Όπως έχει γράψει σε πρόσφατη ανάρτησή του το ergasianet.gr, σε νέο κύκλο συρρίκνωσης και μετασχηματισμού εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες, στοχεύοντας μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια να μειώσουν το δίκτυό τους σχεδόν στο μισό, βάζοντας «λουκέτο» σε 1.000-1.200 καταστήματα, εξέλιξη που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην… έξοδο το 10% των εργαζομένων τους.
Μεταξύ αυτών που θα βρεθούν στο δρόμο ή θα… αλλάξουν εργοδότη, και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο κομμάτι των διαχείρισης και των εισπράξεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το δεδομένο ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν προς διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες (μέσω της απόσχισης υπηρεσιών, που ουσιαστικά συνιστά ρήξη στη ΣΣΕ των τραπεζοϋπαλλήλων και ομαδικές απολύσεις, αφού οι εργαζόμενοι θα βρεθούν να είναι… υπάλληλοι σε άλλο εργοδότη και με άλλη εργασιακή σχέση) ή θα ρευστοποιήσουν ως και τα μισά προβληματικά τους δάνεια (σ.σ.: στα «αρπαχτικά»).
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμάται, με τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, η διατήρηση από κάθε όμιλο περισσότερων των 300-350 καταστημάτων δεν έχει νόημα. Για την προσαρμογή τους σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει ως και το 2020 να κλείνουν κατά μέσο όρο σχεδόν 10 μονάδες κάθε εβδομάδα.
Αναπόφευκτα, λοιπόν, το κλείσιμο των καταστημάτων θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, εθελούσιες σε πρώτη φάση και αναγκαστικές στη συνέχεια, αν τα νούμερα δεν βγαίνουν αλλιώς…
Ψηφιακή τεχνολογία
Ένα άλλος κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων είναι και η ψηφιακή τεχνολογία, η ρομποτική δηλαδή, που ήδη αντικαθιστά σταδιακά σημαντικές λειτουργίες των τραπεζών. Για παράδειγμα, θα εισαχθούν ψηφιακές ευκολίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στα ταμεία. Παράλληλα, όλα τα ΑΤΜ των τραπεζών θα αντικατασταθούν με νέα, τα οποία θα επιτρέπουν τη διενέργεια των περισσότερων συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.