13 Απρ 2018

Τράπεζα Αττικής: Δε θες «εθελουσία»; Τότε, «fast track» διαταγή για δυσμενή μετάθεση

Την τακτική πολλών τραπεζών που -θέλοντας να πιέσουν τους εργαζομένους να μπουν σε προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» βγάζουν δυσμενείς μεταθέσεις – ακολουθεί και η Attica Bank. Ειδικότερα, με απόφαση της διοίκησης Πανταλάκη (σ.σ.: που διορίστηκε μετά τη γνωστή… «Καλογριτσειάδα»), εξεδόθη υπηρεσιακό μετακινήσεων, στο οποίο αρχικά «εμπεριέχονται» 9 άτομαπου αρνήθηκαν να μπουν στην «εθελουσία» της Τράπεζας Αττικής, την οποία μάλιστα η διοίκηση παρουσίαζε ως «μεγάλη ευκαιρία» και μάλιστα «τελευταία» (σ.σ.: τα ίδια ακριβώς διακινούνταν και για την προηγούμενη εθελούσια, κάτι που τελικά δεν ίσχυε).
Έτσι, βάσει του υπηρεσιακού μετακινήσεων:

  • 2 εργαζόμενοι μετακινούνται από την Αττική στην Κοζάνη
  • 1 εργαζόμενος από την Αττική στη Θεσσαλονίκη
  • 1 εργαζόμενος από την Αττική στην Κατερίνη
  • 1 εργαζόμενος από την Πάτρα στην Ξάνθη
  • εργαζόμενος από το Ηράκλειο Κρήτης στη Χίο
  • 1 εργαζόμενος από τα Χανιά στη Θεσσαλονίκη
  • 2 εργαζόμενοι από την Καβάλα στη Δράμα.
Η απόφαση για μετακίνηση βγήκε στις 10 Απρίλη και βάσει Κανονισμού έχουν 20 ημέρες για να πάνε στις νέες τους θέσεις, δηλαδή μέχρι τις 30 Απρίλη.
Όπως λένε συνδικαλιστές της Τράπεζας, μιλώντας στο ergasianet.gr, «οι μετακινήσεις αυτές είναι παράνομες και καταχρηστικές, δεν εξυπηρετούν καμιά υπηρεσιακή ανάγκη και δεν έχουν στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Δικτύου. Είναι καθαρά εκδικητικές. Αποσκοπούν στο να “τιμωρήσουν” συναδέλφους που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελούσιας, ενώ η διοίκηση ήθελε να αποχωρήσουν. Και, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας στον εργασιακό μας χώρο, στοχεύουν στο να καταστήσουν σαφές σε όλους, και σε αυτούς που σ’ αυτή τη φάση τη “γλυτώνουν”, ότι η Διοίκηση έχει τον τρόπο να παίζει με τις ζωές μας. Και για αυτό, η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους μας».
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Αττικής «έτρεξε» ανάλογο πρόγραμμα στα τέλη του 2016 με αρχές 2017, όπου αποχώρησαν περίπου 120 άτομα από τα 800 που είχε ως προσωπικό. Μάλιστα, το Μάρτιο του 2017, κι ενώ είχε τελειώσει το πρόγραμμα της «εθελουσίας», βάσει καταγγελιών που έγιναν τότε, υπήρξαν προφορικοί εκβιασμοί σε εργαζομένους να φύγουν με τους όρους της τότε «εθελουσίας», αλλιώς -όπως τους δόθηκε «ραπόρτο» από τη Διεύθυνση Προσωπικού- θα απολύονταν με συνοπτικές διαδικασίες.
Αμέσως μετά, ήρθε η… επιχειρησιακή τριετής ΣΣΕ 2017-2019, με την οποία το Σωματείο των εργαζομένων συμφώνησε σε μειώσεις κατά 25%. Σήμερα, το Σωματείο, κινούμενο ουσιαστικά με την εργοδοσίααφωνεί ή ρίχνει «τουφεκιές», όπως η τρίωρη στάση εργασίας που έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα 16 Απρίλη.