19 Μαρ 2018

Εκδήλωση της ΠΕΔΑ για τα Προσωπικά Δεδομένα

Μια πολύ σημαντική ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνει η ΠΕΔΑ την Πέμπτη 22 Μαρτίου για τις νέες διατάξεις περί Προσωπικών Δεδομένων. 
Διαβάστε την σχετική επιστολή που έστειλε στις δημοτικές αρχές ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Γιώργος Ιωακειμίδης:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
    Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός 679  του 2016 ψηφίστηκε στις 27/04/2016 και τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή, στις 25/05/2018, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
    Αποτελεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και καταργεί την προηγούμενη οδηγία 95/46, η οποία οδήγησε στο Νόμο 2472/1997. Αυτός ο κανονισμός ισοδυναμεί με Εθνική Νομοθεσία και δεν απαιτείται η ψήφισή του από τα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών.
    Τον κανονισμό 679/2016 είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν και οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
    Όσοι φορείς διαχειρίζονται, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν και διακινούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διακίνηση των προσωπικών δεδομένων.
    Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι συνοπτικά οι εξής:
•    Να τηρούν τις βασικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δηλαδή να τα συλλέγουν με συγκεκριμένο τρόπο
•    Να μην τα υποβάλλουν σε περαιτέρω επεξεργασία
•    Να τα αποθηκεύουν για το μικρότερο δυνατόν χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν τη συγκατάθεση προς τούτο των φυσικών προσώπων
•    Να τα μεταφέρουν εκτός Ε.Ε. μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις
•    Να αναπτύξουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά εργαλεία για την έγκαιρη και δωρεάν ανταπόκριση για αιτήματα όπως:
•    Ανάκληση της συγκατάθεσης
•    Πρόσβαση στα δεδομένα
•    Διόρθωση δεδομένων
•    Διαγραφή δεδομένων κ.λ.π.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα, που ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της παράβασης, φθάνουν έως τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ ή στο 4% του ετήσιου οικονομικού κύκλου του παραβάτη.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τις 25 Μαΐου 2018 που τίθεται σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός 679 του 2016, ο οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να εγκαλέσει τους φορείς που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα όπως είναι οι ΟΤΑ, για μη εφαρμογή της Οδηγίας και να διεκδικήσει αποζημιώσεις, πέραν των προστίμων που καταλογίζει αυτεπάγγελτα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος, η Π.Ε.Δ.Α., διοργανώνει την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018, και ώρα 12.00 π.μ., ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία της (Κότσικα 4 Αθήνα), στην οποία σας καλούμε να παραστείτε και σε ενδεχόμενο κωλύματος να μεριμνήσετε για την εκπροσώπηση της υπηρεσίας σας.