24 Ιαν 2010

Έρχονται «Ράμπο» και για τις δαπάνες του Δημοσίου

Τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου των δαπανών του Δημοσίου, η οποία θα στελεχωθεί από ορκωτούς των μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών της χώρας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.
Οι ορκωτοί «Ράμπο» θα ελέγχουν δειγματοληπτικά τις μεγάλες δαπάνες κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς και τα υψηλά κονδύλια που εμφανίζονται στους προηγούμενους προϋπολογισμούς.
Στόχος τους να εντοπίζουν τις δυσλειτουργίες του Δημοσίου, είτε αυτές αφορούν γραφειοκρατικά θέματα είτε ζητήματα που σχετίζονται με προμήθειες. Πρόκειται για ζητήματα που ευθύνονται ώς ένα βαθμό για τη διόγκωση των δαπανών.
Οι «Ράμπο» παράλληλα θα λειτουργούν ως ένα δευτεροβάθμιο άτυπο όργανο ελέγχου. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ελέγχων θα χρησιμοποιηθούν είτε για άμεση άρση των στρεβλώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος συγκράτησης των δαπανών, είτε για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αλλαγών το οποίο θα ισχύσει στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα συνταχθεί από μηδενική βάση. Με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Κομισιόν θα παρακολουθούν την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού μήνα μήνα, και θα υπάρχει επανεξέταση ανά τρίμηνο, η συγκρότηση και η λειτουργία του τμήματος των «Ράμπο» εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη συγκράτηση των δαπανών και την επίτευξη των στόχων.
Η ιδέα για τη συγκρότηση ομάδας ελέγχου έπεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των πέντε μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών της χώρας , του ΣΟΛ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Λειτουργώντας ως άτυποι σύμβουλοι του ΥΠΟΙΟ, οι πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας (PwC, Ernst&Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG) και η ΣΟΛ επεξεργάστηκαν με διαδικασίες εξπρές και υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών κοινό σχέδιο 30 δράσεων άμεσου και μεσοπρόθεσμου νοικοκυρέματος των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.
Το σχέδιο εισηγείται την άμεση δρομολόγηση εγκατάστασης διπλογραφικού συστήματος σε όλο το δημόσιο τομέα. Για την εγκατάστασή του κρίνεται ότι θα απαιτηθούν 3 με 5 χρόνια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει από τα κρατικά νοσοκομεία, προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εξοικονόμηση δαπανών.
Στην ίδια κατεύθυνση οι ελεγκτικές εταιρείες προτείνουν τη θέσπιση υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών για όλους τους φορείς του Δημοσίου και τους εποπτευόμενους οργανισμούς εντός των χρονικών ορίων που ισχύουν για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Προαιρετικά προτείνουν τη δημοσίευση των ισολογισμών με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα από το 2013.
του Χρ. Κίτσιου, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 24/1/2010