16 Φεβ 2018

Δήμος Αγιάς: Ιδιώτης για την καθαριότητα της παραλιακής ζώνης

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

• Τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί η πρόσκληση 
•Ο Δήμος Αγιάς είναι από τους πρώτους δήμους στη χώρα που ανέθεσε σε ιδιώτη υπηρεσίες καθαριότητας

Σε ιδιώτη θα ανατεθεί και φέτος η καθαριότητα των παραλιακών οικισμών του Δήμου Αγιάς, λόγω της έλλειψης προσωπικού στην αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία, αλλά και των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς, όπως τονίστηκε, η αναστολή προσλήψεων στους δήμους δυσχεραίνει τη λειτουργία τους και αναγκάζονται να στραφούν σε άλλες λύσεις κάλυψης των αναγκών τους, στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες τους.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Λέτσιο, ο οποίος υποστήριξε ότι: «ο Δήμος μας με το προσωπικό που διαθέτει δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο της συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και της καθαριότητας του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων και των δημοτικών κτιρίων σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες. 
Αδυνατεί να ανταποκριθεί με το υφιστάμενο προσωπικό στις αυξημένες ανάγκες του «Καλλικρατικού» Δήμου, ώστε να παράσχει κατά τον βέλτιστο τρόπο υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες σε κρίσιμους τομείς (καθαριότητα - αποκομιδή απορριμμάτων), που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την καθημερινότητα των πολιτών. 
Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η ανάθεση σε ιδιώτη συγκεκριμένων υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων για τις οποίες υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης με ίδια μέσα του δήμου». 
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Αγιάς είναι από τους πρώτους δήμους στη χώρα που έχει αναθέσει σε ιδιώτη ένα μέρος των υπηρεσιών καθαριότητας. Συγκεκριμένα από το έτος 2013 και μετά επιλέγει τη συνεργασία με τρίτους (ιδιώτες) που υποβοηθούν το έργο του όσον αφορά τόσο στην αποκομιδή των απορριμμάτων όσο και στην καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων.

ΒΑΣ. ΛΕΤΣΙΟΣ: 
«ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ»

Σύμφωνα με τον κ. Λέτσιο, η ανάθεση της καθαριότητας είναι μια αναγκαστική λύση, αλλά συμφέρει και οικονομικά, καθώς τονίζει πως: «Βάσει των στοιχείων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου η επιλογή της ανάθεσης σε ιδιώτη μέρους των υπηρεσιών αποκομιδής (μικτό σύστημα) οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με το κόστος που προέκυπτε όταν ο Δήμος αναλάμβανε εξολοκλήρου την εξυπηρέτηση των αναγκών αποκομιδής απορριμμάτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες». 
Για το έτος 2018 προτείνεται να δοθούν σε ιδιώτη οι εξής υπηρεσίες καθαριότητας:
• «Αποκομιδή των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) και μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Λάρισας των οικισμών Παλιουριάς – Κουτσουπιάς - Κόκκινου Νερού – Πλατιάς Άμμου – Στομίου των Δημοτικών Ενοτήτων Μελιβοίας και Ευρυμενών για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. 
• Αποκομιδή των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) και μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Λάρισας των οικισμών Καρίτσας – Στομίου - Ομολίου – Παλαιόπυργου - Αλεξανδρινής της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
• Αποκομιδή των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) και μεταφορά τους στο ΣΜΑ Αγιάς των οικισμών Ρακοποτάμου – Πολυδενδρίου - Αγιοκάμπου – Σωτηρίτσας – Βελίκας, της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών. 
• Καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων Δήμου Αγιάς (Δημοτικές Ενότητες Αγιάς, Λακέρειας, Μελιβοίας και Ευρυμενών)».
Το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 189.459,60 ευρώ και η διενέργεια του δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού αναμένεται τον ερχόμενο μήνα, Μάρτιο, οπότε λήγει η προηγούμενη σύμβαση καθαριότητας που έχει με ιδιώτη.

Της Λένας Κισσάβου