19 Νοε 2010

«Δεν θέλουμε απολύσεις» - Φεύγουν 10.000 συμβασιούχοι

O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν εκκινεί με αφετηρία τη λογική των απολύσεων. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει αναληφθεί δέσμευση προς την τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο και ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αποφυγής αυτού του ενδεχομένου. Παρά ταύτα, ανακοίνωσε ότι το 2011 έχει αποφασιστεί η μη ανανέωση συμβάσεων 10.000 υπαλλήλων ορισμένου χρόνου «στο σύνολο του Δημοσίου».
Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου- και κυρίως τα συμφραζόμενα- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αποτροπής των απολύσεων και προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους των ΔΕΚΟ είναι εφικτή με μετατάξεις και εφαρμογή του κανόνα: μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Απαντώντας σε ερώτημα για τον αν θα σημειωθούν απολύσεις στις ΔΕΚΟ ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε: «Η μείωση των ελλειμμάτων σε έναν φορέαπερνάει από δύο διαφορετικές διαδικασίες:είτε αυξάνονται τα έσοδαείτε μειώνονται οι δαπάνες. Έχουμε πέντε ΔΕΚΟ στις οποίες το μισθολογικό κόστος είναι μεγαλύτερο από τα συνολικά έσοδα.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η μείωση του ελλείμματος περνάει και από μείωση της μισθολογικής δαπάνης.Το τι ακριβώς μορφή θα πάρει αυτό,θα συζητηθεί ανά περίπτωση.
Δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν έχει τεθεί - όπως έχω διαβάσει και ακούσει τις τελευταίες ημέρες- κάποια υποχρέωση από την τρόικα στις συνεννοήσεις και στις συζητήσεις που κάνουμεγια απολύσεις στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
«Θα κινηθούμε προσπαθώντας να διαφυλάξουμε θέσεις εργασίας, όχι να τις εξαφανίσουμε» εξήγησε, εννοώντας ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν και θα δοθούν εναλλακτικές λύσεις στους εργαζομένους.
Ερωτηθείς για το «τι πρέπει να πάει καλά» προκειμένου να μην καταλήξει η κυβέρνηση- υπό τις πιέσεις ή το εκβιαστικό δίλημμα της τρόικας - σε απολύσεις στο Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ανά περίπτωση ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο «θα διασφαλίζει ότι μειώνεται το έλλειμμα της συγκεκριμένης επιχείρησης σταδιακά μέσα στον χρόνο».

«Οι συγκοινωνίες παντού εμφανίζουν ελλείμματα»
O υπουργός Οικονομικών ωστόσο διευκρίνισε ότι κάποιες ΔΕΚΟ πάντα θα εμφανίζουν ελλείμματα. «Δεν υπάρχουν συγκοινωνιακοί φορείς στην Ευρώπη που είναι κερδοφόροι, αλλά σε όλες τις χώρες το κράτος αποφασίζει και οριοθετεί τα ελλείμματα που αποδέχεται και δεν τα αφήνει να εκτινάσσονται, σε αντίθεση με μας όπου τα ελλείμματα εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια και πήγαν εκεί όπου είναι σήμερα» είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η αναφορά δεν ήταν τυχαία εφόσον η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για πλήρη αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.
Αναφορικά με την περίπτωση του ΟΣΕ, όπου η αναδιάρθρωση βρίσκεται σε εξέλιξη, και τη δέσμευση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα ότι δεν θα σημειωθούν απολύσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «θα δοθεί επιδότηση, αλλά η επιδότηση αυτή θα είναι συγκεκριμένη και καταγεγραμμένη και δεν θα μπορεί να αυξομειώνεται επειδή έχει ξεφύγει η διαχείριση της επιχείρησης».
Ρεπορτάζ του Αργ. Παπαστάθη, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 19/11/2010