Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με τη μορφή τροπολογίας, μετά το άνοιγμα της Βουλής, αποτελεί προς το παρόν την πιθανότερη επιλογή του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο να κινητοποιήσει τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.
Στο “τραπέζι” βρίσκεται πλήθος σεναρίων και σκέψεων για τη θέσπιση κινήτρων ή αντικινήτρων που αποβλέπουν στο να κάμψουν τη διάθεση αποχής στις τάξεις των εργαζομένων. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το μόνο που διαβεβαιώνουν (και μάλιστα στον απόλυτο βαθμό) αρμόδια στελέχη, είναι ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της Υπουργού Δ. Α., Όλγας Γεροβασίλη, να μην αντιμετωπιστεί με τιμωρητικές λογικές η άρνηση των υπαλλήλων να στείλουν στις υπηρεσίες συμπληρωμένα τα έντυπα αξιολόγησης. «Ενδεχόμενες κυρώσεις είναι σαφές ότι θα αλλοίωναν το όλο πνεύμα του υφιστάμενου συστήματος, που αναμφίβολα χαρακτηρίζεται από ηπιότητα», τονίζεται.
Το ερώτημα είναι τι περιθώρια επιλογών έχει το Υπουργείο, καθώς με το υφιστάμενο πλαίσιο και τις τελευταίες χρονικά νομοθετικές πρωτοβουλίες, η αξιολόγηση έχει ήδη συνδεθεί με όλες τις κρίσιμες αλλαγές στο Δημόσιο: την κινητικότητα, την επιλογή προϊσταμένων, αλλά και το μισθολόγιο.
Αυτό σημαίνει ότι όποια κίνητρα έχουν θεσπιστεί, έχουν ήδη παρακαμφθεί από τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, ενώ η σύνδεση μισθών–απόδοσης, που έχει μεν νομοθετηθεί αλλά προβλέπεται να εφαρμοστεί στην πράξη από το νέο έτος, το πιθανότερο είναι να διευρύνει αντιδράσεις και επιφυλάξεις απέναντι στην αξιολόγηση.
«Οι προαγωγές των εργαζομένων και η εξέλιξή τους εξαρτώνται άμεσα από τις εκθέσεις αξιολόγησης. Οι χαρακτηρισμοί των βαθμολογημένων υπαλλήλων σε “επαρκείς”, “μέτριους”, “ανεπαρκείς” και “ακατάλληλους” θα συνοδεύουν τον φάκελο κάθε εργαζόμενου», έχει αντιτείνει αντιδρώντας στην αξιολόγηση η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ακόμη ότι δημιουργείται «μια “δεξαμενή προβληματικών” και δυνητικά “διαθέσιμων” υπαλλήλων, βλέποντας κοντά τους την πόρτα της εξόδου», επισημαίνεται.