28 Φεβ 2017

Ποιές αλλαγές στις δαπάνες των δήμων φέρνει ο νέος νόμος

Σημαντικές αλλαγές έφερε ο νόμος “Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων και Ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις” που ψηφιστηκε στη βουλή για την παράταση προθεσµιών πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης, τις δαπάνες καθαριότητας κτιρίων και ανταποδοτικών υπηρεσιών, την εξόφληση υποχρεώσεων των Δήμων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής και την Θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων από το Ελεγκτικό ΣυνέδριοΣυγκεκριμένα με το άρθρο 15 παρατείνονται από τη λήξη τους και έως τριάντα (30) ηµέρες από την έναρξη ισχύος του νόμου, οι προθεσµίες της έκδοσης των πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης, για τις αναλήψεις που έλαβαν χώρα στα οικονοµικά έτη 2015 και 2016, καθώς και της ανάρτησής τους στο Πρόγραµµα «Διαύγεια» των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθµού και των νοµικών προσώπων που υπάγονται σε αυτούς.

Με την παρ.1 του άρθρου 25 ορίζεται ότι δαπάνες για την καθαριότητα των κτιρίων των δηµοσίων υπηρεσιών, μεταξύ άλλων και των Ο.Τ.Α. και των νοµικών τους προσώπων, οι οποίες έχουν προκύψει από ατοµικές συµβάσεις, οι οποίες παρατάθηκαν κατ’ εφαρµογή των διατάξεων που αναφέρονται στη διάταξη θεωρούνται σύννοµες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισµών των οικείων φορέων. Οι δαπάνες των συµβάσεων που έχουν παραταθεί, θεωρούνται σύννοµες και για υπηρεσίες που θα παρασχεθούν µέχρι την 31η.12.2017 και µπορούν να πληρώνονται µέχρι την ηµεροµηνία αυτή.

Με την παρ.2 του άρθρου 25 ορίζεται ότι ειδικά για την περίπτωση των Ο.Τ.Α. α΄ βαθµού, οι δαπάνες της προηγούµενης παραγράφου που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες εκκαθαρίζονται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και, αν αυτά δεν επαρκούν, από τα κάθε είδους, γενικά και µη προοριζόµενα για την κάλυψη των δαπανών αυτών, έσοδά τους.

Με το άρθρο 48 παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης υποχρεώσεων των δήµων από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωµής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως τη δηµοσίευση του νόμου, με επιχορήγησή τους από τα χρηµατικά διαθέσιµα του προγράµµατος «Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ)», τα οποία µεταφέρονται από το λογαριασµό που τηρείται στο Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων µε τίτλο «Λογαριασµός Εξυγίανσης των ΟΤΑ», στο λογαριασµό µε τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήµων» που τηρείται στο ίδιο Ταµείο. Για τον ίδιο σκοπό οι δήµοι δύνανται να επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισµό µε επιπλέον πιστώσεις που θα εγγραφούν στον προϋπολογισµό εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με το άρθρο 36 διευκρινίζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της πληρωµής των Χρηµατικών Ενταλµάτων τα οποία δεν θα υποβάλλονται για θεώρηση στην Υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις δαπάνες του Κράτους και από την 1.1.2019 στις δαπάνες των ΟΤΑ και των λοιπών νοµικών προσώπων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπό την ιδιότητα του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή μπορεί να διενεργεί στοχευµένους ελέγχους είτε σε συγκεκριµένους φορείς είτε σε συγκεκριµένες κατηγορίες δαπανών, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πραγµατοποίησης των δαπανών.

http://www.myota.gr/