14 Απρ 2010

Κόψε, κόψε στις συντάξεις έβγαλαν... πλεόνασμα

ΟΙ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018
Οι περικοπές στις συντάξεις, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι τέτοιου μεγέθους, ή καλύτερα ύψους, που το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε... πλεονασματικό. Πρόκειται για δρακόντειες διατάξεις οι οποίες οδηγούν σε μείωση όλων των συντάξεων που θα απονεμηθούν από το 2018 και μετά, με έμφαση σε δύο (ακραίες) κατηγορίες:
α) τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι με 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα) λαμβάνουν σήμερα σύνταξη (μαζί με το ΕΚΑΣ) 720 ευρώ τον μήνα και
β) τους «μεγαλοσυνταξιούχους», οι οποίοι λαμβάνουν αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ.
ΕΚΑΣ, μόνο σε εξαθλιωμένους

* Στην πρώτη κατηγορία η περικοπή των αποδοχών θα προέλθει από την ακύρωση του ΕΚΑΣ (θα χορηγείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις οικονομικής εξαθλίωσης και με κοινωνικά κριτήρια, όπως είναι τα μέλη της οικογένειας), ενώ οι συντελεστές στις περιπτώσεις της ανταποδοτικής σύνταξης για τα 15 έτη ασφάλισης θα διαμορφωθούν στο 0,9% για κάθε έτος από 2% σήμερα. Βεβαίως, πάνω στο ανταποδοτικό κομμάτι της παροχής θα έρχεται να προστεθεί και η βασική σύνταξη που θα χορηγεί το κράτος (290-360 ευρώ τον μήνα). Αλλά και πάλι το 2018 οι αποδοχές -πάντα σε σημερινές τιμές- δεν θα φτάνουν τα 484 ευρώ της κατώτατης σύνταξης (χωρίς ΕΚΑΣ) που τώρα χορηγεί το ΙΚΑ.

* Ως προς τους «μεγαλοσυνταξιούχους», αυτοί θα υποστούν διπλή αφαίμαξη. Αφ' ενός για να πάρει κάποιος τις σημερινές αποδοχές με 35 έτη (70% του συντάξιμου μισθού) θα πρέπει να εργάζεται 40 έτη (ο ανώτερος συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι το 1,5% για τα έτη ασφάλισης πέραν της 35ετίας) και αφ' ετέρου θα υπόκεινται σε εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) υπέρ των αδυνάτων (Ταμείων και ασφαλισμένων).
Σύμφωνα με τις επεξεργασίες και αναλογιστικές προβολές που έχουν κάνει οι αρμόδιοι επιστήμονες που υπηρετούν στο υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ, το σύστημα οδηγείται σε... πλεονασματική λειτουργία αν καθιερωθούν οι ανωτέρω συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης), δηλαδή από 0,9% για τα πρώτα 10-15 έτη ασφάλισης, ενώ αυτό το ποσοστό θα κλιμακωθεί μέχρι το 1,5% για 40ετή ασφάλιση. Αυτό και μόνο το στοιχείο καταδεικνύει το μέγεθος των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται.
Όπως αποκάλυψε χθες στον «Αντέννα» (Γ. Παπαδάκης) ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, στο εν λόγω ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη διαδοχική ασφάλιση με συντελεστές βελτίωσης των αποδοχών από 1,5%-2% στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (σ.σ. η «Ε» είχε αποκαλύψει στις αρχές του έτους ότι ο εν λόγω συντελεστής θα είναι 1,7%), η βασική σύνταξη (έως 360 ευρώ) θα δίνεται με την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία και στο 65ο έτος στους ανασφάλιστους, ενώ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο-μικρότερο πλαφόν στις συντάξεις (από τα 2.830 ευρώ σήμερα).

Τον περιμένουν αύριο

Κατά τα λοιπά, χθες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος προήδρευσε σύσκεψης, πρώτη ημέρα μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, για την κατάρτιση του προσχεδίου νόμου εν όψει της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Ενδεχομένως αύριο να μην είναι έτοιμο το υπουργείο να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο, λόγω του όγκου των διατάξεων, των πιέσεων από τις Βρυξέλλες για περικοπές και «οικονομίες» και των διαφορετικών προτεραιοτήτων στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ήδη οι ένστολοι έχουν πάρει διαφορετική... πορεία και αναμένουν ρύθμιση από τον κ. Βενιζέλο, ενώ ένα διαφορετικό σχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους (εξίσωση ορίων ανδρών και γυναικών) ετοιμάζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τελευταία εξαίρεση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η διατήρηση του προνομίου των τραπεζών να οδηγούν σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση τους υπαλλήλους που συμπληρώνουν 35ετία στο 58ο έτος. Οταν την ίδια στιγμή οι εργάτες (ΙΚΑ) θα συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος. Και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό αλλά δυνατότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θεσπίζει μέτρα περιορισμού των... πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η εν λόγω εξαίρεση από τον σχεδιαζόμενο κανόνα, και έκπτωση από τη λογική, γίνεται υπέρ της μεταβίβασης του μισθολογικού από τις τράπεζες στα Ταμεία και, τελικά, στους φορολογούμενους που επιδοτούν τις συντάξεις.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 14/4/2010