11 Ιουλ 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-«Πράσινη» ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στα δικαστήρια για ακύρωση εκλογών λόγω ψήφου συμβασιούχων

Σε καταγγελία, που επιβεβαιώνει σχετικά ρεπορτάζ και αρθρογραφία της aftodioikisi.gr για τα οποία η ιστοσελίδα έλαβε αγωγή 700.000 από τους «γαλαζοπράσινους» της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι η «πράσινη» Συνδικαλιστική Ανατροπή, αποκλείει τους συμβασιούχους από τις εκλογές στην Ομοσπονδία, προχωράει η “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” (ΑΠΣ) και οι δυνάμεις της ΑΣΚ-ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) Χαϊδαρίου. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ «στις 11 Ιουλίου 2018 (σ.σ. σήμερα) εκδικάζονται (με επισπεύδοντες μέλη της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου”) τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της σημερινής διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.
Ο βασικός ισχυρισμός της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής ”είναι πως στις εκλογές αυτές κακώς ψήφισαν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι και επίσης κακώς στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΟΤΑ συμμετείχαν συμβασιούχοι ως υποψήφιοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σημερινό Πρόεδρο του Διοικητικού μας Συμβουλίου, συνάδελφο Κώστα Δημουλά», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Και προστίθεται: «Να υπενθυμίσουμε πως, από θέση αρχών η Παράταξη μας, η “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” (ΑΠΣ), μέσα από την οποία εκφράζονται και οι δυνάμεις της “ΑΣΚ-ΟΤΑ”, υποστήριξε και υποστηρίζει ότι, για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, δικαίωμα ψήφου είχαν και έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους με το Δήμο, όπως μάλιστα είχαμε ψηφίσει και στην τελευταία πριν τις εκλογές Γενική μας Συνέλευση. Ιδιαιτερα οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων και πολλά, πολλά χρόνια υπηρεσίας στο Δήμο, όπως οι εργαζόμενοι με ανανεούμενες συμβάσεις στους Παιδικούς Σταθμούς, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου, οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Επιχείρηση, οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος, στην Αυτεπιστασία κ.ο.κ. Αυτούς τους εργαζόμενους αποκλείει από το Σύλλογο και από τις εκλογές η στενή, επιλεκτική και κατά γράμμα ανάγνωση του ισχύοντος Καταστατικού του Συλλόγου, κάτι που έκανε (για τους δικούς της λόγους) η Παράταξη της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου”».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στις 11 Ιουλίου 2018 εκδικάζονται (με επισπεύδοντες μέλη της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου”) τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της σημερινής διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές. Ο βασικός ισχυρισμός της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής ”είναι πως στις εκλογές αυτές κακώς ψήφισαν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι και επίσης κακώς στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΟΤΑ συμμετείχαν συμβασιούχοι ως υποψήφιοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σημερινό Πρόεδρο του Διοικητικού μας Συμβουλίου, συνάδελφο Κώστα Δημουλά.
Δεν θα σταθούμε στα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα της κάθε πλευράς. Αυτά είναι γνωστά και έχουν συζητηθεί.
Θα περιορισθούμε απλώς να υπενθυμίσουμε πως, από θέση αρχών η Παράταξη μας, η “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” (ΑΠΣ), μέσα από την οποία εκφράζονται και οι δυνάμεις της “ΑΣΚ-ΟΤΑ”, υποστήριξε και υποστηρίζει ότι, για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, δικαίωμα ψήφου είχαν και έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους με το Δήμο, όπως μάλιστα είχαμε ψηφίσει και στην τελευταία πριν τις εκλογές Γενική μας Συνέλευση. Ιδιαιτερα οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων και πολλά, πολλά χρόνια υπηρεσίας στο Δήμο, όπως οι εργαζόμενοι με ανανεούμενες συμβάσεις στους Παιδικούς Σταθμούς, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου, οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Επιχείρηση, οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος, στην Αυτεπιστασία κ.ο.κ.
Αυτούς τους εργαζόμενους αποκλείει από το Σύλλογο και από τις εκλογές η στενή, επιλεκτική και κατά γράμμα ανάγνωση του ισχύοντος Καταστατικού του Συλλόγου, κάτι που έκανε (για τους δικούς της λόγους) η Παράταξη της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου”.
Το Καταστατικό του Συλλόγου, όμως, αναφέρει κι άλλα πράγματα. Πως για τη λήψη απόφασης για απεργία απαιτείται μυστική ψηφοφορία (με κάλπη). Πως ο Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να προειδοποιεί τον εργοδότη – Δήμαρχο για κήρυξη απεργίας τουλάχιστον 7 ημέρες πριν από την έναρξη της. Πως τα μέλη του Συλλόγου ψηφίζουν με εκλογικά βιβλιάρια μέλους. Πως μέλος του Συλλόγου γίνεται κάποιος έπειτα από έγγραφη αίτηση του προς το Σύλλογο, έγκριση και αποδοχή της από το Δ.Σ. και επικύρωση της από τη Γενική Συνέλευση.
Και ερωτούμε: πότε έγιναν στο παρελθόν όλα αυτά; Πότε ακολουθήθηκαν κατά γράμμα οι επιταγές αυτές του Καταστατικού του Συλλόγου τα τελευταία χρόνια;
Ποτέ! Γιατί είναι κοινό μυστικό στο Σύλλογο πως το Καταστατικό του είναι ιστορικά ξεπερασμένο και συνδικαλιστικά απαρχαιωμένο. Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό και όλοι έχουμε δεσμευθεί για σύγκληση Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την τροποποίηση του. Μέχρι τότε, όμως, δεν έχουμε ούτε το ηθικό ούτε το συνδικαλιστικό δικαίωμα να αποκλείουμε τους συμβασιούχους εργαζόμενους συναδέλφους μας από τη ζωή του Συλλόγου, από τις Γενικές Συνελεύσεις, από τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων σε αυτές, από τους κοινούς αγώνες. Ας μην ξεχνάμε πως όλες τις μάχες των τελευταίων ετών, ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα, μαζί τις δώσαμε. Και σε πολλές περιπτώσεις με νικηφόρα αποτελέσματα.
Και φθάνουμε σήμερα, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της σημερινής διοίκησης του Συλλόγου, να αποφασίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο μόνη της η ΔΑΣ-ΟΤΑ (έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών βλέπετε) για εσπευσμένη σύγκληση Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού και ενσωμάτωση όλων των συμβασιούχων στο σώμα των μελών του Συλλόγου με πλήρη δικαιώματα.
Στις ερωτήσεις μας: γιατί αυτή η σπουδή; γιατί τόση βιασύνη; γιατί δεν περιμένουμε λίγες εβδομάδες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ασφαλιστικά μέτρα; θα είναι νόμιμη η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης από το σημερινό ΔΣ του Συλλόγου, αν τα ασφαλιστικά μέτρα δείξουν το αντίθετο; ποιοι θα ψηφίσουν στη Γενική Συνέλευση; ποιοι συμβασιούχοι θα μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου; ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σύμβασης; ανεξάρτητα από το αν ο εργοδότης τους είναι ο ΟΑΕΔ ή ο Δήμος; ανεξάρτητα από το αν και πώς θα πληρώνουν τη συνδρομή τους, αφού μηχανισμός παρακράτησης της στην πηγή δεν υπάρχει (κάτι που γίνεται με τους μονίμους και τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δήμου);
Αυτά και πολλά άλλα, απαντήσεις όμως δεν πήραμε!
Η Γενική Συνέλευση (προγραμματισμένη για σήμερα, 08.30 π.μ.) δεν έγινε, λόγω έλλειψης απαρτίας. Αντ’ αυτής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των παρευρισκομένων συναδέλφων και ανταλλαγή απόψεων για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Νομίζουμε πως, με απλή και μόνον επίκληση στη λογική των πραγμάτων, ένας μόνο δρόμος υπάρχει. Της αναμονής της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα και της προετοιμασίας του Συλλόγου για την τροποποίηση του Καταστατικού, μέσα από μιά ανοιχτή, διαφανή και συλλογική διαδικασία, όπου όλες οι απόψεις θα ακουστούν και όλες οι γνώμες θα έχουν σημασία. Όπου όλα τα μέλη του Συλλόγου και όλες οι Παρατάξεις θα συνομιλήσουν, θα σταθμίσουν τα επιχειρήματα και θα καταλήξουν σε μιά ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο, σύγχρονο, δημοκρατικό Καταστατικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σημερινού συνδικαλιστικού κινήματος, βοηθό και σύμμαχο στην καλύτερη οργάνωση των εργασιακών μας διεκδικήσεων και αγώνων.
Κάτι τέτοιο όμως θέλει χρόνο, θέλει προετοιμασία, θέλει ενημέρωση των συναδέλφων και (πάνω απ’ όλα) απαιτεί την ειλικρινή ύπαρξη διάθεσης διαλόγου και συνεννόησης, διάθεσης για συγκλίσεις και αποφασιστικότητα για ανάδειξη του “κοινού τόπου”, των κοινών σημείων, των συναντιλήψεων.
Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτή τη διαδικασία, εμείς, η “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” (ΑΠΣ) και οι δυνάμεις της ΑΣΚ-ΟΤΑ δεσμευόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό!
Χαϊδάρι, 27 Ιουνίου 2018
Για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΠΣ)
Δημήτρης Σταυρίδης
Γραμματέας στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
και μέλος της Γραμματείας της “ΑΣΚ-ΟΤΑ”.