5 Απρ 2010

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα απέφερε η προστασία των ελαστικών θέσεων εργασίας

Τονίζει το Ινστιτούτο Εργασίας που επισημαίνει ότι από τη μείωση των συντάξεων το όφελος θα είναι μόνο 300 εκατ. ευρώ

«Αντί να μειώνετε τις συντάξεις που θα αποφέρουν περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, προχωρήστε στη ρύθμιση που σας προτείνει για την προστασία των ελαστικών θέσεων εργασίας το Ινστιτούτο Εργασίας και η οποία θα αποφέρει αμέσως 2 δισ. ευρώ», διαμηνύει στην κυβέρνηση -και ειδικότερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης- η ηγεσία της ΓΣΕΕ εν όψει σύσκεψης που συγκαλεί την Πέμπτη ο υπουργός Αλ. Λοβέρδος για την αντιμετώπιση των εργολαβιών στην καθαριότητα.
Η σύσκεψη συγκαλείται ενώ το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις ολοκληρώνεται με ευθύνη του γενικού γραμματέα Ροβ. Σπυρόπουλου και στοχεύει στην ενσωμάτωση ρύθμισης που θα επιδιώκει έλεγχο στο καθεστώς των εργολαβιών. Στη ΓΣΕΕ επικρατεί αναβρασμός, γιατί στην κρίσιμη αυτή σύσκεψη καλείται μόνο το σωματείο των καθαριστριών και «επιδεικτικά αγνοείται η ΓΣΕΕ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και η κλαδική Ομοσπονδία (ΟΙΥΕ) παρά τις μελέτες και τις προτάσεις που έχουν συντάξει για την προστασία όλων όσοι υπάγονται σε ελαστικές μορφές απασχόλησης» (εκτός από τις εργολαβίες στην καθαριότητα είναι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι σεκιουριτάδες κ.λπ.).
Στα χέρια του υπουργού Εργασίας, και προφανώς και του κ. Σπυρόπουλου, βρίσκονται οι σχετικές μελέτες και προτάσεις, που όμως στην κατάρτιση του επίμαχου νομοσχεδίου δεν έχουν ληφθεί υπόψη, σε βαθμό που ο υπεύθυνος εκ μέρους του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γ. Κουζής πρότεινε την αποχώρηση από την Επιτροπή Διαλόγου.
«Είναι ορθολογιστική και λειτουργική η πρόταση της ΓΣΕΕ για τις εργολαβίες και μέγιστο το όφελος για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Απαιτείται η αναγκαία πολιτική βούληση για την υλοποίησή της, εκτός και αν στόχος είναι η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ που επιμένει ότι «στο Ασφαλιστικό θα υπάρξουν ανατροπές στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» ό,τι κι αν σημαίνει η προειδοποίηση αυτή.
Το ίδιο συνδικαλιστικό στέλεχος επισημαίνει ότι «δεν έχει αλλάξει σε τίποτε ο ρόλος του ΣΕΠΕ» - και αυτό άσχετα με τα στελέχη που έχουν τεθεί επικεφαλής τού τόσο σημαντικού αυτού οργάνου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέων προσλήψεων υπαλλήλων στο ΣΕΠΕ για λόγους οικονομικούς και η έλλειψη προσωπικού είναι προφανές πόσο δυσχεραίνει το έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που σημειώνεται:
• Σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι επιβάλλουν αυθαιρέτως τους δικούς τους «νόμους»: Καθιερώνουν τριήμερη ή τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία, μειώνουν τις αποδοχές, δεν καταβάλλουν δεδουλευμένα, ενώ δεκάδες οι καταγγελίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή του δώρου του Πάσχα.
Η απόλυτη καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας, μέχρι στιγμής, δείχνει να αφήνει ασυγκίνητη την κυβέρνηση, παρότι από τους αρμόδιους του ΣΕΠΕ κατατίθενται εισηγήσεις για μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων στο Σώμα, ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του, που είναι η προστασία των εργαζομένων.
Ο υπουργός υποστηρίζει πάντως ότι οι νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις θα εξομαλύνουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Χωρίς όμως μια άρτια στελεχωμένη υπηρεσία και ξεκάθαρο το κυβερνητικό πολιτικό μήνυμα απέναντι στους εργοδότες, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα ο ζήλος του ειδικού γραμματέα Μιχ. Χάλαρη και του πρόεδρου του ΣΕΠΕ Ηλία Κιούλου.
Εκτός από την ΠΑΣΚΕ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ - ΠΑΜΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) που ήδη έχουν απορρίψει το προσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος. Σε ερώτηση και προς τον γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ κ. Γ. Μανώλη πού αρχίζει και πού ξεκινά η συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, κατηγορηματική είναι η απάντηση που μας έδωσε: «Η συναίνεση αφορά τη διευκόλυνση για τον δανεισμό της χώρας. Λέμε όχι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι στη μείωση των συντάξεων (σ.σ.: προβλέπει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και επισημαίνει ο κ. Μανώλης πως έχουμε δει πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που έρχονται)». Δηλαδή νέα, πιο σκληρά μέτρα - μια πρόβλεψη που συμπίπτει και με την άποψη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη.
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 3/4/2010