30 Μαΐ 2018

Σύλλογος εργαζομένων Δ. Βριλησσίων: Κρύβουν τι σημαίνει "αξιολόγηση".

23/05/2018 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, συνεχίζεται ηλεκτρονικά πλέον η αξιολόγηση.
Μια αξιολόγηση που γίνεται στο όνομα της "γνώσης του αντικειμένου, του ενδιαφέροντος και της δημιουργικότητας, την αποτελεσματικότητα της εργασίας".

Κρύβουν ότι έχει να κάνει:

1. με τη στοχοθεσία δηλ. για μετρήσιμους στόχους που θα επιβάλλουν οι προϊστάμενοι, διευθυντές. Ο βαθμός επίτευξης των στόχων θα αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης για τους εργαζόμενους.
Π.χ. οι εργαζόμενοι σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο θα αξιολογηθούν για την αύξηση των εσόδων από τα νοσήλια και από τους ασθενείς - πελάτες των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Να πώς η στοχοθεσία υπηρετεί την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα.
Αντίστοιχα θα μπορούσε να μπει στοχοθεσία π.χ. στο τμήμα εσόδων των Δήμων, όπου στην προσπάθεια να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους μετατρέπεται η υπηρεσία σε ανελέητο φορομπηχτικό μηχανισμό που θα εφαρμόζει τους αντιλαϊκούς νόμους. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μετά την απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού, οι λιγότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάζουν περισσότερη δουλειά. 
  
2. με τη συμπεριφορά των υπαλλήλων "εντός και εκτός υπηρεσίας".
3. με την πίστη στο Σύνταγμα και τους αντεργατικούς Νόμους. 
  
4. με την περικοπή μισθού, αφού μετά από δυο αρνητικές αξιολογήσεις αφαιρείται τουλάχιστον 1 Μ.Κ. σύμφωνα με τον Ν. 4354/2015.

5. με τη σύνδεσή της με τις απολύσεις, αφού όσοι βαθμολογούνται από 0-24 κρίνονται ακατάλληλοι και θα υποβάλλονται στο ερώτημα της απόλυσης (Ν. 4369/2016). Αυτή η κατηγορία μπορεί να ξεπεράσει το 15% του προηγούμενου Νόμου Μητσοτάκη.

Επίσης απολύσεις θα προκύψουν:

1. Από τα νέα οργανογράμματα που θα φέρουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών
2. Από εκχωρήσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες

Στόχος

1. Υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων και χειραγώγησή τους, υποχωρώντας από τα αιτήματά τους και την αγωνιστική διεκδίκησή τους.
2. Ενίσχυση επιχειρηματικής λειτουργίας σε Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, σχολεία, κοινωνικές δομές και παράδοσή τους σε ιδιώτες. Τέτοιο παράδειγμα έχουμε και στο Δήμο μας. Παραχωρήθηκε σε Μ.Κ.Ο. μέρος κοινωνικής δομής.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων ώστε οι υπηρεσίες να είναι καλύτερες, σύγχρονες και ποιοτικές.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΖΗΤΑΜΕ μια αξιολόγηση που κατ' αρχήν δε θα γίνεται στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποταγής των εργαζομένων, αλλά:

⦁ Θα βοηθάει και θα ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών.
⦁ Θα φροντίζει με συστηματικό τρόπο την επιμόρφωση των δημ. υπαλλήλων.
⦁ Δεν θα συνδέει την αποδοτικότητα με την περικοπή των μισθών και τις απολύσεις.

ΓΙ' ΑΥΤΟ : Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στην απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης και καλούμε κάθε συνάδελφο να μη συμμετέχει στην αξιολόγηση με κανένα τρόπο.

Το Δ.Σ.