Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής καταγγέλλει την δημοτική αρχή για αυθαιρεσίες στις άδειες των εργαζομένων του Πνευματικού Κέντρου.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης :
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή Καισαριανής λειτουργεί με επιλεκτικά κριτήρια και διαχωρισμούς, σε βάρος εργαζομένων, ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση, ακόμα και ανάλογα με τις επιλογές που κάνουν και τη στάση που κρατούν στις αρχαιρεσίες και στην εν γένει δράση του σωματείου των εργαζομένων.
Τα τελευταία κρούσματα είναι η στοχοποίηση και τιμωρία του Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου και ο προγραμματισμός των αδειών στους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου.
Η αντιδήμαρχος Κα Γεωργοπούλου Κανέλλα κλείνει το Πνευματικό Κέντρο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Αύγουστο και εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια και εξόφληση ρεπό εκείνες τις περιόδους αποκλειστικά, χωρίς να υπάρχει απόφαση υποχρεωτικής διακοπής εργασιών του Πνευματικού Κέντρου, με την αιτιολογία ότι δεν τελούν εκείνη την περίοδο εκπαιδευτικό έργο όπως αναφέρεται στο έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 7473 της 19ης Ιουλίου 2018.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν έχουν υπόλοιπο ρεπό η αδειών είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στον Δήμο, χωρίς εκπαιδευτικό αντικείμενο εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, στο παραπάνω έγγραφο της αντιδημάρχου κ. Γεωργοπούλου Κανέλλας, γίνεται παρέμβαση, σχετικά με τη χορήγηση της κανονικής άδειας και των ρεπό, των συναδέλφων και μελών της παράταξής μας, Παΐζη Άντας και Κοσκινά Θανάση.
Έτσι στην μεν πρώτη κάνει μεν δεκτή την αίτηση αδείας, αλλά χορηγεί υποχρεωτικά και τα ρεπό, ενώ στον δεύτερο του δίνει όλη την άδεια υποχρεωτικά μέσα στον Αύγουστο μέχρι 10/9/2018.
Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, γιατί δεν ενδιαφέρονται για την σύνταξη οργανισμού λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου. Η μη σύνταξη ΟΕΥ από το 2003, η κατάργηση του Πνευματικού Κέντρου από το 2011 και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού στο Δήμο, χρησιμοποιείται σήμερα για να υπάρχει ευθεία παρέμβαση της αιρετής διοίκησης στη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου.
Η χορήγηση όμως υποχρεωτικά όλης της κανονικής άδειας μέσα στον Αύγουστο μπορεί να γίνει μόνο σε υπηρεσίες που έχουν διακοπή εργασιών. Ας αποφασιστεί ότι το Πνευματικό Κέντρο θα κλείνει Πάσχα, Χριστούγεννα και Αύγουστο, όπως γίνεται πχ στους Παιδικούς Σταθμούς. Τότε όμως αυτοί οι εργαζόμενοι θα παίρνουν τις άδειές τους και δεν θα χρησιμοποιούνται για διάφορες άλλες εργασίες στο Δήμο όταν δεν έχουν υπόλοιπο αδειών και ρεπό, όπως γίνεται σήμερα, και θα εφαρμόζονται και γι’ αυτούς οι διατάξεις της παρ. 4, του αρ. 55 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007) και επιπλέον «…εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να λαμβάνουν κανονική άδεια με αποδοχές έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος…».
Όσον αφορά την υποχρεωτική χορήγηση όλων των ρεπό θέλουμε επίσης να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία όποιος εργαζόμενος κληθεί λόγω σοβαρών υπηρεσιακών να εργαστεί πέραν του ημερησίου εργασίας τις καθημερινές, αμείβεται υπερωριακά και μέχρι 20 ώρες το μήνα, ενώ αν δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκεκριμένη από την αποκεντρωμένη διοίκηση και δημοσιευμένη στο ΦΕΚ, δεν μπορεί κάποιος να εργαστεί τις Κυριακές και τις αργίες.
Τα ρεπό δίνονται αν κάποιος εργαζόμενος εργαστεί το Σάββατο και η υπηρεσία υποχρεούται να το χορηγήσει τη Δευτέρα ή, αν επικαλεστεί σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους, άλλη μέρα εντός της εβδομάδας, για να μην καταστρατηγείται το πενθήμερο εργασίας.
Όταν λοιπόν συσσωρεύονται πολλά ρεπό σημαίνει ότι ο Δήμος αντί να καλύπτει τις ανάγκες με προσωπικό, αντί να διεκδικεί προσλήψεις, παρανομεί και λειτουργεί έξω από την κανονικότητα. Επίσης σημαίνει και ότι ο εργαζόμενος χάνει την πληρωμή των υπερωριών του , οι οποίες προσμετρούνται στο ύψος για την διαμόρφωση των συντάξιμων αποδοχών.
Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια ότι, σε πολλές περιπτώσεις κακώς, δίδονται ρεπό κοινή συναινέσει με τον εργαζόμενο. Όταν όμως γίνεται αυτό, θα πρέπει με την ίδια διαδικασία να εξοφλούνται και τα ρεπό, δηλ. με την συναίνεση του εργαζομένου, και όχι όπως κάθε φορά συμφέρει την υπηρεσία και την εργοδοσία.
Η σωστή λύση, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, για να μην αφήνεται χώρος για αυθαίρετες εργοδοτικές παρεμβάσεις, διακρίσεις και εκβιασμούς, και το Πνευματικό Κέντρο να λειτουργεί, όπως ουσιαστικά κάνει, με διακοπή εργασιών ώστε οι ανάγκες να καλύπτονται με προσλήψεις και με εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.