22 Μαΐ 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δήμαρχος έσπευσε σε απολύσεις συμβασιούχων μετά την απόφαση του ΕΣ

Στις πρώτες απολύσεις συμβασιούχων προχώρησε -ποιος άλλος;- ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Κυρίτσης μετά την διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν και η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί και, όπως αποκαλύψε η aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών μετέφερε πληροφορία στους συνδικαλιστές ότι το θέμα δεν έχει λήξει καθώς η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνεριάσει εκ νέου, ο κ. Κυρίτσης με την υπ’ αριθμόν 134/17.5.17 απόφασή του έσπευσε να απολύσει τους τελευταίους τέσσερις εργαζόμενους στην καθαριότητα στους οποίους ο ίδιος είχε ανανεώσει τις συμβάσεις με την υπ. αρ. 285/4-11-2016 διαπιστωτική πράξη.
Αποτέλεσμα, πλέον, η καθαριότητα του δήμου Κασσάνδρας να βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια ιδιώτη, με τον οποίο έχει υπογράψει σχετική σύμβαση.
Βεβαίως, μιας και η απόφαση του Ε.Σ. δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, στην απόφαση του που δημοσιεύθυηκε στη Διάυγεια μία μόλις εβδομάδα μετά τη νυχτερινή διαρροή της (αρχικής;) απόφασης για τους συμβασιούχους, επικαλείται μια σειρά άλλους λόγους για την ξαφνική απόλυση τους.
Συγκεκριμένα:
Απορριπτικές αποφάσεις Επιτροπών του ΕΣ αλλά και τις σχετικές παλαιότερες αποφάσεις του 1ου Τμήματος του Ανωτατου Δικαστηρίου, οι περισσότερες από τις οποίες, σημειωτέον, εκδόθηκαν πριν από την αρχική απόφαση του δημάρχου για παράταση των συμβάσεων. Συγκεκριμένα:
-Την υπ’ αριθμόν 105/2016 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου δαπανών στο Ι τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου
-Την υπ’ αριθμόν 43/2016 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου δαπανών στο Ι τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου
-Την υπ’ αριθμόν 41/2016 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου δαπανών στο Ι τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου
-Την υπ’ αριθμόν 278/2015 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου δαπανών στο Ι τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου
-Την υπ’ αριθμόν 113/2016 πράξη της Υπηρεσίας Επιτρόπου στο Νομό Θεσσαλονίκης του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Από εκεί και πέρα ο κ. Κυρίτσης επικαλείται:
-Τη διάταξη του άρθρου 103 του Συντάγματος.
-Την Γνωμοδότηση του, δικηγόρου της ΚΕΔΕ, Ιωάννη Μακρή, Δ.Ν.- Δικηγόρου, με θέμα: «Η υποχρέωση του Δήμου Κασσάνδρας στην εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 16 ν. 4429/2016 και 63 ν. 4430/2016, σε
σχέση με την παράταση των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του απασχολούμενου στην καθαριότητα προσωπικού
-Την υπ’ αριθμόν 74/2016 απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)
-Τις από 19-12-2016 απορριπτικές απόφασεις επί αιτήσεων για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής κατά του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
-Την υπ’ αριθμόν 3895/2017 απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).
  1. Την υπ’ αριθμόν 5240/2017 απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)
-Την υπ’ αριθμόν 434/2017 απορριπτική απόφαση επί αιτήματος προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)
-Την υπ’ αριθμόν 16/2017 απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Γυθείου (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)
-Την υπ’ αριθμόν 6243/2017 απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής κατά του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δήμος Νεάπολης Συκεών».
-Την υπ’ αριθμόν 6568/2017 απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης του Ιωάννη Τανούση κλπ για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής κατά του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται ως αιτιολογία και «το γεγονός ότι σύμφωνα με τις γενικές αρχές του Δημοσίου Δικαίου οι έγκυρες – νόμιμες
διοικητικές πράξεις ανακαλούνται εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος έστω και αν από αυτές έχουν γεννηθεί δικαιώματα ή ορισμένη πραγματική κατάσταση, λόγω μεταγενέστερης διαφορετικής εκτίμησης από τη Διοίκηση των πραγματικών περιστατικών επί των οποίων στηρίχθηκε η έκδοση της πράξης».