18 Νοε 2010

Αρνητική στην προοπτική απολύσεων η Ν.Δ.

Όχι σε ενδεχόμενες απολύσεις στον δημόσιο τομέα λέει η Νέα Δημοκρατία, αντιπροτείνοντας να μειωθεί δραστικά ο ρυθμός των προσλήψεων (για κάθε πέντε εργαζoομένους που συνταξιοδοτούνται να προσλαμβάνεται ένας) και να ληφθούν άλλα μέτρα, όπως ταχύτατες αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κ. ά., προκειμένου να επιτευχθεί η δραστική περιστολή των δαπανών.
Η παραπάνω θέση δεν προσυπογράφεται από το σύνολο των γαλάζιων στελεχών, ορισμένα από τα οποία, όπως π. χ. ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ούτε η λύση της περικοπής του πλεονάζοντος προσωπικού. Η Ρηγίλης, πάντως, δεν συζητεί ελαστικοποίηση της θέσης της, εκτιμώντας ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής θα είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος προετοιμάζεται για τη συνάντηση που θα έχει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό με ζητούμενο τη διερεύνηση των περιθωρίων συναίνεσης μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, πρόσφερε χθες απόλυτη στήριξη στον κ. Γ. Παπανδρέου για τη σύγκρουσή του με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ που στόχο έχει τη βελτίωση των όρων του μηχανισμού στήριξης που σχεδιάζει η Ε.Ε.
Η Ν.Δ. εμμένει στη διαφωνία της για το μείγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, θεωρεί αυτονόητη υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και φυσική συνέπεια της μέχρι σήμερα στάσης της, να στηρίξει τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Οπως είναι γνωστό, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή για έκδοση ανακοίνωσης στην οποία τονίζεται ότι «δεν αποτελεί λύση ένας μηχανισμός διάσωσης που εξ αρχής πνίγει τα πιο αδύναμα μέλη με τη θηλιά των δυσβάστακτων επιτοκίων» και ότι «η Ν.Δ. είναι απολύτως αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθεί σε αυτήν την πρόταση».
Συμπληρωματικά, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Παν. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι την ίδια δήλωση είχε κάνει στις 28 Οκτωβρίου ο κ. Σαμαράς, όταν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπέι στις Βρυξέλλες είχε σημειώσει ότι θα είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό».

«Πελατειακή» νοοτροπία

Σε ό, τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ενδεχόμενων απολύσεων στον δημόσιο τομέα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι ο τρόπος που έχει δομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες το Δημόσιο είναι λανθασμένος, καθώς έχουν επικρατήσει νοοτροπίες ενός πελατειακού συστήματος που οδηγεί σε αδιέξοδο, ωστόσο, όπως είπε, η Ν. Δ. πιστεύει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με ομαλό τρόπο και πως για κάθε πέντε δημοσίους υπαλλήλους που βγαίνουν στη σύνταξη, θα πρέπει να προσλαμβάνεται ένας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για περικοπές στις σπατάλες του δημόσιου τομέα, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρέπει να αξιοποιηθεί και η ακίνητη περιουσία του κράτους.
Σε άλλο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμούσε χθες (Φλας) ότι «εάν εξαντλήσουμε τις υποχρεωτικές μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και περισσεύει προσωπικό που είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να μεταταχθεί ενδεχομένως πρέπει να εξετάσουμε και αυτή τη λύση».
Σήμερα, το επιτελείο της Ρηγίλλης υπό τον κ. Σαμαρά θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.
της Έλλης Τριανταφύλλου, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 18/11/2010