5 Ιουλ 2018

Επικουρικές συντάξεις: Επιστροφή αναδρομικών τον Αύγουστο

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών και που κυμαίνονται τα επιστρεφόμενα ποσά
Το υπουργείο Εργασίας διόρθωσε, από τον Μάιο, την αδικία που αφορούσε στις επικουρικές συντάξειςκαι «πήγαζε» από τις κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ. Οι πρώτες διορθώσεις έλαβαν χώρα πριν δύο μήνες και με τις συντάξεις Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών, σε περίπου 209.000 δικαιούχους συνταξιούχους.

Συνολικά το υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει 51 εκατομμύρια ευρώ για την επιστροφή αναδρομικών που απορρέουν από τις παράνομες κρατήσεις του ΑΚΑΓΕ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων συνταξιούχων θα λάβει αναδρομικά ποσά που θα κυμαίνονται από 150 έως 350 ευρώ, ενώ περίπου το 20% θα λάβει ποσά άνω των 350 ευρώ.
Η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί η κατάθεση αίτησης στον ΕΦΚΑ ή στο ΕΤΕΑΕΠ. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου. Τη σχετική προαναγγελία έκανε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία τόνισε ότι «οι συνταξιούχοι που δικαιούνται να λάβουν επιστροφές ΑΚΑΓΕ θα τις λάβουν στους λογαριασμούς τους κανονικά, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν αίτηση».

Τι άλλαξε στον τρόπο υπολογισμού – Πως προέκυψαν τα αναδρομικά

Από τον Μάιο και κατόπιν της παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας, ουσιαστικά τερματίστηκε η κράτηση - που είχε γίνει παράνομα- για τα επικουρικά που ήταν πάνω από 300 ευρώ.
Πλέον η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης του νόμου 3986/2011 υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), υπολογίζεται στα καταβαλλόμενα ποσά και όχι στα προ των περικοπών ποσά, όπως γινόταν με το προηγούμενο «καθεστώς».
Ο υπολογισμός γίνεται στα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων άνω των 300 ευρώ που αποδίδει το ΕΤΕΑΕΠ και οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στις συντάξεις Μαΐου-όταν και εφαρμόστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού- κυμάνθηκαν από 10 έως 50 ευρώ.