25 Απρ 2010

Σε απεργιακό πόλεμο οδηγούνται τα Συνδικάτα

Σοβαρές εξελίξεις στο συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ προκαλεί η προσφυγή στον μηχανισμό του ΔΝΤ. Πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη που μέχρι πρότινος τηρούσαν διακριτικές αποστάσεις, ή και συμπορεύονταν "διακριτικά" με τις κυβερνητικές επιλογές, περνάνε τώρα στην αντίπερα όχθη, καθώς η προσφυγή άνευ όρων στο μηχανισμό και οι οδυνηρές συνέπειες που επιφυλάσσονται για τον κόσμο της εργασίας από το υπερατλαντικό οικονομικό διευθυντήριο (απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με άρση της μονιμότητας για τους οργανισμούς που καταργούνται, μείωση μισθών και ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού) δυναμιτίζουν την ήδη εύθραυστη κομματικοσυνδικαλιστική ενότητα. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της αριστεράς στις ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ διαμορφώνουν κλίμα για άμεσες και δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, συμπαρασύροντας το δίδυμο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ΠΑΣΚ -ΓΣΕΕ που συνεδρίασε επί διήμερο (Πέμπτη - Παρασκευή) με αποτέλεσμα ο γραμματέας της παράταξης και πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος να δηλώσει μετά την προσφυγή στο μηχανισμό ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη των νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων".
Είχαν προηγηθεί σοβαρές αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ, με πρωτοκλασάτα στελέχη από ΔΕΚΟ και Τράπεζες να ζητούν άμεσες κινητοποιήσεις. Τα βέλη στρέφονταν ιδιαίτερα κατά του υπουργού Εργασίας Αν. Λοβέρδου που από πολλούς συνδικαλιστές χαρακτηρίζεται ως "υπουργικό υβρίδιο στην εποχή του ΔΝΤ". Είχαν προηγηθεί την Πέμτπη οι (ν)τροπολογίες του υπουργού Εργασίας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, με παρεμβάσεις υπέρ των εργοδοτών για τα "μπλοκάκια", τις αποζημιώσεις για παραβίαση του πενθήμερου και την εξαίρεση των πλέον ευέλικτα εργαζόμενων στα ξενοδοχεία.

Κοινωνική αντίσταση

Πιο δεικτική η αντίδραση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, ο οποίος δήλωσε ότι η προσφυγή στον μηχανισμό του ΔΝΤ "είναι αρνητική εξέλιξη που πυκνώνει τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών. Είναι ανάγκη η χώρα και τα δικαιώματα να μη διαλυθούν. Η κοινωνική αντίσταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα και βεβαιότητα στη ζωή μας".
"Για μακρύ ταξίδι μέσα στο σκοτάδι του πολιτικού συστήματος, της οικονομίας και των εργαζομένων" κάνει λόγο ο γραμματέας της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων και αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Είναι σφαγείο...

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναμένεται να εξαγγείλουν άμεσα γενική απεργία (πιθανότατα στις 5 Μάη) με αιχμή το ασφαλιστικό, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλούν τις πλειοψηφίες των συνδικάτων "να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς" και να εξαγγείλουν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις. "Η επιλογή της κυβέρνησης για την προσφυγή στο ΔΝΤ", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση "όχι μόνο δεν αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, αντίθετα τη ρίχνει στον γκρεμό ενώ παράλληλα οδηγεί στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες. Οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να σηκώσουν ανάστημα και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια σ' αυτούς που χρόνια τώρα απορροφημένοι από τον νεοφιλελευθερισμό παρέδωσαν τα κλειδιά της κοινωνίας και της οικονομίας στις αγορές και στις επιχειρήσεις σπρώχνοντας τη χώρα σήμερα στην αγκαλιά του ΔΝΤ".
του Ανδρέα Πετρόπουλου, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 25/4/2010