21 Νοε 2017

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης" για την μη ψήφιση του Προϋπολογισμού ο.ε. 2018 του Δ. Χαλανδρίου

Χαλάνδρι 21/11/2017

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Με αφορμή την μη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και την αναβολή συζήτησης της ψήφισης του προϋπολογισμού, θα θέλαμε, ως συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης», να αναφέρουμε τα εξής:

Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός αποτελούν πολύ σημαντικά γεγονότα με σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Και τούτο γιατί, ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει συνοπτικά και περιεκτικά τις πολιτικές επιλογές και τις προτεραιότητες κατανομής των πόρων στους διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής, καθώς και τις πηγές άντλησης αυτών των πόρων. Αποτελεί το εργαλείο για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της πόλης, της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής. Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να σκεφτεί ότι η καθυστέρηση της ψήφισής του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση απαραίτητων δαπανών - με εξαίρεση τη μισθοδοσία, την υλοποίηση έργων στη πόλη, τη συντήρηση των κτιρίων κ.ά. 

Στο άρθρο 56 του Ν. 4386/16 αναφέρονται οι επιπτώσεις για τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού και τι συμβαίνει μετά από την πάροδο τριμήνου (από την μη ψήφιση). 

Κατά τη γνώμη μας, το σημαντικότερο στοιχείο που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το έτος 2018 είναι, ότι για πρώτη φορά, μετά από 7 χρόνια μνημονίων, εμπεριέχονται οι οικονομικές πιστώσεις για την πρόσληψη 127 εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας, όπως άλλωστε ψήφισε το Δημοτικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2017. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω του περιορισμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού - στην ουσία του παγώματος των προσλήψεων - και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων, έχουν δημιουργηθεί τεράστια κενά στις υπηρεσίες του Δήμου μας. Η πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην υπηρεσία καθαριότητας. Πιο συγκεκριμένα, θα της δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα τα επόμενα χρόνια, με άμεση συνέπεια τη μεγαλύτερη βελτίωση των (ήδη ποιοτικών) παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη του Χαλανδρίου.

Ως συντακτική ομάδα, θεωρούμε ότι, τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, θα πρέπει να ξεπεραστούν και να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου και το Τεχνικό Πρόγραμμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Απ’ ότι γνωρίζουμε, εναλλακτικό σχέδιο τεχνικού προγράμματος – το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για την μη ψήφιση του Προϋπολογισμού ο.ε. 2018 – δεν έχει κατατεθεί ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς, συζήτησης και αξιολόγησης. Συνεπώς, είναι προς το συμφέρον των δημοτών, η πόλη μας να λειτουργήσει το 2018 χωρίς προβλήματα.

πρΟΤΑση