18 Ιουν 2018

Καλοκαιρινή αγωνία για τα αποτελέσματα της 3Κ/2018 - Το “σήμερα” - H “επόμενη μέρα”

Εκκρεμεί ακόμα σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, η κατάρτιση και ανακοίνωση από τον ΑΣΕΠ των οριστικών πινάκων κατάταξης, όσων υποψηφίων συμμετείχαν στην προκήρυξη 3Κ/2018 για την κάλυψη θέσεων εργασίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Η καθυστέρηση στον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει δημιουργήσει πολλά ευτράπελα.

Κατ’ αρχάς, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές ως τώρα, οι Δήμοι δεν έχουν κατορθώσει να καλύψουν τις ανάγκες τους, καθότι πολλοί από τους υποψηφίους που περιλήφθηκαν στους προσωρινούς πίνακες δεν εμφανίστηκαν για την ανάληψη καθηκόντων, άλλοι εμφανίστηκαν μεν, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα (μετά από ελέγχους δικαιολογητικών, που αναρμοδίως κάνουν οι υπηρεσίες των Δήμων), ενώ πολλοί από όσους εμφανίστηκαν δεν είχαν την απαραίτητη εμπειρία για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των θέσεων. Κατά συνέπεια, οι Δήμοι καλύπτουν προς το παρόν μερικώς μόνο τις ανάγκες τους απασχολώντας προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή εργαζόμενους που έχουν κατορθώσει να πάρουν προσωρινές διαταγές, βάσει των οποίων εργάζονται προσωρινά στους Δήμους αναμένοντας την εκδίκαση της αίτησής τους για να μάθουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται ή αν θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν πρόωρα από την εργασία τους.

Η μεγαλύτερη αγωνία των Δήμων, όμως, είναι να μπορέσουν να προσφέρουν ικανοποιητικές υπηρεσίες καθαριότητας την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε αυξάνονται μεν οι ανάγκες σε υπηρεσίες καθαριότητας, εντείνονται όμως παράλληλα οι συνέπειες της υποστελέχωσης λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Καθημερινά στα Δικαστήρια της χώρας εκδικάζονται υποθέσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, οι οποίοι ζητούν να παραταθούν προσωρινά οι εργασιακές τους σχέσεις. Τους περισσότερους από αυτούς συνδράμουν οι διοικήσεις των Δήμων που τους απασχολούν, καθώς στα πρόσωπά τους βλέπουν μία λύση, έστω προσωρινή, για την υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν. Δεν έλειψαν, όμως, και περιπτώσεις Δημάρχων που αντιδίκησαν στα αντίστοιχα αιτήματα των εργαζομένων τους.

Η αγωνία εργαζομένων, αλλά και πολλών Δημάρχων, κυρίως του λεκανοπεδίου της Αττικής, εντείνεται από το γεγονός ότι ήδη έχουν συζητηθεί κάποιες από τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αναμένονται αποφάσεις, ενώ άλλες έχουν αναβληθεί για δικασίμους μέσα στον Ιούλιο, καθότι το Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζει έως σήμερα τις σχετικές υποθέσεις το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.

Ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα, όπως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβληθεί για λογαριασμό εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, η οποία αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου του 2018 (με διατήρηση φυσικά της προσωρινής διαταγής), σύμφωνα με πληροφορία που έλαβε - και παρουσίασε το epoli.gr - από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των εργαζομένων κ. Λάμπρο Ντουματσά.

Η συζήτηση των υποθέσεων μέσα στον μήνα Ιούλιο σημαίνει ότι, ενδέχεται ακόμα και τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες αποφάσεις. Ενδεχόμενη απόρριψη των αιτήσεων συνεπάγεται την ξαφνική αποχώρηση των εργαζομένων, ενώ οι Δήμοι θα πρέπει με περιορισμένο προσωπικό, λόγω και των αδειών, να προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας υπό τις αντίξοες για τη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων συνθήκες της καλοκαιρινής περιόδου.