Αυξημένες οι υποθέσεις που διερεύνησε για το 2016 η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου, εντοπίζοντας “εστίες” υπεξαίρεσης στο Δημόσιο και κακοδιοίκησης, όπως και “επιεικείς” πειθαρχικές αποφάσεις.
To epoli.gr αναλύει την έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που παρέδωσε, σήμερα, η κ. Μ. Παπασπύρου στον Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Βουλης, Ν. Βούτση, και προκύπτει ότι, το 2016 διερευνήθηκαν 1.688 υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα, που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και 1.821 αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, όπου διαπιστώθηκε “δυσανάλογη επιείκεια κατά την επιβολή των ποινών από τους πειθαρχικούς προϊσταμένους”, όπως αναφέρει η ίδια.
Κακοδιαχείριση
Όπως αναλύει το epoli.gr, για το 2016, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έλεγξε 1.688 υποθέσεις, αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το 2015.
Από το σύνολο των υποθέσεων, οι 923 αφορούν την οικονομική διαχείριση, οι 212 παραβάσεις της διοικητικής διαδικασίας, οι 120 την πολεοδομία, οι 73 αφορούν στην δημόσια υγεία και οι 50 το περιβάλλον.
Η πλειονότητα των υποθέσεων που διερευνήθηκαν προέκυψαν από πορίσματα και εκθέσεις άλλων Αρχών (46,7%) και επώνυμες καταγγελίες (36,1%).
Οι υποθέσεις αφορούν κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση και προέρχονται κατά 46,3% από εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς, κατά 22,2% Δήμους και Κοινότητες, κατά 7% τα Υπουργεία και κατά 6,9% δημόσιες υπηρεσίες.
Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, οι περισσότερες υποθέσεις που διερευνήθηκαν από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης εντοπίζονται στις Περιφέρειες Αττικής (27,2%), Κεντρικής Μακεδονίας (18,7%), Πελοποννήσου (7%).
Χαμηλότερη συγκέντρωση υποθέσεων εντοπίζεται στις άλλες 10 Περιφέρειες.
ΣΤΑ.ΣΥ. και ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Ανάμεσα στις πιο σοβαρές υποθέσεις, που διαπιστώθηκε τεράστια οικονομική ζημία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου είναι η υπόθεση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., την οποία ανέλαβαν οι επιθεωρητές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για διαπιστωμένη υπεξαίρεση 1,156 εκατ. ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας μέσω διάθεσης εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών χωρίς την αντίστοιχη έκδοση παραστατικών στις γραμμές 2 και 3.
Ακολουθεί η υπόθεση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε μη νόμιμη δαπάνη 214.000 ευρώ από τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΕΛΚΕ την περίοδο 2013-2014.
Ιδιαίτερη αξία έχει η υπόθεση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, για την οποία έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για την περίοδο 2011-2015.
"Επιεικείς ποινές"
Παράλληλα, σε σύνολο 1.821 αποφάσεων από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, στη Γενική Επιθεωρήτρια, Μ. Παπασπύρου, κοινοποιήθηκαν 1.685 αποφάσεις, από τις οποίες υπέβαλε ένσταση σε 51 περιπτώσεις. Από αυτές οι 10 ενστάσεις αφορούν υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, οι 9 τον Δήμο Πατρέων, οι 4 τον Δήμο Παγγαίου, οι 3 το Υπουργείο Οικονομικών.
Στο σύνολο των ενστάσεων, οι 44 προέκυψαν επειδή κρίθηκε επιεικής η ποινή, οι 6 γιατί κρίθηκε ανεπαρκώς αιτιολογημένη η απόφαση ή μη ορθή η εκτίμηση αποδείξεων ή εσφαλμένη η αιτιολογία. Ενώ, ένσταση προέκυψε γιατί κρίθηκε αναρμόδιο το όργανο.
Διώξεις
Τέλος, από τις 1.267 υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα που κοινοποιήθηκαν στην Γενική Επιθεωρήτρια, για τις 1.214 ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τις 14 εκδόθηκε βούλευμα και για τις 39 εκδόθηκε δικαστική απόφαση. Να σημειωθεί ότι, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 466 δημοτικούς υπαλλήλους, 378 αιρετούς, 159 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των άλλων Σωμάτων, 34 σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, 56 σε όργανα επί θητεία και μετακλητούς υπαλλήλους, 46 σε γιατρούς, 75 σε εκπαιδευτικούς.
Στο σύνολο των 14 βουλευμάτων, τα 6 αφορούν αιρετούς, τα 3 δημόσιους / δημοτικούς υπαλλήλους, τα 2 γιατρούς και από ένα αφορά στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., υπάλληλο ευρύτερου δημόσιου τομέα και εκπαιδευτικό.
Τέλος, στις 39 καταδικαστικές αποφάσεις, οι 29 αφορούν δημοσίους / δημοτικούς υπαλλήλους, 4 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 2 αιρετούς, 2 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και δύο εκπαιδευτικούς.