1 Ιουλ 2010

Θέλουν υπογραφή της ΓΣΕΕ στο μισθολογικό Μνημόνιο

ΜΕ ΑΠΕΙΛΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του τριετούς παγώματος μισθών στον ιδιωτικό τομέα που επισείει η κυβέρνηση το συνδικαλιστικό κίνημα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Θα έχουμε μπρα ντε φερ ή χειραψία μεταξύ εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων;
Καθοριστική, πάντως, για τις εξελίξεις θα είναι η συνάντηση που θα έχουν, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ.
Βασικός στόχος των συνδικαλιστών είναι να... παρακαμφθεί το Μνημόνιο και να δοθεί τα επόμενα χρόνια έστω και μια μικρή αύξηση στους μισθούς. Για παράδειγμα, η πλευρά των εργαζομένων θα δεχόταν να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με βάση τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (δηλαδή κοντά στο 1,5%).

Κατοχύρωση 13ου και 14ου

«Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβασιοποιήσουμε το Μνημόνιο με τις απαράδεκτες και αντεργατικές προβλέψεις. Δεν θα ανεχθούμε την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Συνέχισε τονίζοντας πως «οι εργοδότες μπορούν και δείχνουν την πρόθεσή τους να πλησιάσουν τις διεκδικήσεις μας. Διεκδικήσεις που αφορούν την κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού αλλά και τη χορήγηση αυξήσεων οι οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να δώσουν μια ανάσα στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους χαμηλόμισθους».
Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται πως θα επιμείνουν στο πάγωμα μισθών για τη φετινή χρονιά, αλλά για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η ΓΣΕΒΕΕ δέχεται οριακές αυξήσεις το 2011 και το 2012, ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «είμαστε σίγουροι ότι τελικά θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας» και προσθέτει: «Δεν επιθυμούμε με κανέναν τρόπο νομοθετική ρύθμιση».
Η «χρυσή τομή» αναζητείται για την κατοχύρωση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα ακόμα και εργοδοτικές οργανώσεις (π.χ. ΓΣΕΒΕΕ) είναι κατηγορηματικά αντίθετες στο ενδεχόμενο κατάργησης, καθώς κάτι τέτοιο θα πλήξει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και κατ' επέκταση την επιχειρηματικότητα.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η ενσωμάτωση του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και αδείας στους μηνιαίους μισθούς. Ωστόσο η πλευρά των εργοδοτών ζητεί να βρεθεί λύση ώστε η ενσωμάτωση αυτή να μην οδηγήσει σε αύξηση διά της πλαγίας οδού των επιδομάτων (πολλά από τα οποία υπολογίζονται με βάση τον μισθό).

Ατομικές συμβάσεις

Κυβέρνηση και εργοδότες όμως φαίνεται ότι κρατούν και το μαχαίρι και το πεπόνι αφού μέχρι να υπάρξει (αν υπάρξει) συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας σύμβασης ανοίγει ο δρόμος για τους εργοδότες να κάνουν νέες προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας! Μια τέτοια εξέλιξη βέβαια απειλεί να τινάξει στον «αέρα» τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.
πηγή : Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 1/7/2010