9 Ιουλ 2018

«Ξαφνικός θάνατος» για 62 συμβασιούχους στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας

«Ξαφνικός θάνατος» ήρθε χθες για 62 συμβασιούχους καθαριότητας στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας με την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει, μετά τη λήξη της τελευταίας παράτασης των συμβάσεών τους.
Η απόφαση επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους τομείς καθαριότητας των Δήμων και, μάλιστα, εν μέσω θερινής περιόδου, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα το ζήτημα για να μη γεμίσουν οι δρόμοι των πόλεων σκουπίδια.
Από τις 31 Μαρτίου που έληξαν επίσημα οι συμβάσεις, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, η οποία όμως είχε ισχύ μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων. Μετά την απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου και οι 62 χάνουν τη δουλειά τους.
Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απόφαση με την οποία 193 συμβασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης γίνονται αορίστου χρόνου. Μάλιστα, η απόφαση δέχεται ότι οι συμβασιούχοι «κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ότι στην ουσία οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου» αποτελούν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Καλαμάτα
Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικού του Δήμου Καλαμάτας και δικηγόρος Σάκης Ηλιόπουλος, από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας. Το σκεπτικό της απόφασης εδράζεται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, η οποία δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
«Η απόφαση αυτή είναι άμεσα εκτελεστή. Δεν καλύπτει πλέον τους εργαζομένους η προσωρινή διαταγή. Έχουν ήδη ενημερωθεί οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας και σίγουρα υπάρχει θέμα πλέον στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο δικηγόρος Λεωνίδας Πετρακόπουλος, που εκπροσώπησε 25 συμβασιούχους του Δήμου Καλαμάτας και 10 του Δήμου Μεσσήνης, μιλώντας στο «Θ» τόνισε: «Το σκεπτικό ήταν ότι από τη στιγμή κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 103 παράγραφοι 7 και 8 του Συντάγματος, οιαδήποτε σύμβαση, ανεξαρτήτως αν εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δε δύναται να μετατρέπεται σε ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου. Βέβαια, ανακύπτει το ερώτημα πώς για τους Δήμους Κηφισίας και Θεσσαλονίκης η απόφαση είναι διαφορετική.
Βέβαια, επειδή το Δικαστήριο έχει το δικαίωμα να διατάξει το κατά την κρίση του προσήκον ασφαλιστικό μέτρο, θα μπορούσε να κάνει δεκτή την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι της αναρτήσεως των πινάκων των οριστικών επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και έτσι επί της ουσίας να μη δημιουργηθεί θέμα.
Γιατί τώρα, από τη στιγμή δημοσίευσης της απόφασης, δεν υπάρχει νόμιμος λόγος εργασίας των συγκεκριμένων και, επομένως, νόμιμος λόγος αμοιβής, γιατί έχει αρθεί η προσωρινή δικαστική προστασία και προσωρινή διαταγή».
Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων δε επιδέχεται ένστασης, όμως ο κ. Πετρακόπουλος σημείωσε ότι θα συνεννοηθεί με τους εργαζομένους που εκπροσωπεί, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας.
«Για τις 18 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί η συζήτηση της αγωγής για τους εργαζομένους του Δήμου Καλαμάτας και πιστεύω ότι πρέπει να τη συζητήσουμε. Αν αποφασισθεί εκεί πως, όντως, εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μετατραπούν σε ΙΔΑΧ, αυτομάτως τίθεται και θέμα μισθών υπερημερίας», κατέληξε.

Μεσσήνη και Οιχαλία
Άλλους 9 εργαζομένους του Δήμου Μεσσήνης εκπροσώπησε ο δικηγόρος Άγγελος Βλαχονικολός, ο οποίος τόνισε ότι έπειτα από την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων δεν υφίσταται πλέον εργασιακή σχέση και οι Δήμοι θα αναγκασθούν να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας.
Για τους συμβασιούχους του Δήμου Μεσσήνης εκκρεμεί το δικαίωμα στην τακτική αγωγή, η εκδίκαση της οποίας έχει ορισθεί το Μάιο του 2019.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε ότι πρέπει να εξετασθεί εάν η συγκεκριμένη αφορά συμβάσεις πριν από το 2007 και το 2004, καθώς εκεί η νομολογία τις δέχεται.
Τέλος, τρεις εργαζομένους του Δήμου Οιχαλίας και άλλους 15 του Δήμου Καλαμάτας εκπροσωπούσε ο δικηγόρος Τάσος Ορφανός, ο οποίος σημείωσε ότι στο φάκελο της υπόθεσης των ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρει ότι όσοι για δύο χρόνια εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες γίνονται αορίστου χρόνου. Ωστόσο, πιθανότατα δεν ελήφθη υπόψη από τους εδώ δικαστές.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η απόφαση στη Θεσσαλονίκη ήταν από τακτική αγωγή, ενώ στην Καλαμάτα ήταν ασφαλιστικά μέτρα, που δίνουν μεγαλύτερη ευχέρεια.

Της Βίκυς Βετουλάκη