Για δύο σημαντικά ζητήματα, τα οποία έθιξε ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, στον πρόσφατο δημόσιο απολογισμό του παρεμβαίνει ο πρώην δήμαρχος Νέας Πεντέλης (περίοδος 2003 – 2010), Κώστας Κοσοβίτσας.
Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο τ. δήμαρχος κατηγορεί τη νυν διοίκηση ότι τόσο στα θέματα της ένταξης στο Σχέδιο Πόλης της 25ης Μαρτίου και του παιδικού σταθμού που «χάθηκε» για την περιοχή, όσο και σε εκείνα της ευρύτερης περιοχής του Προφήτη Ηλία και του γηπέδου Ν. Πεντέλης, ο κ. Στεργίου επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις, «παραμυθιάζοντας» τους πολίτες.
Ειδικότερα, στην περέμβασή του, ο κ. Κοσοβίτσας επισημαίνει τα εξής:
Από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Ενυπόγραφα», έμαθα ότι ο δήμαρχος Πεντέλης, κατά τον ετήσιο απολογισμό, που τον επεξέτεινε στη διάρκεια όλης της θητείας του και στην προσπάθειά του ν’ απαντήσει στον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντέλη εν Δράσει, Αντώνη Φειδοπιάστη, ο οποίος τον επέκρινε για τη στασιμότητα στην προώθηση της επίλυσης μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων του Δήμου, ο κ. δήμαρχος, ο «αυτοδιοικητικός» κ. Στεργίου, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, μετέθεσε τις ευθύνες του, για μια ακόμη φορά, στις προηγούμενες διοικήσεις. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι διάγει τον 7ο χρόνο στη διοίκηση του «Καλλικρατικού» Δήμου. Παρά την αγανάκτησή μου γι’ αυτή τη συμπεριφορά του κ. δημάρχου, οφείλω να απαντήσω για δύο θέματα που αφορούν στη Ν. Πεντέλη και στους πολίτες της.
1) Ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής 25ης Μαρτίου – Παιδικός σταθμός
Το 2011 η διοίκηση του κ. Στεργίου παρέλαβε τους τεχνικούς φακέλους της υπόθεσης (τοπογραφική αποτύπωση, πολεοδομική μελέτη, πράξη εφαρμογής, πρώτη ανάρτηση, ενστάσεις, εκδίκαση ενστάσεων κ.λπ.). Αντί να συνεχίσουν τις ενέργειες, για την τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ισχυρίστηκαν ότι χάθηκαν οι φάκελοι κατά τη μεταφορά από Ν. Πεντέλη στα Μελίσσια! Διαδρομή 2 χιλιόμετρα! Και μετά αυτά τα απίθανα, θυμήθηκαν ν’ αρχίσουν την ανασύνταξη των φακέλων το 2ο εξάμηνο του 2017!!! Το αποτέλεσμα είναι να χαθούν, όλα αυτά τα χρόνια, δύο ευκαιρίες και μία η τρέχουσα, για ανέγερση παιδικού σταθμού στη Ν. Πεντέλη, από χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε, στο οικόπεδο που προκύπτει στην περιοχή από εισφορές σε γη και έχει χαρακτηρισθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.
Στις εύλογες επικρίσεις του κ. Φειδοπιάστη, ο κ. δήμαρχος, για δικαιολογία, απάντησε: «To θέμα το διαχειρίστηκε λάθος η προηγούμενη διοίκηση, η οποία δεν έλαβε υπ’ όψη την παραρεμάτια Ζώνη και το Π.Δ. Προστασίας»! Πληροφορώ τον κ. δήμαρχο ότι η Ν. Πεντέλη έχει θεσμικά οριοθετημένες τις γραμμές προστασίας του ρέματος από το 1988 και είναι περασμένες σ’ όλα τα σχέδια της ένταξης. Ο κ. δήμαρχος δεν είναι υποχρεωτικό να μπορεί να διαβάζει πολεοδομικά σχέδια, γι’ αυτό υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, τις οποίες όφειλε να ρωτήσει, αντί να «παραμυθιάζει» τους πολίτες με αστείες δικαιολογίες.
2) Περιοχή Προφήτη Ηλία – Γήπεδο Ν. Πεντέλης
Η επιμονή του να προβαίνει σε ενέργειες και αποφάσεις που είναι αντίθετες με το θεσμοθετημένο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής είναι η αιτία που δεν γίνεται το γήπεδο. Αυτή η παράλογη επιμονή του συνετέλεσε να χαθεί περιουσία 9,980 στρεμ. του Δήμου Ν. Πεντέλης κι άνοιξε τις ορέξεις για οικοπεδοποίηση πευκόφυτου τμήματος της περιοχής, με την προσπάθεια μετατροπής 41 αγροτεμαχίων (εκτός Σχεδίου) σε 41 οικόπεδα (εντός Σχεδίου).
Όσο για την κατασκευή του γηπέδου, αν καταλάβει ότι με αυτούς τους χειρισμούς οδηγεί την υπόθεση στα «βράχια», ας ανατρέξει στη γραπτή πρόταση που κατέθεσα κατά τη συζήτηση του θέματος στο Τοπικό Συμβούλιο, την Άνοιξη του 2017. Ο κ. δήμαρχος έχει την απόλυτη ευθύνη για τον κακό χειρισμό του θέματος της ευρύτερης περιοχής του Προφήτη Ηλία.
Και γεννιέται το ερώτημα: O χειρισμός αυτός, που έθεσε σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και οδήγησε σε αδιέξοδο το θέμα του γηπέδου, οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε εξυπηρέτηση άλλων σκοπών;
Το κακό είναι ότι προσπαθεί να «παραμυθιάσει» πως με αυτό τον τρόπο προωθεί την κατασκευή του γηπέδου. Θα είναι καλό να καταλάβει ο κ. δήμαρχος ότι, πλέον, όσοι πιστεύουν τις υποσχέσεις του μειώνονται επικίνδυνα.
Σημ.: Η φωτογραφία του κ. Κώστα Κοσοβίτσα είναι από το αρχείο του φωτογράφου Σπύρου Διαμαντόπουλου.
http://www.enypografa.gr/