31 Μαΐ 2010

Οι συντάξεις γίνονται... επιδόματα!

Επιδόματα αντί για συντάξεις «βγάζουν» οι ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο ξαναγράφεται από σήμερα με την εποπτεία της «Τρόικας» των επιτηρητών στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο της 6ης Μαΐου. Δηλαδή, πλήρη σύνταξη όχι με 37 αλλά με 40 χρόνια δουλειάς σταδιακά από το 2011 ως το 2015, μετά το 60ό έτος για όλους.
Οι νέες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια πρωτοφανή εξέλιξη: Τα ταμεία θα κατεβάσουν τα μολύβια και για ένα διάστημα θα σταματούν να βγάζουν συντάξεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δηλαδή μόνο για ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων που θα έχουν πατήσει τα 60 με 37,5 έτη ασφάλισης το 2011, 38ετία το 2012 και 40ετία το 2015.
Τα περισσότερα χρόνια δουλειάς, αλλά και το υψηλότερο όριο ηλικίας, οδηγούν σε ένα νέο ασφαλιστικό που ανατρέπει όλο τον μηχανισμό των συντάξεων με τη σημερινή τους μορφή και τις μετατρέπει σε.. επιδόματα, καθώς οι επιτηρητές με προκλητικά «προστακτικό ύφος» επιβάλλουν, βάσει μνημονίου, τα εξής:
1. Για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης η σύνταξη να μειώνεται κατά 6%. Για παράδειγμα, αποχώρηση με 35 χρόνια, στο 60ο έτος, φέρνει μείωση 30% στη σύνταξη.
2. Η μειωμένη σύνταξη θα υπολογίζεται αρχικά με τις αποδοχές της τελευταίας 10ετίας.
3. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για κάθε χρόνο εργασίας τροποποιούνται έναντι των αρχικών που είχε προτείνει το υπουργείο στο προσχέδιο του ασφαλιστικού καθώς η Τρόικα ζήτησε να μειωθεί το κίνητρο 3% πέραν της 37ετίας και να καταργηθεί η ωρίμανση 0,06% επί των συντάξιμων αποδοχών της 40ετίας.
Οι τρεις -τουλάχιστον- ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι επιφέρουν πρόσθετη μείωση στην ήδη μειωμένη, λόγω πρόωρης εξόδου, σύνταξη. Η μείωση κυμαίνεται σε ποσοστά της τάξης του 15%, σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρνε ένας εργαζόμενος με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού. Συμπερασματικά, η σύνταξη θα είναι μειωμένη σχεδόν στο 50%, και θα ισοδυναμεί με ένα επίδομα! Η διαφορά, ωστόσο, θα καλύπτεται κατά ένα μέρος όταν ο συνταξιούχος των 60 ετών θα φτάνει στα 65 και θα παίρνει επιπλέον τα 360 ευρώ της βασικής - κρατικής σύνταξης.
Η αναφορά στη λέξη «επίδομα» περιέχεται στην τελευταία επιστολή της «Τρόικας» και σύμφωνα με πληροφορίες του «Α.Τ.» οι επιτηρητές επέμειναν στο «επίδομα» παρότι ο Α. Λοβέρδος και ο Γ. Κουτρουμάνης αντέτειναν ότι είναι αδύνατο να επιβληθεί «χωρίς ανάσα» η 40ετία, σε ένα ασφαλιστικό που βγάζει συντάξεις με μέσο χρόνο ασφάλισης τα 26 χρόνια!
Οι επιτηρητές κατέστησαν επίσης σαφές ότι η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα αφορά και τους ήδη εργαζόμενους, που σημαίνει ότι ένας αριθμός εργαζομένων από 500 και πλέον ειδικότητες που τελικά αναμένεται να εξαιρεθούν (η πρόταση του 2009 βγάζει 450 ειδικότητες έξω από τα βαρέα, σε σύνολο 580) θα υποστεί διπλό σοκ: Μειωμένη σύνταξη, στο 60ό έτος!

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2011
Στην πράξη από το 2011 (που ξεκινούν οι ρυθμίσεις και ολοκληρώνονται το 2015), μπαίνει φραγμός στις συνταξιοδοτήσεις λόγω «σκληρού ασφαλιστικού» και... 40ετίας. Το στοιχείο αυτό επισήμαναν στον «Α.Τ.» αρμόδια στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων.
Σήμερα το ποσοστό όσων αποχωρούν με 37ετία είναι δεν είναι 3%. Από την άλλη όμως υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις 55άρηδων συνταξιούχων με 37 χρόνια εργασίας. Ο κανόνας όμως για την πλειοψηφία των εργαζομένων είναι ότι αποχωρούν έχοντας διανύσει 24 χρόνια οι γυναίκες και 28 οι άντρες, που σημαίνει μέσος χρόνος ασφάλισης για σύνταξη τα 26 έτη.
Ωστόσο, πιθανές εξαιρέσεις από τον κανόνα μπορεί να υπάρξουν για τις μητέρες, και το υπουργείο προτείνει όπως στη 40ετία να προσμετρώνται τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης λόγω παιδιών. Εναλλακτικά τα τέκνα θα πριμοδοτούν τη σύνταξη για αποχώρηση στο 65ο έτος. Αγνωστο είναι αν θα έχουν την ίδια τύχη τα χρόνια του στρατού για τους άντρες, αν λάβει κανείς υπόψη ότι δεν μετράνε ούτε για την 37ετία.

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Η «διαπραγμάτευση» για τις επίμαχες ρυθμίσεις εισέρχεται από σήμερα στο τελικό της στάδιο και είναι καθοριστικής σημασίας πλέον το περιεχόμενο της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Η μελέτη προβάλλει ως «από μηχανής Θεός», καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο πήρε την πιστοποίηση από τους Ελβετούς αναλογιστές του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Σύμφωνα λοιπόν με τη σχεδόν τελική της μορφή, η εξέλιξη του ελλείμματος είναι θετική καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει ότι το έλλειμμα μειώνεται με βήμα 40%-45% σταδιακά ως το 2030. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται όμως σε μια αρνητική εκδοχή. Το έλλειμμα δεν μειώνεται τόσο επειδή οι ασφαλισμένοι αυξάνονται και άρα εισφέρουν στα ταμεία, αλλά γιατί οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που θα είναι λιγότεροι στα επόμενα χρόνια! Και βγαίνουν λιγότεροι καθώς η βασική παραδοχή της μελέτης είναι η διατήρηση της ανεργίας σε ποσοστά που ως το 2030 δεν θα πέσουν κάτω από 8,5%. Στην ουσία όσο δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι που θα προσδοκούν να πάρουν σύνταξη, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος των ταμείων, αφού θα δίνουν λιγότερες συντάξεις.
Το έλλειμμα εκτιμάται σε ποσοστά της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ ως το 2030, μαζί με τις συντάξεις του Δημοσίου. Χωρίς αυτές περιορίζεται σε ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό.
του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 31/5/2010