19 Νοε 2010

Επιμένει ο ΣΕΒ για απολύσεις στο Δημόσιο! "Μικρό Μνημόνιο" ζητάει για να περιοριστεί η σπατάλη στο Δημόσιο

Φορολογικές αλλαγές και μέτρα για την αποκατάσταση της ρευστότητας προτείνουν σε υπόμνημά τους οι βιομήχανοι

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος (αριστερά) κατά τη συνάντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο κ. Ολι Ρεν εξέθεσε την άποψη ότι απαιτείται εσωτερική αναδιάρθρωση του μνημονίου
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος (αριστερά) κατά τη συνάντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο κ. Ολι Ρεν εξέθεσε την άποψη ότι απαιτείται εσωτερική αναδιάρθρωση του μνημονίου «Εσωτερική αναδιάρθρωση του μνημονίου» ώστε να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης, με δραστική μείωση του κράτους και ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, ζητεί σε υπόμνημά του ο ΣΕΒ, το προεδρείο του οποίου χθες συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο κ. Ολι Ρεν.
Με το υπόμνημα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ.Δασκαλόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου ζητούν άμεσα άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων, μηδενισμό των ελλειμμάτων όλων των δημόσιων επιχειρήσεων με κάθε τρόπο (άρα και με απολύσεις, αν χρειαστεί) και δραστική μείωση της σπάταλης νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης.
Επίσης ο ΣΕΒ απαιτεί την ίδρυση «Συντονιστικού στρατηγείου για τις μεταρρυθμίσεις» ώστε να σχεδιάζονται, να ολοκληρώνονται και να εφαρμόζονται σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το μνημόνιο και πάντως μέσα στην επόμενη διετία.
Στον ΣΕΒ αμφισβητούν με τον τρόπο αυτόν την ικανότητα συντονισμού στο κυβερνητικό επιτελείο, θεωρώντας ότι πολλές προσπάθειες ξεκινούν αλλά μένουν ημιτελείς.
Όσον αφορά τη «δημόσια σπατάλη», όπως αναφέρουν οι βιομήχανοι στο υπόμνημά τους, ζητούν να υιοθετηθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα με εξειδικευμένους ποσοτικούς στόχους, δηλαδή ένα... μικρό μνημόνιο.
Για να καταπολεμηθεί η ύφεση και να προωθηθεί η στροφή στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη ο ΣΕΒ ζητεί να ληφθούν «μέτρα-σοκ».
Μεταξύ αυτών αιτούνται την αποκατάσταση της ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα με την απορρόφηση του πακέτου των 25 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, την επιστροφή ΦΠΑ και εξόφληση χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα, τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ευνοϊκών κριτηρίων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, τον σχεδιασμό χρηματοδοτικού προγράμματος για μεγάλα έργα, κυρίως τεχνικά που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν από κεφάλαια, και την ενίσχυση του ΠΔΕ.
Επίσης ζητούν λήψη μέτρων, όπως η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, επιτάχυνση των αποσβέσεων για νέες επενδύσεις, δημιουργία πλαισίου για τη φορολογία εταιρειών συμμετοχών, επιτάχυνση όλων των ιδιωτικοποιήσεων με την εξασφάλιση ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, εκτεταμένη χρήση ιδιωτικών εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών του Δημοσίου (outsourcing) και οριστικοποίηση των προδιαγραφών και την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για τρία- πέντε μεγάλα έργα και αφορούν βασικούς οδικούς άξονες και τις επεκτάσεις μετρό και Προαστιακού.
Το υπόμνημα προβλέπει ακόμη την αναθεώρηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, σε μεσοπρόθεσμη βάση και με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, που θα ενισχύουν τους μηχανισμούς σε συνδυασμό με την ίδρυση Σώματος Οικονομικής Δικαιοσύνης. Στο υπόμνημα οι επιχειρηματίες παρατηρούν ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί είναι βέβαιο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2010 και το 2011 δεν θα επιτευχθούν, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2011 (και τα επόμενα χρόνια, επίσης) θα είναι χαμηλότερος των εκτιμήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Επισημαίνουν επίσης ότι η κοινωνία, και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι, δεν αντέχει ούτε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε άλλους φόρους.

Συνάντηση με τον Όλι Ρεν
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος αφού συναντήθηκε με τον κοινοτικό επίτροπο κ. Ολι Ρεν σημείωσε ότι τού εξέθεσε την άποψη πως απαιτείται εσωτερική αναδιάρθρωση του μνημονίου ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εταίροι μας έχουν τη διάθεση να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα να φέρει εις πέρας την οδυνηρή προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης.
Ρεπορτάζ του Α.Γ. Χριστοδουλάκη, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 19/11/2010