5 Απρ 2010

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Εκεί που οι εργαζόμενοι πίστεψαν ότι δεν επρόκειτο να δεχθούν άλλο... χτύπημα, ήρθαν οι φορομπηχτικές διατάξεις να τους... αποτελειώσουν!

H παράταση της ύφεσης, η έκρηξη της ανεργίας, η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων οδηγούν
σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που επιτείνεται από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις και την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ όλα μαζί δυναμιτίζουν κάθε περιθώριο πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας.
«Στο πόδι» εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι που καθημερινά ξεχύνονται διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους, έτοιμα για νέες μεγάλες κινητοποιήσεις τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), αντίθετα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, στο κομματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να «μπλοκάρουν» ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, που εκτιμάται ότι καταργεί πάγια, κατοχυρωμένα δικαιώματα και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
Συνεχείς και εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΚ/ΔΥ, τόσο με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες όσο και με βουλευτές και κομματικά στελέχη που αντιτίθενται στις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα συνδικαλιστές, έχουν ήδη θέσει «κόκκινες γραμμές», προειδοποιώντας χαρακτηριστικά ότι «θα γίνει κόλαση» στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει σε μέτρα που οδηγούν στη δραστική μείωση των συντάξεων, αλλά και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πέραν του 65ου έτους.
Το σύνολο σχεδόν των συνδικαλιστικών στελεχών που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τα «κορυφαία», είτε ανοικτά και δημόσια είτε μέσω κομματικών οργάνων (των οποίων όμως ο ρόλος έχει καταργηθεί), διαμηνύουν ότι τα μέτρα που «κυοφορούνται» στο Ασφαλιστικό θα βρουν όλες τις παρατάξεις (και ΔΑΚΕ και
ΠΑΜΕ και Αυτ. Παρέμβαση) δυναμικά απέναντι... Τυχόν υπερψήφισή τους, οι συνδικαλιστές θεωρούν πως θα είναι και η χαριστική βολή στη δυνατότητα των συνδικάτων για παρεμβάσεις και επηρεασμό των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων.
Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος διαβεβαιώνει ότι οι κυβερνητικές προτάσεις για το νέο Ασφαλιστικό μέχρι τα μέσα Μαΐου θα είναι νόμος του κράτους. Όμως ήδη βουλευτές ομολογούν και αφήνουν να διαρρεύσει ότι παρουσιάζονται «τεχνοκρατικές, νομικές και άλλες δυσκολίες στην κατάρτιση του τελικού νομοσχεδίου» που ενδεχομένως καθυστερήσουν την «έγκαιρη» προώθησή του. Ιδιαίτερος αναβρασμός επικρατεί στη ΓΣΕΕ, όπου στελέχη όλων των παρατάξεων βάλλουν με σκληρά λόγια κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης) ενώ όλο και πιο κοντά βρίσκονται με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ως προς την προοπτική κήρυξης κοινών, απεργιακών κινητοποιήσεων (σ.σ.: η πρώτη, θα εκδηλωθεί πιθανότατα στις 20 Απριλίου). Μέχρι τότε, σχεδόν καθημερινές θα είναι οι κινητοποιήσεις συνταξιούχων, ανέργων, κλάδων δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων κ.λπ. κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
Οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης, συμφωνούν όπως:
- Από το 2020 για τον υπολογισμό του ποσού των συντάξεων να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου, μέτρο που κατά τους εμπειρογνώμονες θα επιφέρει μείωση των συντάξεων κατά 30% και, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους συνταξιούχους, τα ποσά από τις περικοπές δεν εξασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίζεται κατηγορηματικός στην πρόβλεψη ότι μέχρι το 2020 δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, θα εφαρμοστούν αμέσως οι παρακάτω ρυθμίσεις:
• Αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
• Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ασφαλίστηκαν από το 1993 και μετά (περί τους 100.000 αφορά η σχετική ρύθμιση).
• Δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (29,5 δισ. ευρώ) και επίσης των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών.
• Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
• Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
• Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται.
• Κατάρτιση νέας λίστας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και επανεξέταση του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων.
• Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων.
Η καθοριστική πάντως χρονιά για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα θα είναι το 2013, οπότε και θα εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την οποία ο υπουργός Εργασίας «έψαλε» την προηγούμενη κυβέρνηση (της ΝΔ) για λαθεμένους χειρισμούς, που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Και αξιοσημείωτη η παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος ζητά «παράλληλα με την εξίσωση να δούμε με ποιον τρόπο θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και πώς θα καθιερώσουμε ειδικά κίνητρα για τα νέα ζευγάρια στο ξεκίνημα του εργασιακού και του οικογενειακού τους βίου». Υπό αυτήν την έννοια, ο βουλευτής αποδέχεται, όπως είπε, ότι είναι κοινωνικά δίκαια και βιώσιμη η αποκατάσταση της ισότητας ανδρών και γυναικών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος υποστηρίζει ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, εφαρμόζεται γιατί πρόκειται για επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι γιατί επιχειρηματολόγησε σωστά ή λάθος η τότε κυβέρνηση της ΝΔ.
της Αστέρως Χριστοδουλίδου, από την εφημερίδα "Το Παρόν", 3/4/2010