17 Αυγ 2017

ΜΕ… ΔΩΡΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Κίνητρα για προαγωγές, μπόνους για μετατάξεις και υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στους σχεδόν 560.000 δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να μετάσχουν στο μέτρο της αξιολόγησης. Είναι προφανές ότι το υπουργείο αναγνωρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, την αδυναμία του να προχωρήσει σε μια αυτονόητη μεταρρύθμιση, ενώ συγχρόνως ομολογεί ότι το κράτος βρίσκεται σε διάλυση, αφού καταφεύγει σε πρακτικές «χρυσής ευκαιρίας» προκειμένου να πείσει με «δωράκια» τους δημοσίους υπαλλήλους να αξιολογηθούν.

Το υπουργείο, μετά και το πρόσφατο φιάσκο, το τρίτο κατά σειρά από την άνοιξη, όταν το 90% και πλέον των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπήκαν στον κόπο καν να παραλάβουν τα φυλλάδια της αξιολόγησης για να τα δουν, ετοιμάζεται να διαχειριστεί διαφορετικά την υπόθεση. Και αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να λογοδοτήσει στους δανειστές, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, κριτική στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη (φωτό), για την όλη κατάσταση ασκεί ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων». Για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, λόγω όσων έλεγε τα προηγούμενα χρόνια κατά της αξιολόγησης».

Στο μεταξύ, πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να οριστεί νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνοντας ανοικτή τη διαδικασία με το σκεπτικό ότι όποιος θέλει μπορεί να αξιολογηθεί εκ των υστέρων. Επίσης, το υπουργείο δεν σκοπεύει να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά του 90% των δημοσίων υπαλλήλων που δεν μετέχουν, ακολουθώντας την προτροπή της ΑΔΕΔΥ για αποχή από το μέτρο.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, το υπουργείο επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιότερη εγκύκλιο του Χριστόφορου Βερναρδάκη για την αξιολόγηση, η οποία υπόσχεται από το 2018 -έμμεσα- οικονομικές απολαβές στους αριστούχους δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί η αξιολόγηση έχει συνδεθεί με το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο μέσω των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου.

Η εγκύκλιος Βερναρδάκη σχετικά με τα «πριμ» της αξιολόγησης προβλέπει ότι δύο συνεχόμενες αξιολογήσεις με βαθμό μεγαλύτερο (ή ίσο) του 90 οδηγούν τον δημόσιο υπάλληλο σε ταχύτερη προαγωγή κατά ένα έτος. Η κλίμακα της βαθμολογίας αξιολόγησης ορίζεται από το 0 έως το 100 και η τελική βαθμολογία εξάγεται από τον μέσο όρο των δύο αξιολογητών. Το υπουργείο στο θέμα αυτό εξετάζει να προσθέσει και άλλα κίνητρα στην εν λόγω εγκύκλιο, που θα έχουν να κάνουν με ευνοϊκότερες μετακινήσεις και αποσπάσεις των αξιολογημένων υπαλλήλων, καθώς και θέσπιση επιπλέον μπόνους με μόρια για ταχύτερη προαγωγή.

Γιώργος Μανουσακάκης