22 Σεπ 2017

Δήμος Πεντέλης: «Εσκεμμένο»(;) φάουλ με τις ώρες χρήσης αθλητικών χώρων από τον ΚΑΟ Μελισσίων

Τη δυσάρεστη έκπληξή του εκφράζει το Δ.Σ. του Καλαθοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου Μελισσίων (ΚΑΟΜ) για την εισήγηση της διοίκησης του νομικού προσώπου Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΟΠΑΘ) Δήμου Πεντέλης σ τη 14η συνεδρίαση του Δ.Σ. (Τρίτη 19/9 και ώρα 19:30) με θέμα τη διάθεση προς χρήση αθλητικών και πολιτιστικών χώρων σε συλλόγους και φορείς (περίοδος 2017-2018). Κι αυτό καθώς, όπως αναφέρει ο ΚΑΟΜ η συγκεκριμένη εισήγηση είχε «διαφορετικά δεδομένα και παραλείψεις(;)», που ουσιαστικά ανέτρεπαν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις και θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του σωματείου.

Μάλιστα, ο ΚΑΟΜ εκφράζει την απορία του καθώς, όπως επισημαίνει, «μας προκαλεί εντύπωση ότι όλες οι παραλείψεις και… εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής αφορούν το σωματείο μας». 

Τέλος, ο ΚΑΟΜ ενημερώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του, που συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, «αποφάσισε ομόφωνα, τηρώντας την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του της 18ης Μαρτίου 2017, σε σχέση με τη λειτουργία και χρήση του νέου κλειστού γυμναστηρίου, ότι δεν δύναται να συναινέσει στην περαιτέρω μείωση ωρών (εκτός των ήδη συμφωνημένων στη διαβούλευση με τη διοίκηση του Οργανισμού) από το επί σειρά ετών ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμά του, χωρίς να του παραχωρηθεί από τον ΟΠΑΘ αντίστοιχη ώρα που να καλύπτει τις ανάγκες του σε ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΗ (κλειστό γυμναστήριο) εγκατάσταση του Δήμου».

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι για το θέμα της διάθεσης προς χρήση αθλητικών χώρων σε συλλόγους και φορείς του Δήμου Πεντέλης είχε πραγματοποιήσει πρόσφατη παρέμβαση και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μπούρας, προβλέποντας μάλιστα ότι οι χειρισμοί της διοίκησης του ΟΠΑΘ θα προκαλέσουν «κοινωνική έκρηξη».

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΟ Μελισσίων προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΘ:

Κυρίες, Κύριοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως, από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά από οδηγία του Δημάρχου, συμμετείχαμε, ως οφείλαμε, στη διαβούλευση στην οποία κληθήκαμε από τη διοίκηση
του ΟΠΑΘ, για να καθοριστούν οι ώρες χρήσης του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Μελισσίων.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού κ. Βασίλη Λάζο, τον οποίο και ευχαριστούμε προσωπικά για την κατανόηση και την προσπάθεια στην εξεύρεση λύσεων, καταθέσαμε όλα τα δεδομένα και στοιχεία που αφορούν τόσο το αγωνιστικό, όσο και το πρόγραμμα προπονήσεων των αθλητών και αθλητριών του συλλόγου μας.

Στο σημείο αυτό και χωρίς διάθεση να σας κουράσουμε, αλλά για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των μεγεθών, άρα και των υποχρεώσεων, σημειώνουμε ότι ο ΚΑΟ Μελισσίων είναι (κοινή παραδοχή) ένα από τα μεγαλύτερα σε μαζικότητα αθλητικά σωματεία (όχι μόνο μπάσκετ) της Αττικής, με δύναμη πλέον των 400 αθλουμένων, από την ηλικία των 7 ετών και πάνω. Παράλληλα υπηρετώντας το άθλημα του μπάσκετ σε γυναίκες και άνδρες, έχει ομάδες στην Α2 και Γ’ Εθνική αντίστοιχα. Άρα συμμετέχει σε πρωταθλήματα πανελλήνιας εμβέλειας.

Ο ΚΑΟ Μελισσίων χρησιμοποιεί με κάλυψη 100% τις ώρες που του παραχωρούνται τα τελευταία έξι (6) χρόνια, με προπονήσεις και αγώνες των 28 τμημάτων του. Άρα, εδώ και χρόνια, δεν προσθέτει ώρες στο πρόγραμμά του (στο κλειστό γυμναστήριο). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στην εγκατάσταση διαθέσιμες ώρες για να παραχωρηθούν σε άλλο σωματείο.

Παράλληλα, είναι το μοναδικό σωματείο του Δήμου που κάνει χρήση (με άσχημες πολλές φορές καιρικές και γηπεδικές συνθήκες) και των ανοικτών γηπέδων για 45 ώρες την εβδομάδα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των αθλουμένων του και των οικογενειών της πόλης μας, που μας εμπιστεύονται. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως μέλημα του ΟΠΑΘ πρέπει να είναι όχι η αφαίρεση αλλά η διάθεση περισσοτέρων ωρών στις στεγασμένες εγκαταστάσεις του Δήμου μας για τη χρήση από τους αθλητές και αθλήτριες μας.

Παρ’ όλα αυτά, με καλή διάθεση συναινέσαμε στην αφαίρεση κάποιων ωρών προπόνησης από τους αθλητές και αθλήτριες μας (μετατέθηκαν σε ανοικτά γήπεδα), καταλήγοντας σε συμφωνία (όπως πιστεύαμε) με τη διοίκηση του ΟΠΑΘ για την τρέχουσα σεζόν. Σύμφωνα με αυτή, στη διάθεση έτερου σωματείου θα παραχωρούνταν ώρες προπόνησης (14.30-17.00) κάθε Πέμπτη και ώρες για ΕΠΙΣΗΜΟ αγώνα την Κυριακή (16.30-18.30) κάθε 15 ημέρες, με ανταπόδοση των ωρών αυτών στον ΚΑΟ Μελισσίων, όποτε είναι εφικτό με βάση το αγωνιστικό του πρόγραμμα από το σωματείο «Φοίβος» στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λυκείου Μελισσίων.

Παράλληλα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν (αν απαιτηθεί και λόγω τεχνικού κωλύματος) οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του σωματείου «Φοίβος» στην Α2 Εθνική κατηγορία, συμφωνήσαμε στην παραχώρηση ωρών (16.00-18,30) το Σάββατο, κάθε 15 ημέρες, στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Μελισσίων για αγώνα, όπως και προπόνηση (1,5 ώρα μια ή δύο φορές την εβδομάδα) με ανταπόδοση των ωρών αυτών στο Κλειστό Γυμναστήριο Λυκείου Μελισσίων.

Σε εξαιρετικό κλίμα και διάθεση συνεργασίας, τα δύο μαζικότερα σε αριθμό σωματεία των Μελισσίων (ΚΑΟ Μελισσίων, «Φοίβος»), συντονίστηκαν με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΑΘ προκειμένου να βρεθεί λύση για τρία σωματεία και θεωρήσαμε ότι έχουμε καταλήξει σε αποτέλεσμα που έδινε την καλύτερη δυνατή λύση στις όποιες απαιτήσεις. Άσχετα αν κάποιες εξ αυτών δεν δικαιολογούνται από τη διαφορά μαζικότητας και αθλητικής λογικής νεοφυών σωματείων της πόλης μας.

Μετά από όλα αυτά πληροφορηθήκαμε με έκπληξη πως στα χέρια σας, ενόψει το συμβουλίου της 19ης Σεπτεμβρίου, φτάνει μια πρόταση για τις ώρες χρήσης των κλειστών γυμναστηρίων με διαφορετικά δεδομένα και παραλείψεις(;). Συγκεκριμένα καταγράφεται πρόταση παραχώρησης του Nέου Kλειστού Γυμναστηρίου το διάστημα 18.00-20.00 ή 18.30-20.30, ΚΑΘΕ Κυριακή και όχι κάθε 15 ημέρες σε σωματείο χάντμπολ για αγώνα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εκ παραδρομής αναγράφεται άλλη ώρα από αυτή που συμφωνήθηκε και, το σημαντικότερο, δεν γίνεται ρητή αναφορά σε ΕΠΙΣΗΜΟ αγώνα όπως ήταν η αρχική συμφωνία. Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι οποιοσδήποτε μπορεί να χαρακτηρίσει ό,τι ο ίδιος πιστεύει ως «φιλικό αγώνα» και να έχει συνεχή χρήση της εγκατάστασης τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Το σημαντικότερο όμως θέμα που δημιουργείται και είναι απορίας άξιον που άνθρωποι (θεωρούμε) σχετικοί με τον αθλητισμό δεν διέγνωσαν είναι πως ανά 15 ημέρες την Κυριακή στις 17.00 (ή 17.30) είναι η προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα της ανδρικής μας ομάδας στην Γ’ Εθνική Κατηγορία. Επειδή εμείς δεν κάνουμε υποθέσεις αλλά καταγράφουμε δεδομένα, είναι σαφές πως ο αγώνας της ανδρικής μας ομάδας δεν μετακινείται. Σημειώνουμε πως την ίδια ημέρα αγωνίζεται και η ομάδα μας των γυναικών στην Α2 Εθνική Κτηγορία, ενώ το Σαββατοκύριακο γίνεται και ο κύριος όγκος των αγώνων των 19 αγωνιστικών μας τμημάτων. Άρα οποιαδήποτε διαφοροποίηση τη στιγμή που είναι ήδη σε εξέλιξη η αγωνιστική περίοδος, απλά δεν είναι εφικτή.

Σημειώνουμε εδώ πως από την πλευρά μας το αγωνιστικό μας πρόγραμμα είναι γνωστό εδώ και καιρό.

Πέρα από αυτό όμως, παρ’ ότι στην πρόταση που έχετε στα χέρια σας καταγράφεται η παραχώρηση ωρών στον «Φοίβο» (το Σάββατο στο νέο κλειστό) για τον αγώνα της ανδρικής του ομάδας, όπως και προπονήσεων μέσα στην εβδομάδα, δεν έχει καταγραφεί αντίστοιχα (και ΕΠΙΣΗΜΑ) η παραχώρηση των ίδιων ωρών στο κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου για χρήση των δικών μας τμημάτων που είχαν εκείνη την ώρα υποχρεώσεις στο νέο κλειστό. Σημειώνουμε και πάλι πως για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει συμφωνία των δύο σωματείων. Παρ’ όλα αυτά στο πρόγραμμα χρήσης του Κλειστού του Λυκείου καταγράφονται ως ώρες χρήσης που είναι «στη διάθεση του ΟΠΑΘ» και δεν αναφέρεται πουθενά ο ΚΑΟ Μελισσίων.

Μας προκαλεί εντύπωση ότι όλες οι παραλείψεις και… εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής αφορούν το σωματείο μας. Θέλουμε πολύ να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ατυχή συγκυρία και δεν οφείλεται σε κάποιου είδους στοχοποίηση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν και παράλογο όταν μιλάμε για ένα υγιές και μαζικό σωματείο που διαφημίζει την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα. Μετά από τα παραπάνω θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΟ Μελισσίων που συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα, τηρώντας την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του της 18 Μαρτίου 2017, σε σχέση με τη λειτουργία και χρήση του νέου κλειστού γυμναστηρίου, ότι δεν δύναται να συναινέσει στην περαιτέρω μείωση ωρών (εκτός των ήδη συμφωνημένων στη διαβούλευση με τη διοίκηση του Οργανισμού) από το επί σειρά ετών ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμά του, χωρίς να του παραχωρηθεί από τον ΟΠΑΘ αντίστοιχη ώρα που να καλύπτει τις ανάγκες του σε ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΗ (κλειστό γυμναστήριο) εγκατάσταση του Δήμου.

Παρακαλούμε όπως εκτιμήσετε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται σε παιδιά και οικογένειες, αθλητές και αθλήτριες σε οποιαδήποτε αντίθετη απόφαση και να σεβαστείτε την άοκνη, εθελοντική προσπάθεια της «οικογένειας» του ΚΑΟ Μελισσίων και την προσφορά του στην πόλη μας.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του ΚΑΟ Μελισσίων