12 Ιουν 2018

Τελικά είναι δυνατή η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου!

Η απόφαση για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας
Δικαίωση για 193 συμβασιούχους του κεντρικού δήμου αποτελεί η σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή τους στην εργασία, στην Διεύθυνση Καθαριότητας και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί τμηματικά άλλοι το 2014 και άλλοι το 2015. Σε αυτούς είχε δοθεί παράταση για παραμονή στην εργασία έως τις 31 Μαρτίου του 2018 και στη συνέχεια εργάζονται με προσωρινή διαταγή.
Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθεί έφεση από τον πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση αυτή διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού ότι δεν είναι νόμιμη η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο χώρο της Υγείας, παρότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Μια τέτοια απόφαση θα διασφάλιζε την εργασία των συμβασιούχων και θα έδινε μια ανάσα στη λειτουργία των μονάδων υγείας. Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχει θέσει επανειλημμένα αυτό το αίτημα σε συναντήσεις που έχουν γίνει με το Υπουργείο κατά την διάρκεια κινητοποιήσεων. Δυστυχώς η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας το αρνείται πεισματικά.
Οι πραγματικοί λόγοι, όμως, που δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεων, δεν είναι η νομιμότητα αλλά η πρόσδεση της στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Επειδή οι συμβάσεις φτάνουν στο τέλος τους ο μόνος δρόμος που μένει στους συμβασιούχους είναι ο δρόμος του Αγώνα.