Όπως έχει αναφέρει το ergasianet.gr, σε προηγούμενη ανάρτησή του, η εργοδοσία της «Media Markt» επιβάλλει με το έτσι θέλω και τρομοκρατικά, υπό την απειλή της απόλυσης, την κατάργηση της πενθήμερης και οχτάωρης δουλειάς και την αντικατάστασή της με μερική απασχόληση και εργάσιμη βδομάδα έξι ημερών.
Οι εργαζόμενοι καλούνται το τελευταίο διάστημα, ο ένας μετά τον άλλον, να υπογράψουν τροποποίηση της ατομικής τους σύμβασης με την οποία αποδέχονται τη διευθέτηση των 40 ωρών εργασίας τη βδομάδα σε πενθήμερη ή εξαήμερη βάση, «ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης».
Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν συνέχεια της επίθεσης της εργοδοσίας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές υπογραμμίζουν πως είναι πάγια τακτική των επιχειρήσεων του κλάδου να εξαπολύουν ανά διαστήματα «κύματα» απολύσεων. Καθένα από τα «κύματα» αυτά στέλνει στην ανεργία ένα μέρος των εργαζομένων που δουλεύει με λίγο καλύτερες αποδοχές από αυτές του κατώτατου μισθού ή με πλήρη αντί για μερική απασχόληση, αντικαθιστώντας το με προσωπικό που απασχολείται κάτω από χειρότερους όρους, με πιο «ευέλικτα» ωράρια και χαμηλότερους μισθούς.
Έτσι, και τα «Media Markt» έχουν προχωρήσει σε απολύσεις «παλιότερων» εργαζομένων σε μια σειρά από καταστήματα. Στο στόχαστρο βρέθηκαν εργαζόμενοι οι ατομικές συμβάσεις των οποίων περιλάμβαναν ορισμένους καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας καθώς ενσωμάτωναν όρους και προβλέψεις της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που υπήρχε για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο. Μεταξύ των όρων αυτών περιλαμβάνεται και η 8ωρη – 5ήμερη εργασία, με την οποία η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως όλες οι εμπορικές αλυσίδες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, θέλει να ξεμπερδεύει.
Στη θέση των απολυμένων έγιναν ορισμένες προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις, που προέβλεπαν εξαήμερη εργασία, με ωράριο διάρκειας 6 ωρών και 40 λεπτών ημερησίως. Στη συνέχεια, η εταιρεία έβαλε πλώρη για να «εξαφανίσει» το πενθήμερο – οχτάωρο και να επεκτείνει την εξαήμερη εργασία, που ήδη υπάρχει σε ένα μέρος των εργαζομένων, στο σύνολο του προσωπικού της.
Τα σχέδιά της συνοδεύονται από την καλλιέργεια κλίματος φόβου και αβεβαιότητας, με εκβιασμούς και απειλές πως η άρνηση των εργαζομένων να συναινέσουν στην εξαήμερη δουλειά συνεπάγεται «λύση της συνεργασίας» τους με την επιχείρηση. Ένα μέρος των εργαζομένων έχει ήδη υπογράψει την αλλαγή στη Σύμβαση Εργασίας του κάτω από συνθήκες φοβερής πίεσης. «Με τα δικά σου λεφτά παίρνω δύο εργαζόμενους…», «Σκέψου το καλά γιατί μπορώ να σε αντικαταστήσω εύκολα…»: Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των «συμβουλών» και των «παραινέσεων» με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποδεχθούν την αρνητική αλλαγή στη σύμβαση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν αρνηθεί να υπογράψουν και τους έχει προφορικά μόνο ανακοινωθεί πως «στα τέλη Αυγούστου θα λυθεί η συνεργασία μας».
Κοινός παρονομαστής της επίθεσης η ενίσχυση της «ευελιξίας»
Η εταιρεία δίνει την «εναλλακτική επιλογή» στους εργαζόμενους να κρατήσουν το πενθήμερο, εφόσον όμως αποδεχθούν το «σπαστό» ωράριο εργασίας ή την εξάωρη δουλειά με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των «επιλογών» που προσφέρει η εργοδοσία είναι η επιδείνωση των όρων δουλειάς, προς όφελος της «ευελιξίας». Η «ευελιξία» αυτή δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί η εταιρεία τα καταστήματα με λιγότερο προσωπικό, «μοιράζοντας» τις 40 ώρες του εβδομαδιαίου ωραρίου στις έξι μέρες της βδομάδας, χωρίς να δίνει ρεπό, ή «σπάζοντας» το ωράριο του κάθε εργαζομένου σε πρωινό και απογευματινό.
Ειδικότερα, το «σπαστό» ωράριο αναγκάζει τους εργαζόμενους να σπαταλούν όλη τους τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στη δουλειά αλλά και στις μετακινήσεις από το σπίτι στο κατάστημα και αντίστροφα. Από την Καλλιθέα στην Κηφισιά ή από τον Κολωνό στο Μαρούσι, οι μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται από τα «σπαστά» ωράρια, που ήδη για πολλούς εργαζόμενους φτάνουν τα τρία τη βδομάδα. Κάποιοι παραμένουν στο χώρο δουλειάς, προκειμένου να μη σπαταλήσουν το χρόνο τους στα λεωφορεία. Αλλοι γυρνάνε στο σπίτι, έστω για μισή ώρα, προκειμένου να δουν για λίγο τα παιδιά τους, πριν επιστρέψουν για το απογευματινό τους ωράριο.
Οι εργαζόμενοι σχολιάζουν ακόμα πως οι αλλαγές στα «Media Markt» δεν είναι άσχετες με την επίθεση στην κυριακάτικη αργία και το στόχο των επιχειρήσεων για εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών. «Αυτό που θέλουν είναι εργαζόμενους που θα δουλεύουν έξι και επτά μέρες τη βδομάδα, και τις Κυριακές», μας λένε και επισημαίνουν πως οι αλλαγές που φέρνει η «Media Markt» εντάσσονται στην κατεύθυνση αυτή. Η εξαήμερη εργασία, μαζί με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, μπορεί να οδηγήσει τους εμποροϋπαλλήλους σε αδιάκοπη εργασία μέχρι και 12 συνεχόμενων ημερών καθώς η εργοδοσία έχει π.χ. το δικαίωμα να δίνει ρεπό στην αρχή της μιας βδομάδας (Δευτέρα) και στο τέλος της επόμενης (Κυριακή).
Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως δίπλα στην εξαήμερη εργασία υπάρχουν και στόχοι για μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε κάθε κατάστημα. Ετσι, προειδοποιούν πως είναι ορατός ο κίνδυνος για απολύσεις το επόμενο διάστημα. Ηδη, και με το σημερινό αριθμό εργαζομένων, η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί, μαζί με την πίεση για την επίτευξη των «στόχων» που θέτει η εταιρεία.