16 Αυγ 2018

Περιμένουν ακόμα και 2 έτη για να πάρουν τη σύνταξη

Στις 20 Αυγούστου κλείνει η στρόφιγγα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και, πλέον, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να πληρώνουν τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από τα ίδια κεφάλαιά τους. Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων συντάξεων είχε για ακόμη μία φορά βρεθεί εκτός στόχου κατά τη διάρκεια της τέταρτης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και δανειστές να το αναθεωρήσουν ώστε οι πληρωμές των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων να ολοκληρωθούν το αργότερο έως το τέλος του χρόνου. Συνολικά, 162.961 αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάποιες από αυτές ακόμη και για περισσότερο από 2 χρόνια. Βέβαια, χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος μπορούν να λάβουν οι 43.747 αιτήσεις που αφορούν κύριες συντάξεις καθώς και οι 28.542 αιτήσεις για εφάπαξ. Το συνολικό κόστος για αυτές εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και περίπου 90.672 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις, με την εκτιμώμενη δαπάνη να ανέρχεται σε 242,5 εκατ. ευρώ, με το χρονοδιάγραμμα για αυτές να μην προβλέπει την ολοκλήρωση των πληρωμών πριν από τον Μάρτιο του 2019.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί γι’ αυτό στους δανειστές, χωρίς βέβαια το ΕΤΕΑΕΠ να μπορεί να λάβει οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων αλλά και για την κάλυψη πιθανών ελλειμμάτων στο επικουρικό ταμείο.


Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει και από την έκθεση β΄ τριμήνου 2018 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2017 ήταν 117.833, με εκτιμώμενη δαπάνη 996,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης ήταν στις αρχές του 2017 120.919 με τη δαπάνη να εκτιμάται σε 412 εκατ. ευρώ.

Με τις πιέσεις των δανειστών και υπό το βάρος της απώλειας χρηματοδότησης των πληρωμών από τα δανεικά του 3ου μνημονίου, που με τη σειρά της θα προκαλούσε δραματικές συνέπειες στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, πλέον σε εκκρεμότητα βρίσκονται λιγότερες από 45.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις και 30.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 η έκδοση των συντάξεων θα διεκπεραιώνεται εντός 3 μηνών, εκτός από περιπτώσεις που υπάρχουν θέματα διεθνών φορέων και απαιτείται η ανταλλαγή σχετικών εγγράφων. Μεταξύ των ασφαλισμένων που περιμένουν ακόμη να εκδοθούν οι συντάξεις τους συγκαταλέγονται όσοι έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών Ταμείων (π.χ. ΙΚΑ - ΟΑΕΕ), οι οποίοι δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή τους για κάθε έτος, αλλά και όσοι βρίσκονται σε καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, όταν ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για χορήγηση σύνταξης. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να περιμένουν λόγω της μεταφοράς της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα στον ΕΦΚΑ, ενώ αναμονή τουλάχιστον 2 ετών υπάρχει για τις συντάξεις όσων εργάζονταν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και όσων είχαν πολλαπλή ασφάλιση.

της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/8/2018