18 Νοε 2010

Δρακόντεια μέτρα σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο

Τον επόμενο χρόνο πρέπει να εξοικονομηθούν 5 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το φετινό έλλειμμα των 22 δισ. ευρώ, όπως ορίζεται στο μνημόνιο.

Τα... ρέστα της παίζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος σήμερα συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κατατίθεται στη Βουλή.

Εντός του επόμενου έτους θα πρέπει να καλυφθεί... εφάπαξ η αρνητική επίπτωση της αναθεώρησης του ελλείμματος, αλλά και να καλυφθούν οι φετινές αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων.



Έτσι θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου και την απρόσκοπτη δανειοδότηση της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης.
Προς την κατεύθυνση αυτή το 2011 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 5 δισ. ευρώ, ώστε το έλλειμμα να πέσει από τα 22 δισ. φέτος στα 17 δισ. ευρώ το 2011 όπως ορίζεται στο μνημόνιο.
Για να καταστεί αυτό δυνατό, στο σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ και μαζί με εκείνα που υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού φτάνουν στα 12 δισ. ευρώ για το 2011.
Τα τελικά δεδομένα του νέου προϋπολογισμού καθορίσθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του υπ. Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας και τη συμμετοχή για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις του τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η δέσμη των πρόσθετων μέτρων αφορά σε παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, όπου, μεταξύ των άλλων, μειώνονται οι επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ κατά 800 εκατ. ευρώ, τα κονδύλια για νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κατά 2,4 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ και ψαλιδίζονται κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου οι λειτουργικές δαπάνες.

Μείωση αποδοχών
Ειδικά για τις ΔΕΚΟ προβλέπεται μείωση αποδοχών, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο σχετίζεται με την επιβολή ποσοτικού πλαφόν στις πρόσθετες αμοιβές (π.χ. να μην ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα). Σύμφωνα με το δεύτερο, οι πρόσθετες αμοιβές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 10% του βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί πως για κάθε δημόσιο οργανισμό θα καταρτιστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον περιορισμό των εξόδων και τη μείωση του προσωπικού με μετατάξεις και προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Θα πρέπει να τονιστεί πως μαζί με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο (άσχετα από τις όποιες διορθώσεις υποστούν ως προς το ύψος του δημοσιονομικού οφέλους που θ’ αποφέρουν) το συνολικό «κοστούμι» του προϋπολογισμού θα φθάσει και μπορεί να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Η τρόικα επέμενε ότι η απόδοση των μέτρων θα πρέπει να υπερβαίνει κατά πολύ τον δημοσιονομικό στόχο, καθώς θεωρείται βέβαιο πως λόγω της ύφεσης (μεταξύ του -2,6% και -3%) θα υπάρξουν αστοχίες κυρίως στο σκέλος των εσόδων.
Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν θα πειραχθούν μισθοί και συντάξεις, που βέβαια θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι το 2013, αλλά θα μπει μαχαίρι στις «υψηλές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ».
Xθες το μεσημέρι και μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε πως η «διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό τελείωσε».
Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα επιπλέον «βάρη» που προέκυψαν από την ανοδική αναθεώρηση της Γιούροστατ αλλά και τις αποκλίσεις στα φετινά έσοδα θα... απορροφηθούν εντός του 2011.
«Το κλίμα στην ΕΕ δεν ευνοούσε επιμερισμό της αρνητικής επίπτωσης» πρόσθεσε.
Το οικονομικό επιτελείο, μετά και τις συστάσεις της τρόικας, έχει επικεντρώσει την προσοχή του στις περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων αλλά και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

Το επικρατέστερο σενάριο
ΦΠΑ στο 13% (από 11%) και στο 6,5% (από 5,5%)

Αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ φέρνει ο νέος προϋπολογισμός. Επειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 13% με παράλληλη άνοδο του χαμηλού συντελεστή, ο οποίος υπολογίζεται πάντα στο ήμισυ του μεσαίου, στο 6,5% (από 5,5 σήμερα).
Από το 11% στο 6,5% αποφασίστηκε να μεταταχθούν τα φάρμακα ως είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες (διαμονή) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, δεν προκύπτουν μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το 11% στο 23%.
Θα πρέπει να τονιστεί πως στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε τις προηγούμενες ημέρες και η πρόταση για αύξηση του συντελεστή 11% στο 14%. Οσον αφορά την εξίσωση της φορολογίας, στο πετρέλαιο αυτή θα γίνει όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί τον Οκτώβριο του 2011 και μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.
Για τη φορολογική πολιτική του 2011 στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως δεν θα μπουν νέοι φόροι, πέρα από αυτούς που προβλέπονται στο μνημόνιο, και ότι ο «προϋπολογισμός δεν θα κρύβει εκπλήξεις».
Στο μνημόνιο και το προσχέδιο είχαν συμπεριληφθεί έσοδα από το τέλος ημιυπαίθριων και τα πρόστιμα στα αυθαίρετα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποσοτικοί στόχοι αυτών των δύο μέτρων θα περιοριστούν στο τελικό σχέδιο. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα την 1η Ιουνίου, με τα πρόσθετα έσοδα να υπολογίζονται στα 270 εκατ. ευρώ.
Από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν έσοδα 1 δισ. ευρώ, από την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων 700 εκατ. ευρώ και από τις άδειες τυχερών παιχνιδιών 500 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα πιέζει για άμεση ενεργοποίηση των φορολογικών δικαστηρίων.
του Κώστα Τσαχάκη, από την εφημερίδα "Έθνος", 18/11/2010

Μείωση κατά 30% το 2011
Εκτός Δημοσίου 20.000 συμβασιούχοι

Μείωση τουλάχιστον κατά 30% των συμβασιούχων του Δημοσίου για το 2011 προβλέπει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο προϋπολογισμού για το νέο έτος, προκειμένου να επιτευχθούν οι μέγιστες περικοπές δαπανών. Σήμερα απασχολούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, 63.770 συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 44.811 ορισμένου χρόνου, 14.345 είναι συμβασιούχοι έργου και 4.614 ωρομίσθιοι. Υπενθυμίζουμε ότι και το 2010 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη περικοπή των θέσεων εποχικού προσωπικού στον δημόσιο τομέα, που οδήγησε στη μείωση των συμβασιούχων από 90.000 περίπου το 2009 στις 63.770 συμβασιούχους τη φετινή χρονιά.
Το επόμενο έτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων του «στενού» δημόσιου τομέα θα μειωθεί το λιγότερο κατά 20.000, αν συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, των οποίων οι συμβάσεις θα διακόπτονται μετά τη λήξη τους. Συνολικά υπολογίζεται ότι το 2011 οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι συμβασιούχοι έργου και οι ωρομίσθιοι δεν θα υπερβαίνουν τις 40.000.
Με εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ε. Μπεργελέ, προς όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ, ζητείται να καταγραφούν άμεσα οι ανάγκες σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εάν δεν κατατεθεί εγκαίρως το αίτημα του φορέα, τότε δεν θα μπορέσει να απασχολήσει εποχικό προσωπικό το 2011.

«Εποχικότητα»
Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί από τον νόμο για τις προσλήψεις που ψήφισε η Βουλή στα τέλη του 2009 (3812/2009), τα αιτήματα των υπουργείων θα έχουν και την έγκριση του ΑΣΕΠ που θα πιστοποιεί την «εποχικότητα» των θέσεων. Κατόπιν τα αιτήματα θα τα επεξεργαστεί η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δίνει και τις τελικές εγκρίσεις.
Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα ελαχιστοποιηθούν το επόμενο έτος μόνο σε τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ανάγκες, όπως η Παιδεία, η Υγεία και τα Σώματα Ασφαλείας. Θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με μετατάξεις προσωπικού. Το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος», προετοιμάζει νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Μάρτιο του 2011 θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των υπαλλήλων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, με στόχο να καλύπτονται άμεσα τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σχέδιο εξυγίανσης
Μηδενισμός ελλειμμάτων 1 δισ. ευρώ σε ΟΣΕ - ΟΑΣΑ

Στον μηδενισμό παραγόμενων ελλειμμάτων, που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως, στοχεύουν τα σχέδια εξυγίανσης στον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ.Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι έως το τέλος του 2011 θα έχουν μηδενιστεί τα ελλείμματα στις δύο πλέον ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι το παραγόμενο έλλειμμα του ΟΣΕ ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που «σκαρφαλώνει» στα 700 εκατομμύρια, αν συνυπολογιστούν και τα τοκοχρεολύσια.
Αντίστοιχα είναι και τα ετήσια μεγέθη και για τον ΟΑΣΑ, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη των δύο οργανισμών ανέρχονται σε 10,7 και 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Ειδικά για τον ΟΑΣΑ, στο υπό κατάρτιση σχέδιο προβλέπεται η ανά εξάμηνο ανακοίνωση οικονομικών εκθέσεων, ώστε αμέσως μόλις εντοπίζεται στροφή προς το έλλειμμα, να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.
Παράλληλα, εκτός της μείωσης των αποδοχών κατά 20%, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί, θα περικοπούν οι δευτερεύουσες απολαβές, ώστε να μην ξεπερνούν το 8% των κύριων, ενώ περίπου 2.000 εργαζόμενοι θα μεταταχθούν ή θα συνταξιοδοτηθούν, με στόχο να εξοικονομηθεί ποσό περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Ενίσχυση των οικονομικών από 50 έως και 140 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται και από την αύξηση του εισιτηρίου και τον επανακαθορισμό του στο 1,20 ή 1,50 ευρώ.
του Νίκου Β. Τσίτσα, από την εφημερίδα "Έθνος", 18/11/2010