5 Μαρ 2018

Δημόσιο: 150.000 ηλεκτρονικές υπογραφές έως το τέλος του 2018

«Φέρνουμε το αύριο σήμερα για όλους» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Τόνισε ότι είναι ευθύνη κυρίως της πολιτείας και όχι τόσο του ιδιωτικού τομέα η εκπόνηση μίας τέτοιας στρατηγικής. «Όταν το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ελλιπές τότε δεν παράγεται το βέλτιστο κοινωνικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας πως, η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική “ξεκλειδώνει” τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. «Τα θεμέλιά της βασίζονται στους εξής τομείς: ενίσχυση υποδομών για συνδεσιμότητα (700 εκατ. ευρώ), δίκτυο ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές, πρόγραμμα προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ για ίντερνετ υπέρ-υψηλών ταχυτήτων με τη μέθοδο επιδότησης ζήτησης, μελέτη - σχεδίαση - κατασκευή ελληνικών δορυφόρων για συλλογή δεδομένων». Ο συνολικός προϋπολογισμός των σχεδιαζόμενων έργων αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ για φέτος.

Προτεραιότητα, είπε ο Υπουργός, πρέπει να δοθεί σε εμβληματικά έργα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, όπως η ευφυής γεωργία, το σύστημα e-ΓΕΜΗ, το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων του δημοσίου, το σύστημα ηλεκτρονικών υπογραφών στο δημόσιο τομέα (150 χιλιάδες υπογραφές έως το τέλος του 2018), η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων (εξοικονόμηση 380 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο), τα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού HRMS, η ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου με πρόσβαση σε όλους και σύστημα υποβοήθησης αποφάσεων διαιτησίας VAR.

«Ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες και την καινοτομία, διαθέτοντας 15,6 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και 1% του ΑΕΠ για έρευνα και τεχνολογία», είπε ο κ. Παππάς.