1 Ιουν 2018

Άλιμος: «Σύρμα» στους ιδιώτες για την Καθαριότητα και με τη συναίνεση της ΣΥΝΑΝ;

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων Δήμου Αλίμου με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κυρία Σύρμα, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να συζητηθούν εργασιακά θέματα και κυρίως το θέμα που έχει επανηλλειμένα προκύψει με τις νόμιμες άδειες των εργαζόμενων συναδέλφων.

Στον Δήμο Αλίμου δεν ακολουθείται η διαδικασία να πρωτοκολλούνται οι αιτήσεις των εργαζόμενων για την νόμιμη άδειά τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατοχύρωση για τον εργαζόμενο σε περίπτωση που η Υπηρεσία και η Διοίκηση περικόπτει τις άδειες με πρόσχημα τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι δε απαντήσεις δεν δίνονται εγγράφως στους υπαλλήλους ούτως ώστε να κατοχυρώνουν μεταφορά της άδειάς τους τον επόμενο χρόνο αν χρειαστεί, είτε οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα προκύπτει από αυτό. Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου όταν συμμετείχε στο προεδρείο του Δ.Σ. του Συλλόγου είχε προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για το θέμα αυτό.
Σε παρέμβασή μας στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, δεσμεύτηκε πως με τη λειτουργία ενός νέου λογισμικού δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα διότι οι αιτήσεις θα καταχωρούνται και θα φαίνεται σε αυτό το υπόλοιπο των αδειών. Φτάσαμε όμως πάλι στο σημείο στην Δ/νση Περιβάλλοντος να έχουν συσσωρευτεί άδειες από το προηγούμενο έτος(2017) που δεν έχουν πάρει οι υπάλληλοι και να υπολείπονται οι άδειες του 2018. Και αυτό λόγω της τακτικής της Αντιδημάρχου κας Σύρμα Θεοδώρας , η οποία περικόπτει συχνά τις μέρες που αιτούνται οι εργαζόμενοι. Υπάρχει πιθανότητα αυτή την εποχή η υπηρεσία να μείνει χωρίς μεγάλο μέρος του προσωπικού της αφού ενδέχεται να αποχωρήσουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι. Αυτό χρησιμοποιεί ως δικαιολογία και επικαλείται τις υπηρεσιακές ανάγκες η κα Αντιδήμαρχος, που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αλλά και πάντα εξυπηρετούνται παρά τις ελλείψεις, χάρη στον προσωπικό αγώνα και φιλότιμο των εργαζόμενων.
Αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μόνο του προεδρείου του Συλλόγου με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κυρία Σύρμα Θεοδώρα για το θέμα των αδειών την προηγούμενη εβδομάδα και η κα Αντιδήμαρχος συνέχισε να εμμένει στη θέση της, ο Πρόεδρος αντιλήφθηκε φαίνεται πως δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον αυτό που συνήθιζε παλιότερα να εκπροσωπεί δηλαδή όλες τις παρατάξεις του Δ.Σ. και τους εκλεγμένους τους αντιπροσώπους χωρίς εξουσιοδότησή τους και έκλεισε συνάντηση ολόκληρου του Δ.Σ. με την Αντιδήμαρχο.
Πλέον δύναμη έχει η αξιοπρέπεια των εργαζόμενων και στη συνάντηση με όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους των παρατάξεων, όσο κι αν η κυρία Αντιδήμαρχος απείλησε πως στο εξής θα επιλέγει με ποιους εκλεγμένους εκπροσώπους του Συλλόγου θα πραγματοποιεί συνάντηση και με ποιους θα συνομιλεί, το αποτέλεσμα ήταν να συμφωνηθεί η τήρηση του νόμου και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η κα Αντιδήμαρχος επέμεινε πως στην ατυχή περίπτωση που οι 73 συνάδελφοι συμβασιούχοι με παράταση δεν παραμείνουν στην υπηρεσία μετά την εκδίκαση της αγωγής τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, θα έχει πρόβλημα στη λειτουργία της Υπηρεσίας. Έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στις ιδιωτικοποιήσεις η Διοίκηση του Δήμου από το περασμένο καλοκαίρι δεν έκανε σκόπιμα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει μόνιμες θέσεις εργασίας στην υπηρεσία καθαριότητας από την προκήρυξη 3Κ/2018. Και ενώ με τον αγώνα των εργαζόμενων καταφέραμε να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας τον περασμένο Ιούνιο, έρχεται σήμερα η Δημοτική Αρχή και με την συναίνεση του Προέδρου του Συλλόγου Γεωργακόπουλου Δημήτρη και της παράταξής του ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στον Δήμο Αλίμου να συζητάει για ανάθεση στον ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων στην παραλιακή ζώνη -προς το παρόν- με το πρόσχημα των αυξημένων αναγκών της εποχής.
Θυμίσαμε λοιπόν στην κα Αντιδήμαρχο και θα το κάνουμε ξανά αν χρειαστεί, τον ανθρώπινο παράγοντα που φαίνεται πολλές φορές δυστυχώς με τη συμπεριφορά της να μην υπολογίζει. Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με οικογένειες που με προσωπικό μόχθο και σε αντίξοες συνθήκες προσφέρουν την ποιότητα των υπηρεσιών για την οποία δημοσίως η ίδια καμαρώνει. Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται όπως όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουν χρήση της νόμιμης άδειάς τους όποτε ορίζει ο νόμος για να μπορέσουν να ξεκουραστούν.
Τέλος, άλλα εργασιακά θέματα που τέθηκαν από την παράταξή μας όπως η διευκρίνηση της υποχρεωτικότητας του καθεστώτος των υπερωριών το οποίο επικαλέστηκε η Αντιδήμαρχος και ζητήσαμε από τους άλλους εκπροσώπους των παρατάξεων να πάρουν θέση, τοποθετήθηκε μόνο ο Πρόεδρος Γεωργακόπουλος Δημήτρης, ο οποίος είπε ότι συζητάμε μόνο για τις άδειες και πως δεν είναι της παρούσης και πως θα το συζητήσουμε σε μια άλλη συνάντηση. Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου δηλώνει πως σε μια τόσο κοπιαστική και ανθυγιεινή εργασία που μετράει νεκρούς… από εργατικά ατυχήματα το να εντατικοποιείς τους ρυθμούς της εργασίας και να μην υπολογίζεις την κόπωση αλλά και τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζόμενων προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου με κάθε κόστος, είναι τουλάχιστον απάνθρωπο.
  • Ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος για τους όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους και να τους δοθούν τουλάχιστον 15 μέρες όποτε την ζητήσουν. Καθώς επίσης και να δοθεί στους εργαζόμενους το υπόλοιπο των αδειών του προηγούμενου έτους που τους οφείλεται.
  • Να σταματήσει η συνεχής αδικαιολόγητη και προσχηματική περικοπή αδειών των εργαζόμενων την οποία το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου έχει επανειλημμένα καταγγείλει. Τον κακό προγραμματισμό, την έλλειψη προσωπικού και του επαγγελματικού μηχανικού εξοπλισμού για την λειτουργία της Υπηρεσίας δεν μπορεί να την πληρώνει ο υπάλληλος ο οποίος ήδη χρόνια τώρα προσφέρει πάνω από τις δυνάμεις του και παρόλα αυτά του χρεώνονται όλα τα δεινά… με κάθε ευκαιρία…
  • Ζητάμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου
  • Στηρίζουμε τους συναδέλφους στον δικαστικό τους αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητοι για την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.