31 Μαΐ 2010

Ούτε συμβάσεις, ούτε διαιτησία

ΣΕ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Μεταξύ αυθαιρεσίας στο εσωτερικό όσον αφορά την εργατική νομοθεσία και επιβολής των διατάξεων του Ασφαλιστικού από το εξωτερικό κινείται η χώρα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή το πολιτικό σύστημα καθημερινά απαξιώνεται από τα σκάνδαλα, τη σωρευμένη διαφθορά και τη σταδιακή αποσύνθεση των κομμάτων.
Ήδη, σύμφωνα με καταγγελία της ΓΣΕΕ, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών «αποχωρούν από τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ (που είχαν εκκινήσει σε προγενέστερο χρόνο) με το "επιχείρημα" ότι επίκειται αλλαγή (δηλ. κατάργηση) εκ μέρους του κ. Λοβέρδου του καθεστώτος λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και της Διαιτησίας». Σύμφωνα με την εργατική συνομοσπονδία, «ομολογούν κυνικά ότι μεθοδεύουν ωμή κρατική παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τους μεσολαβητικούς θεσμούς».
Κατά συνέπεια η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν θα προσέλθει στο σημερινό ραντεβού στο υπουργείο Εργασίας, στη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς, που καλεί ο κ. Λοβέρδος προκειμένου να αλλάξει άρδην το καθεστώς των απολύσεων και το ύψος των αποζημιώσεων, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανένα μέτρο αλλαγής στο καθεστώς των απολύσεων. Πόσο μάλλον όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επισημαίνει ότι «εν μέσω κρίσης απαιτείται προστασία των θέσεων εργασίας και όχι ελεύθερες απολύσεις σε εργαζομένους 55 και 60 ετών, οι οποίοι δεν συμπληρώνουν ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση». Και ερωτά: «Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι;»

Σε 10 μέρες, αλλιώς νομοθετώ

Ο κ. Λοβέρδος αναμένεται να δώσει προθεσμία 10 ημερών στους κοινωνικούς εταίρους να βρουν κοινά αποδεκτη λύση στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά θα αναλάβει ο ίδιος νομοθετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού απολύσεων σε 4% για επιχειρήσεις από 125 άτομα και πάνω (είναι 2% σήμερα για επιχειρήσεις άνω των 200 ατόμων), 5 απολύσεις για επιχειρήσεις πάνω από 31 άτομα (από 4 σήμερα) και ελεύθερες απολύσεις για τις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 30 ατόμων (σήμερα ισχύει κάτω των 20 ατομων και αυτό αφορά το 90% των επιχειρήσεων).
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις απολύσεων το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να μειώσει την προκαταβολή (6 μηνιάτικα σήμερα) και σχεδιάζει να μειώσει το πλαφόν στο μισθό από περίπου 8.000, που είναι σήμερα, στα 6.000 ή 7.000 ευρώ (αποδοχές ανά μήνα). Κάτι που θα συμπαρασύρει και το εφάπαξ συνταξιοδότησης σε χαμηλότερα επίπεδα (40-50% της νόμιμης αποζημίωσης).
Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργοδοτικούς φορείς σε διαπραγματεύσεις. Και αυτό μπροστά στον κίνδυνο, εάν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση, από 1ης Ιουλίου οι νεοπροσλαμβανόμενοι να μην καλύπτονται από την πρόβλεψη ούτε για κατώτατες αποδοχές 740 ευρώ. Αντιθέτως, οι όροι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης παραμένουν ως όροι ατομικών συμβάσεων για κάθε προσληφθέντα προ της 30ής Ιουνίου 2010.
Ως προς το Ασφαλιστικό, οι επιτηρητές της τρόικας -πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα- άφησαν πίσω τους σημείωμα, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις «λεπτομέρειες». Στη διάρκεια της παραμονής τους εδώ άσκησαν αφόρητες πιέσεις στον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη (σ.σ. δεν συναντήθηκαν με τον κ. Λοβέρδο) με αβέβαια αποτελέσματα. Πόσο μάλλον όταν επί του Ασφαλιστικού υπάρχει λεπτομερής αναφορά στο μνημόνιο. Στο σημείωμα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Και 40 και 65

* Καμιά σύνταξη πριν από το 60ό έτος, ακόμη και για τα βαρέα.
* Πλήρεις συντάξεις με 40 έτη ασφάλισης.
* Όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν συμβατικό όριο το 65ο (αφορά τις γυναίκες-ασφαλισμένες προ του 1993 με 15ετία που βγαίνουν στο 60ό έτος).
* Όσοι συνταξιοδοτούνται προ του 65ου έτους (π.χ. με 35ετία) θα παίρνουν μειωμένη σύνταξη.
* Αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο και εξίσωση με τα αντίστοιχα των αντρών (θα ακολουθήσει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών).
Αντιθέτως, οι μόνοι που «ξεγλιστρούν» από την τσιμπίδα των επιτηρητών είναι οι δικαιούχοι/ες συντάξεων χηρείας και όσοι ασφαλίστηκαν προ του 1983.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 31/5/2010