14 Αυγ 2017

«Προαπαιτούμενο» η αξιολόγηση

Σε «κλειδί» για την εκκίνηση του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, αλλά και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αναδεικνύεται η κινητικότητα που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Παρά τις τρεις χρονικές παρατάσεις που δόθηκαν, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν, παρέμεινε στα «χαρτιά», με την αποχή των εργαζομένων στο Δημόσιο από τη διαδικασία να αγγίζει το 70% και την ΑΔΕΔΥ (υποστηρίζει ότι η αποχή ξεπέρασε το 80%) να «θριαμβολογεί» για την αποτυχία εφαρμογής του μέτρου.

Η «εμπλοκή» που σημειώθηκε στο θέμα της αξιολόγησης έχει θορυβήσει τους θεσμούς, οι οποίοι βλέπουν τα χρονοδιαγράμματα να καταστρατηγούνται και ως εκ τούτου κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση.

Επιχειρώντας να δώσει λύση στο αδιέξοδο και με δεδομένο ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη έχει δεσμευθεί ότι δεν θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εις βάρος των υπαλλήλων που απείχαν από τη διαδικασία, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα κατατεθεί διάταξη που θα προβλέπει τη σύνδεση της αξιολόγησης με το νέο σύστημα κινητικότητας.

Στη διάταξη θα ορίζεται ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα. Οσοι δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή στην κινητικότητα και συνεπώς από τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Ωστόσο, στη διάταξη θα ξεκαθαρίζεται ότι ο αποκλεισμός από την κινητικότητα θα διαρκεί όσο και η αποχή του κάθε υπαλλήλου από την αξιολόγηση, καθώς εφόσον ο υπάλληλος συμπληρώσει και παραδώσει το σχετικό έντυπο, θα μπορεί να συμμετάσχει στην κινητικότητα.

Η κινητικότητα όμως θα αποτελέσει τον «καταλύτη» και για την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν υπογραφεί τα προεδρικά διατάγματα για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων αλλά και για περίπου 50 ΝΠΙΔ με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Με την υπογραφή των διαταγμάτων τίθενται σε ισχύ τα νέα οργανογράμματα, γεγονός που συνεπάγεται ωστόσο ανακατατάξεις στις δομές. Για παράδειγμα, αν μια γενική διεύθυνση καταργηθεί, ο γενικός διευθυντής θα πρέπει να απορροφηθεί σε άλλη διεύθυνση, ενώ ακόμη και αν δεν υπάρξει κατάργηση διεύθυνσης, ο γενικός διευθυντής θα πρέπει να τοποθετηθεί εκ νέου στη θέση που καλύπτει προκειμένου να επικυρωθούν και τυπικά τα νέα οργανογράμματα.

Εγκύκλιος

Για τη μετάβαση στα νέα οργανογράμματα επίκειται αναλυτική εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία θα «καλύπτει» το χρονικό διάστημα μέχρι την ανάδειξη των νέων γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων στο Δημόσιο. Βάσει του μνημονίου, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι γενικοί διευθυντές ανθρωπίνου δυναμικού και οικονομικού τομέα, ενώ το σύνολο των γενικών διευθυντών θα πρέπει να έχει επιλεγεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι νέοι διευθυντές τμημάτων, ενώ οι νέοι προϊστάμενοι θα πρέπει να έχουν αναλάβει καθήκοντα μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Για όσες δομές δεν παραδώσουν νέα οργανογράμματα, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε θα δηλώσουν ότι καλύπτονται από το υφιστάμενο οργανόγραμμα είτε δεν θα συμμετάσχουν στην κινητικότητα μέχρι να καταρτίσουν καινούργιο, και συνεπώς θα αποκλειστούν μέχρι νεωτέρας από τη δυνατότητα προσλήψεων και κάλυψης των κενών τους θέσεων.

της Εύας Καραμανώλη

"Η Καθημερινή της Κυριακής", 13/8/2017