16 Φεβ 2010

Καταργείται το 8ωρο στο Δημόσιο

Την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου εργασίας σε μια σειρά δημόσιων υπηρεσιών, όπως οι εφορίες, οι πολεοδομίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι μεγάλοι δήμοι και οι περιφέρειες, μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου προγραμματισμού λειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Το σχέδιο προβλέπει παρεκκλίσεις από τον χρόνο συνεχούς απασχόλησης βάσει της εναρμόνισης της χώρας μας στην κοινοτική οδηγία 93/104.
Σύμφωνα με αυτή, δίδεται το δικαίωμα στην -εκάστοτε- κυβέρνηση κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να:
- Αυξήσει τις ώρες ημερησίας απασχόλησης σε δέκα και παραπάνω.
- Εφαρμόσει κυκλικό ωράριο εργασίας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Σε αντάλλαγμα θα χορηγείται ισοδύναμος χρόνος αντισταθμιστικής ανάπαυσης (ρεπό), αφού δεν προβλέπεται η καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης.
Σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί να υπάρξει παράταση του ωραρίου εργασίας, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με Δευτέρα και Τετάρτη τις πιθανότερες ημέρες.
Για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που εύλογα θα προκύψουν, προτείνεται οι υπάλληλοι που θα απασχολούνται πέραν του οκταώρου να το επιθυμούν οι ίδιοι.
Με κάθε επιφύλαξη εξετάζεται και το σενάριο να λειτουργούν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες με το λεγόμενο κυκλικό ωράριο, δηλαδή να είναι ανοιχτές πρωί και απόγευμα και το μεσημέρι κλειστές.
Σε περίπτωση που καταστεί αδύνατη η εφαρμογή κάποιου από τα παραπάνω μοντέλα, λόγω μη επαρκούς στελέχωσης, θα επιστρατευθεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που υποχρεώνει το μόνιμο προσωπικό του δημοσίου τομέα να προσφέρει τις υπηρεσίες του και εκτός ωραρίου ή και το Σάββατο «όταν οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν».
Με τη συγκεκριμένη διάταξη συμφωνεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει εκδώσει μάλιστα και σχετική νομολογία.
Μια άλλη παράμετρος για να στεφθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα, που εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη, που θα βρίσκει δημόσιες υπηρεσίες ανοιχτές και μετά τις τρεις το μεσημέρι, είναι να βρεθεί και το κατάλληλο προσωπικό.
Η εισήγηση που «περπατάει» είναι να στελεχωθούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αιχμής από πτυχιούχους που πλεονάζουν σε άλλους δημόσιους οργανισμούς ή απασχολούνται σε άγνωστο προς τα τυπικά προσόντα τους αντικείμενο.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι που ρωτήθηκαν για το θέμα προέβησαν στις εξής παρατηρήσεις:
Πρώτον: Δεν θα γίνει δεκτή η παραβίαση του οκταώρου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις σε κάθε απόπειρα επέκτασης του καθημερινού ωραρίου πέραν των οκτώ ωρών, έστω και αν ως αντιστάθμισμα μειωθεί ο χρόνος απασχόλησης σε άλλες χρονικές περιόδους.
Δεύτερον: Το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να είναι συνεχές. Δηλαδή ο υπάλληλος που θα φτάσει να εργάζεται και το απόγευμα, δηλαδή να τελειώνει την εργασία του στις 8 το βράδυ, πρέπει να πιάνει δουλειά στις 12 το μεσημέρι.
Ιδιαίτερα για τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία η επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας θα παρουσιασθεί ως μέρα που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
Πάντως οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ήδη ανησυχούν για την περικοπή των επιδομάτων τους και την απώλεια -όπως ακούγεται- του 14ου μισθού τους, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εργασθούν με διακεκομμένο ωράριο, καθώς κάτι τέτοιο πιστεύουν ότι θα τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό τους και θα αλλάξει τις συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής.
του Γιώργου Φράγκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 16/2/2010