21 Ιουν 2018

Σε ιδιώτη παραχωρείται και ο δημοτικός φωτισμός του Δήμου Ωρωπού

Σε ιδιώτη και ο οδοφωτισμός του Δήμου Ωρωπού με απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση χθες, 7 Ιουνίου, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει μύδρους κατά της Δημοτικής Αρχής.

Αιτία η οξύμωρη μέθοδος που ακολουθήθηκε, να ζητάει η Δημοτική Αρχή, να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το διαγωνισμό παραχώρησης του οδοφωτισμού σε ιδιώτη. Μια μελέτη την οποία είχε αναθέσει από τις 16 -11-2017 στην «OPTIMUM VALYE Ανώνυμη Εταιρεία Λογιστές Σύμβουλοι Επιχειρήσεων με δ.τ. OPTIMUM VALYE A.E.». Ενώ την ίδια ώρα η εταιρία ζητάει δίμηνη παράταση για να ολοκληρώσει την μελέτη για το έργο το οποίο της έχει ανατεθεί, έναντι 24 χιλιάδων ευρώ.

Τα πράγματα περιέπλεξε ακόμη περισσότερο ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου ο οποίος όπως καταγγέλθηκε αρνήθηκε να δώσει στην Αντιπολίτευση όλα τα στοιχεία των τευχών δημοπράτησης αλλά και δεν υπήρξε σαφής στις απαντήσεις που έδωσε για την πορεία του έργου.

Το σημαντικό είναι επίσης ότι ένα έργο της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την πρόβλεψη των όρων του διαγωνισμού θα μπορεί να την πάρει μια εταιρία με πιστοληπτική ικανότητα μόλις 2,5 εκατ. ευρώ που θα διαθέτει, τουλάχιστον, τρεις υπαλλήλους. Ενώ, όσον αφορά τα κριτήρια ο ανάδοχος θα κριθεί κατά 80 % από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και μόλις …το 20% από την οικονομική προσφορά.

Η Αντιπολίτευση αντέδρασε σύσσωμη σε αυτή την απόφαση της Δημοτικής Αρχής κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» και «υποθήκευση» των κοινωνικών ανταποδοτικών έργων του δήμου, φωτογραφικές διατάξεις και μη αντικειμενικές όρους στο διαγωνισμό. Επίσης κατήγγειλε ότι θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων. Επεσήμαναν ακόμη τον κίνδυνο να επαναληφθεί το πείραμα με τα σκουπίδι, όπου αντι να βελτιωθεί η κατάσταση το πρόβλημα παραμένει οξύ. Τέλος αναφέρθηκε ότι το όφελος, συνολικά, για το Δήμο θα ανέλθει, σύμφωνα, με τις εκτιμήσεις στο 1,3 εκατ ευρώ στα δώδεκα χρόνια.

Οι κ. Ευαγ. Ηλιάσκος, Γ. Γιασημάκης, Αγγ. Χατζηιωάννου, Ν. Δημητρίου, Αν. Γαζβινιάν και Μιχ. Χασιώτης με τις τοποθετήσεις τους επιχείρησαν να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής και να αναδείξουν την προχειρότητα των χειρισμών για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη. Να γνωστοποιήσουν τους όρους του διαγωνισμού οι οποίοι είναι άκρως υποκειμενικοί – όπως είπαν – και να καταγγείλουν ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης ώστε ο Δήμος να μην απεμπολήσει το δικαίωμα διαχείρισης των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού γιατί σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα τέλη σε βάρος των κατοίκων.


Ειδικότερα ο κ. Ευαγ. Ηλιάσκος ως Ειδικός αγορητής του συνδυασμού « Όραμα Δημιουργίας» τόνισε μεταξύ άλλων «Μιλάμε για κέρδος 1,3 εκατ. ευρώ για 12 χρόνια. Υποθηκεύετε το μέλλον του Δήμου. Δεσμεύετε το Δήμο, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Μεταφέρετε σε ιδιώτη τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού. Ξεπουλάτε όλα τα έργα ανταποδοτικότητας χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος».

Ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού Δυναμική Πολιτεία κ. Γιώργος Γιασημάκης στάθηκε περισσότερο στη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης αλλά και στην αξιολόγηση η οποία αφήνει πολλά κενά. «Η αξιολόγηση είναι ειδικής προσφοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:» Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στην αξιολόγηση, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας ορίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, για ένα έργο 15 εκατ. ευρώ, σε διάστημα 12 χρόνων. Έχουμε μια υποθήκη για τα επόμενα χρόνια χρημάτων του δήμου σε ιδιώτη».


Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μιχάλης Χασιώτης τάχθηκε ενάντια στην παραχώρηση του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτη, έκανε λόγο για απολύσεις εργαζομένων και κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία η αντικατάσταση των λαμπτήρων μπορεί να γίνει μέσω προγραμμάτων από την Ε.Ε. η την Περιφέρεια Αττικής όπως κάνουν κι άλλοι δήμοι. Απλά αυτό προϋποθέτει, μελέτη και σχεδιασμό αλλά, σαφώς, ένα τέτοιο πρόγραμμα χρειάζεται και χρόνο.

Την πρόταση του κ. Χασιώτη αποδέχτηκε και ο Επικεφαλής της «Δυναμικής Πολιτείας» κ. Γιώργος Γιασημάκης.

Η Δημοτική Αρχή του κ. Θωμά Ρούσση, έχοντας την δυνατότητα που της παρέχει ο νόμος 4412/16, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραχώρηση του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη – εργολάβο έναντι 6,5 εκατ. ευρώ, προχωρά και στην παραχώρηση σε ιδιώτη, για δώδεκα χρόνια, του δημοτικού φωτισμού.

Ο κ. Ρούσσης υποστήριξε ότι «Ο Δήμος Ωρωπού του με το υπ΄αριθμ.22411/07-11-2016 συμφωνητικό ανέθεσε στην εταιρία «SOLARGEN E.Π,Ε.- ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» την επικαιροποίηση της ψηφιακής απεικόνισης του δημοτικού φωτισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο δήμος μπορεί να εξοικονομήσει αν αντικαταστήσει το σημερινό ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες LED κατά 75%. Παράλληλα θα υπάρξει μείωση/εκμηδενισμός του κόστους λειτουργίας και συντήρησης και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και του επιπέδου ασφάλειας των κατοίκων. Σήμερα ο δήμος πληρώνει 1.171.770,97 ευρώ το χρόνο.

Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν υπήρχε συμφερότερος τρόπος χρηματοδότησης καθώς

Α) Με ιδίους πόρους δεν μπορούσε να γίνει το έργο

Β) Μέσω δανεισμού από ιδιωτική τράπεζα η από το Παρακαταθηκών καθώς τα επιτόκια θα ήταν από 4,5%- 6,5%.

Μάλιστα αντέτεινε ότι δεν υπάρχει «ξεπούλημα» ούτε «υποθήκευση» των ανταποδοτικών τελών καθώς ο δήμος θα έχει σημαντικά οφέλη από αυτή την παραχώρηση εάν και εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός».