20 Μαρ 2018

Δήλωση δημάρχου Χαλανδρίου για τα θέματα των σχολείων

Με θλίψη αλλά χωρίς καμία έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της ένωσης γονέων σχετικά με την συνάντηση που προσκάλεσε η διοίκηση του δήμου για τα θέματα παιδείας.
Αν και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα η κριτική,η διατύπωση οποιαδήποτε γνώμης,ακόμα και οι συνήθεις συνδικαλιστικές υπερβολές νομίζουμε ότι αυτήν την φορά οι συντάκτες της ανακοίνωσης ξεπέρασαν τα θεσμικά όρια του ρόλου τους.

Σίγουρα η ευθεία παραχάραξη της πραγματικότητας πολύ περισσότερο οι προσβλητικές προσωπικές επιθέσεις ενάντια στους αιρετούς οποιασδήποτε παράταξης,δεν τιμούν τον θεσμό που εκπροσωπεί η ένωση και δεν συμβάλουν ουτε στην αντικειμενική ενημέρωση,ουτε και στην συνεργασία για την επίλυση των σοβαρών θεμάτων των σχολείων.

Επειδή λοιπόν το ψέμα και οι μισές αλήθειες εχουν κοντά πόδια θα απαντήσουμε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την αποκατάσταση της αλήθειας:

α) η έκτακτη χρηματοδότηση από το ταμείο του δήμου στις σχολικές επιτροπές προβλέπεται στο ύψος των 400.000 ευρώ το 2018 έναντι 0 ευρώ το 2014 .

Λέμε 0 ευρώ γιατί το ποσό των 15.000 που αναγραφόταν στον τότε προυπολογισμό αφορούσε ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ.Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες αμοιβές μιας και τα στελέχη της διοίκησης δεν αμοίβονται για τις δεκάδες ωρες εργασίας.Αλήθεια το 2011,2012,2013 όταν οι έκτακτες επιχορηγήσεις του δήμου ήταν στο ΜΗΔΕΝ τί έκαναν τα λαλίστατα σήμερα στελέχη της ένωσης γονέων?

Το φετινό ποσό των 400.000 ευρώ έρχεται να προστεθεί στις 300.000 ευρώ του 2017 και σε πάνω από άλλα 400.000 ευρώ το 2015 και 2016.Για κάθε καλόπιστο παρατηρητή πρόκειται για ΤΕΡΑΣΤΙΑ σε μέγεθος δημοτική επιχορήγηση αν λάβει κανείς υπόψη ότι η αντίστοιχη κρατική έχει πέσει κατά 60%από το 2010 στα 430.000 ευρω περίπου.Αλήθεια υπαρχουν πολλοί δήμοι στην Ελλάδα που αναλαμβάνουν τέτοια πρωτοφανή κόστη?

β) Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2018 προβλέπει:

έργο συντηρήσεων σχολικών κτιρίων ύψους 1.200.000 ευρώ σε συνέχεια έργων αξίας πάνω από 600.000 ευρώ τα τρια τελευταία χρόνια.Επίσης προβλέπει αντικατάσταση όλων των υαλοπινάκων στα νηπιαγωγεία της πόλης αξίας 150.000 ευρώ.

Είναι απορίας άξιο να μέμφονται την διοίκηση αυτοί που σιωπούσαν όταν οι χρηματοδοτήσεις για εργα του δήμου στα σχολεία δεν ξεπερνούσαν μερικές μόλις χιλιαδες ευρώ.

γ) Εχει ήδη ολοκληρωθεί η πλήρης ανακατασκευή αθλητικών γηπέδων σε 11 δημοτικά σχολεία και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα ενώ έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά σχολεία που εκρεμούσαν για χρονια.

δ) Εχει ξεκινήσει πρόγραμμα εξωτερικων ελαιοχρωματισμών που ειχαν να γίνουν πάνω από 20 χρόνια (ολοκληρώθηκαν δύο σχολεία,έπονται και άλλα)

ε) Με επιλογή της διοίκησης γίνεται εδώ και τρία χρόνια για πρώτη φορά δωρεάν κάλυψη των ξενόγλωσσων βιβλίων για όλους τους μαθητές.

στ) Εχουμε για τρίτη χρονιά δωρεάν θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία απο τον δήμο και ποικίλες αλλες σημαντικές πολιτιστικές δράσεις χωρίς κόστος για τους γονείς.

(Πρόκειται για αυτές που επιχείρησαν φετος να ακυρώσουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης χωρίς φυσικά να συγκινηθεί ουδείς από την ένωση γονέων.)

η) Γίνονται καλοκαιρινά προγράμματα σε σχολεία και αθλητική κατασκήνωση με πρωτοφανείς ευνοικούς όρους σε σχέση με όσα γίνονται σε γειτονικούς δήμους.

Επιπλέον εχει αποφασισθεί η δωρεάν παραχώρηση πάνω από 50 φωτοτυπικών και άλλων μηχανημάτων γραφείου στα σχολεία με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εκτελείται αυτές τις μέρες.Την ίδια στιγμή ικανοποιείται συστηματικά το σύνολο των αιτημάτων για μηχανογραφικό εξοπλισμό από τις σχολικες επιτροπές ενώ εχει προβλεφθεί και επιπλέον κονδυλι ύψους 150.000 ευρώ για ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων των σχολείων.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν κρίθηκε άξιο σημασίας και θετικής αποτίμησης από το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης γονέων που δείχνει ότι εχει αναγάγει την απαξίωση του δημου και των σημαντικών προσπαθειών του για την επίλυση χρονίων προβλημάτων της πόλης σε μοναδικό της στόχο.

Όσοι όμως εχουν ελάχιστη σχέση με τα δημοτικά πράγματα γνωρίζουν ότι οι δήμοι δεν κτίζουν σχολεία γιατί δεν εχουν καμία τέτοια αρμοδιότητα.

Τα σχολεία τα κτίζει η ΚΤΥΠ η οποία είναι ο μόνος αρμόδιος κρατικός φορέας τόσο για την εκπόνηση μελετών όσο και για την χρηματοδότηση των έργων.Αντί λοιπόν κάποιοι να προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στον δήμο ας απευθυνθούν, όπως κανουμε κι εμείς, με επιμονή,στο κράτος και στην κυβέρνηση για να προχωρήσουν τα κτιριακά έργα εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Όπως εχουμε ενημερώσει την ένωση,ο δήμος εχει,απο τον Ιούνιο του 2015, προχωρήσει στην παραχώρηση ακινήτου για την ανέγερση του 17ου δημοτικού στο Πάτημα Χαλανδρίου χωρίς μέχρι σήμερα ανταπόκριση από την ΚτΥΠ.

Σε ότι αφορά το βοηθητικό προσωπικό οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι συνεχίζει δυστυχώς να ισχύει το καθεστώς της απαγόρευσης προσλήψεων.Παρόλα αυτά ο δήμος εξακολουθεί να ενισχύει με προσωπικό αποσπασμένο από τις υπηρεσίες καθαριότητας τις ανάγκες των σχολείων,ενώ αξιοποίησε κάθε δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού μέσω της κοινωφελούς εργασίας ακόμη και για το περιορισμένο χρονικό διάστημα των 8 μηνών που επιτρέπει το πρόγραμμα.

Αντί λοιπόν να εγκαλούν τον δήμο για ελλείψεις που, ούτε μπορεί ουτε εχει αρμοδιότητα να καλύψει, αφού δεν νομοθετεί, καλύτερα να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας στην διεκδικηση θεσεων μόνιμου προσωπικού φύλαξης και καθαριοτητας.

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την ένωση γονέων στον κατηφορικό δρόμο των αδικων επιθέσεων,των χαρακτηρισμών και της δημιουργίας διχαστικού κλίματος.

Αντίθετα,με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους γονείς και τούς μαθητές θα συνεχίσουμε την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των σχολείων αφήνοντας σε άλλους την χαρά της μικροπολιτικής και μικροπαραταξιακής διαμάχης.