25 Απρ 2010

Εργασιακή έρημο και οδυνηρή λιτότητα επιβάλλει το ΔΝΤ

Απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό, ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και ατομικές συμβάσεις ζητεί να δρομολογηθούν άμεσα το ΔΝΤ. Το τριμερές κλιμάκιο του μηχανισμού που επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή το μεσημέρι, ζήτησε από τον Αν. Λοβέρδο την προώθηση δίδυμων αλλαγών σε ασφαλιστικό και εργασιακό, ενώ επέμεινε για περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα, εντός του 2010, κατά τα πρότυπα του δημόσιου τομέα, θέτοντας με άλλα λόγια το πλαίσιο αποπληθωρισμού που περιέγραψε τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν.

Σύνταξη στα 67

Πιο άμεσες και πιο βίαιες θα είναι τελικά οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με το κλιμάκιο να ζητεί την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, αλλά και τη δρομολόγηση όλων των αλλαγών στη διετία 2011 - 2013. Ζητούν ακόμα η μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% να γίνει το 2011, αλλά και μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές από φέτος. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα οι κατώτερες συντάξεις θα αντιστοιχούν σε 360 ευρώ, ενώ μετά 40 χρόνια εργασίας η πλήρης σύνταξη θα αντιστοιχεί στο 52%, αντί του 70% του τελευταίου μισθού σήμερα, καθώς οι αποδοχές θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργάσιμου βίου.

Ρωμανιάς: Αντισυνταγματική η απόσυρση του κράτους από την ασφάλιση

"Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα είναι απολύτως υπαγορευμένο από το ΔΝΤ", τόνισε ο επιστημονικός εκπρόσωπος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση της Αυτόνομης Παρέμβασης.
Ο Γ. Ρωμανιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ταυτόχρονη κατάργηση της κατώτατης σύνταξης και των προνοιακών επιδομάτων (ΕΚΑΣ, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων) προκειμένου να παρουσιάσει ως κατώτατη σύνταξη το προνοιακό βοήθημα των 360 ευρώ. "Πρόκειται περί απάτης" τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η κατώτατη σύνταξη μαζί με την επικουρική φθάνει ή και υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Όπως υποστήριξε, με αυτόν τον τρόπο, αλλά και με την παράκαμψη του άρθρου 102 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει την τριμερή χρηματοδότηση, επιχειρείται η ολοσχερής απόσυρση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση. Τόνισε ότι αυτό συνιστά και συνταγματική παραβίαση και, αν τελικώς πραγματοποιηθεί, θα υπάρξουν προσφυγές καθώς το Σύνταγμα προβλέπει με το άρθρο 128 παρ. 1 την επικύρωση της ΔΣΕ. Μάλιστα υποστήριξε ότι παρόμοιο (πλήρως αναταποδοτικό) ασφαλιστικό σύστημα με αυτό που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση καθ' υπαγόρευση του ΔΝΤ, μόνο η Τσεχία έχει σε όλη την Ε.Ε., καθώς σε όλες τις άλλες χώρες είναι ουσιαστική η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.
Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι με την προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ και τη χορήγηση ανταποδοτικής σύνταξης, ανάλογα με τα έτη παραμονής στην εργασία και με μειωμένους συντελεστές (από 2% που είναι σήμερα κατ' έτος σε κλιμάκωση από 0,90 μέχρι 1,5%) οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι μειωμένες κατά 40%. "Αν σήμερα για 35 χρόνια εργασίας λαμβάνουμε το 70% του τελευταίου μισθού, με το νέο σύστημα για τα ίδια χρόνια οι αποδοχές θα κατρακυλήσουν στο 44%, ενώ με 40 χρόνια συνεχούς εργασίας θα φθάσουν μόλις στο 52%! Αν θέλουμε να πάρουμε το αντίστοιχο 70% των σημερινών συντάξιμων αποδοχών θα πρέπει να μείνουμε στη δουλειά περισσότερο από 50 χρόνια", τόνισε.
του Ανδρέα Πετρόπουλου, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 25/4/2010