίσκεται στην Ομόνοια και στεγάζει το Πταισματοδικείο Αθηνών, παρότι έχει λήξει από το 1998 η μίσθωση αυτού από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έναντι 595.977 ευρώ / έτος, η οποία μίσθωση είχε παραταθεί μονομερώς με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι το 2001. Η μη παράδοση του Σαρόγλειου Μεγάρου είχε ως αποτέλεσμα:
1) Την αποτυχία, κυρίως εξ αυτού του λόγου, δύο προσπαθειών αξιοποίησης του Μεγάρου που θα απέφεραν έσοδα της τάξεως των 1,5-2 εκατ. ευρώ / έτος.
2) Τη μη αναπροσαρμογή από το 1998 του μισθώματος στα σημερινά επίπεδα που ισχύουν στην περιοχή. Εκτιμώμενη απώλεια εσόδων, από τη διαφορά μισθωμάτων και τόκων, ύψους 15 εκατ. ευρώ συνολικά.
• Απέτυχαν οι προσπάθειες αξιοποίησης δύο οικοπέδων στον Δήμο Παπάγου, λόγω και των
αντιδράσεων της δημοτικής αρχής. Η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των οικοπέδων θα συνέβαλλε στην αύξηση των ετησίων εσόδων του Ταμείου.
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι βέβαια, αλλά οι βασικοί και οι πιο κραυγαλέοι είναι οι προαναφερθέντες.
Για να λυθούν τα προβλήματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ο κ. Ρόκας προτείνει:
• Κατ' αρχάς την καταβολήτων οφειλών του κράτους προς αυτό, δηλαδή το υπόλοιπο των χρηματοδοτήσεων από την επιχορήγηση της 31-1-90 (1.500.000 ευρώ), το ποσόν με το οποίον επιβαρύνθηκε το Ταμείο από τη χορήγηση μερίσματος στους αποκατασταθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (4.366.000 ευρώ), το υπόλοιπο των παρακρατηθέντων φόρων από την εκμετάλλευση του Μεγάρου ΜΤΣ (8.229.000), την απώλεια εσόδων του ΜΤΣ λόγω της μη απόδοσης του Σαρόγλειου Μεγάρου (15.000.000) κ.λπ. Επίσης πρέπει να γίνει:
• Επανεκτίμηση, με βάση τα νέα δεδομένα, του ποσοστού των ασφαλιζομένων στο ΜΤΣ των κατ' έτος εισερχομένων στην ΕΛ.ΑΣ., με στόχο τη βελτίωση της σχέσεως μετόχων προς μερι-σματούχους.
• Σταδιακή αντικατάσταση των «κοινωνικών πόρων» με «εργοδοτική εισφορά».
• Λήψη μέτρων για περιορισμό των πρόωρων αποστρατειών και κάλυψη από εν ενεργεία στελέχη των θέσεων που καλύπτονται από στελέχη εξανακλήσεως.
• Στις περιπτώσεις υποχρεωτικών πρόωρων αποστρατειών, κάλυψη από το Δημόσιο των υπολοιπομένων εισφορώνπρος τα Ταμεία.
• Στις περιπτώσεις πρόωρων «τη αιτήσει αποστρατειών», συνέχιση των υπέρ ΜΤΣ κρατήσεων μέχρι συμπληρώσεως των προβλεπομένων ανωτάτων ορίων και θεμελίωση δικαιώματος λήψεως μερίσματος από συμπληρώσεως αυτών.
• Μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΜΤΣ από το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη 13, Αθήνα, σε εγκαταστάσεις της ΑΣΔΥΣ ή του Πάρκου Στρατού και αξιοποίηση του κτιρίου με «εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης». Εκτιμώμενα έσοδα άνω του 1.000.000 ευρώ ετησίως.
• Αξιοποίηση των δύο οικοπέδων στον Δήμο Παπάγου.
• Μείωση του μερίσματος κατά 10%.
• Αύξηση της υπέρ ΜΤΣ εισφοράς των μετοχών κατά 1 % με τη δέσμευση να μην υπολογίζεται επί δεκαετία στα έσοδα για αύξηση του μερίσματος.
• Αύξηση αρχικά κατά 1 - 2% της υπέρ ΒΕΑ εισφοράς και μεταγενέστερα στα επίπεδα αυτής του ΠΝ και ΠΑ, με σκοπό να καταστεί περισσότερο ανταποδοτι¬κή και με προοπτική σταδιακής αύξησης του ΒΕΑ στα επίπεδα του χορηγουμένου από τα ΜΤΝ και ΜΤΑ.
από την εφημερίδα "Το Παρόν", 24-26/12/2010