21 Σεπ 2017

Δ.Σ Πατρέων: Ενέκρινε την πρόσληψη επιπλέον 40 μόνιμων υπαλλήλων

Συμπληρωματικό αίτημα για προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, κατηγορίας Δ.Ε. και Υ.Ε., σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως αυτό είχε εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν της τροποποίησης – συμπλήρωσης του ΟΕΥ του Δήμου Πατρέων και τη σύσταση 40 θέσεων τακτικού προσωπικού, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαμε φέρει το θέμα των προσλήψεων, διατυπώναμε τη θέση μας για προσλήψεις σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που όμως δεν γίνονταν δεκτές από καμία κυβέρνηση, όπως και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.
Σε επίπεδο πρωτοβουλιών μας, έχουμε αναδείξει το θέμα με την μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας, από την Πάτρα στην Αθήνα, για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, με την πορεία στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και με όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουμε.
Η συνέχιση της απαγόρευσης των προσλήψεων και από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και των πρόθυμων κυβερνήσεων, που συμφωνούν και ικανοποιούν τις απαιτήσεις της.
Στόχος, η απαξίωση των Δήμων, αφού δεν θα μπορούν με την μείωση του προσωπικού, να λειτουργούν κρίσιμους τομείς, προκειμένου να αναλάβουν επιχειρηματικοί όμιλοι και να επενδύουν τα την κερδοφορία των κεφαλαίων τους σε κρίσιμους τομείς του λαού μας.
Η κυβέρνηση πιστή στα μνημόνια, απαγορεύει προσλήψεις σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδοτώντας από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιτρέπει μόνο σε κατηγορίες Δ.Ε. και Υ.Ε. στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός, Κοιμητήρια), που τη μισθοδοσία τους δηλαδή, θα την πληρώνει ο λαός.
Δηλαδή η κυβέρνηση λέει, ότι αν θέλετε προσλήψεις, ο λογαριασμός γι αυτές, στον τσακισμένο από τις πολιτικές τους λαό, την ίδια ώρα που πριμοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κεφαλαιοκρατικούς ομίλους με κάθε είδους συμφωνίες.
Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην μόνιμη εργασία και για το δημόσιο χαρακτήρα των Υπηρεσιών του Δήμου, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είχαμε δεχτεί όμως, όπως θυμάστε, ανυπόστατη κριτική από την ΡΑΠ, ότι δήθεν είχαμε καθυστερήσει στον προγραμματισμό προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, εκεί δηλαδή που επέστρεψε η κυβέρνηση με τον λογαριασμό στο λαό σχετικά. Αποδείχτηκε βέβαια, ότι μόνο έτσι δεν ήταν τα πράγματα.
Στις 27 Γενάρη του 2017, πήραμε την απόφαση για τις προσλήψεις αυτές και από τότε έχει σταλεί μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν εγκριθεί οι θέσεις αυτές για να τις προκηρύξουμε.
Επίσης, στις 10 Μαρτίου 2016, είχαμε εγκρίνει 10 θέσεις μόνιμου προσωπικού (μέχρι 10 επέτρεπε η κυβέρνηση) και τις είχαμε στείλει για έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ούτε αυτές έχουν εγκριθεί ακόμα. Δηλαδή δεν έχει εγκριθεί καμία από αυτές που πήραμε απόφαση και αποστείλαμε στην κυβέρνηση, εδώ και 9 και 16 μήνες, αντίστοιχα.

Το λέω αυτό, διότι δήθεν είχαμε καθυστερήσει, όπως ανυπόστατα υποστήριζε η ΡΑΠ. Εμείς και έγκαιροι ήμασταν και στείλαμε τις απαιτήσεις όπως προβλέπονταν και ακόμα τίποτα περί έγκρισης από την κυβέρνηση για να τις προκηρύξουμε.
Εδώ θα υπάρχει κριτική της ΡΑΠ προς την κυβέρνησή της;
Οι απαιτήσεις, όπως έχουμε εξηγήσει και προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, είναι πολύ περισσότερες από τις προτεινόμενες.
Δεν μπαίνουμε στη λογική της κυβέρνησης να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη για προσλήψεις, δηλαδή να τις πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός.
Στο βαθμό που δεν αυξάνονται τα ανταποδοτικά τέλη, προτείνουμε τις υπόψη προσλήψεις και διεκδικούμε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι χρήματα από τη φοροληστεία του Ελληνικού λαού, για όλες τις απαιτούμενες προσλήψεις στην Τοπική Διοίκηση, σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».