14 Ιαν 2017

Δημόσιο: Αλλαγές σε υπερωρίες, νυχτερινά, μη εργάσιμες ημέρες

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, επανακαθορίζονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων και την καταβολή της αποζημίωσης για υπερωριακή, νυχτερινή, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών εργασία.

Αναλυτικά, τα δικαιολογητικά – η τυπική διαδικασία,

1.α. Κατάσταση πληρωμής της δαπάνης σε τρία (3) αντίτυπα, που περιλαμβάνει:

i) Το Φορέα/Ειδικό Φορέα/Κ.Α.Ε.,

ii) Tο οικονομικό έτος, τον προϋπολογισμό του οποίου βαρύνει η δαπάνη,

iii) Τα στοιχεία κάθε δικαιούχου (ονοματεπώνυμο, πα τρώνυμο, Α.Φ.Μ., Μ.Κ.), τις πραγματοποιηθείσες ώρες υπερωριακής εργασίας κάθε υπαλλήλου, την ωριαία αποζημίωση, το δικαιούμενο ποσό, τις επιμέρους κρατήσεις, το καθαρό πληρωτέο ποσό, υπογεγραμμένα από τους δικαιούχους, καθώς και τα σύνολα των μεικτών και των δικαιουμένων ποσών, των επιμέρους κρατήσεων και του φόρου.

β. Η ανωτέρω κατάσταση θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας και βεβαιώνεται σε αυτήν η εκτέλεση της εργασίας αυτής από τους υπαλλήλους για το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η αποζημίωση, καθώς και το γνήσιο της υπογραφής των δικαιούχων.

2. Απόφαση έγκρισης υπερωριακής, νυχτερινής, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών εργασία που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο, εφόσον αυτή απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α. 176) και η οποία περιλαμβάνει τον αριθμό των υπαλλήλων, το σύνολο των ωρών, καθώς και το χρονικό διάστημα απασχόλησης του συνεργείου.

3.α. Απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας περί συγκρότησης συνεργείου, όπου απαιτείται η έκδοση της απόφασης της παραγράφου 2 της παρούσας, στην οποία θα αναφέρεται: ο αριθμός και το ονοματεπώνυμο των συμμετεχόντων στο συνεργείο υπαλλήλων, η κατηγορία και το Μ.Κ. αυτών, το συνολικό χρονικό διάστημα, καθώς και οι ώρες απασχόλησης για κάθε υπάλληλο, κατά μήνα.

β. Στην περίπτωση της παρ. Γ του άρθρου 20 του νόμου 4354/15 (Α. 176) κατά την οποία ο αριθμός των ωρών της απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και των ωρών της υπερωριακής απασχόλησης με αποζημίωση κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ορίζεται εκ του νόμου, δεν απαιτείται η έκδοση των αποφάσεων των παρ. 2 και 3 α της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή το οικείο όργανο ή το εξουσιοδοτημένο από αυτό όργανο, συντάσσει και υποβάλλει βεβαίωση, στην οποία αναφέρονται όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στην οικεία Υπηρεσία, ο φορέας που ανήκουν οργανικά και ο αριθμός των ωρών που απασχολήθηκε κάθε υπάλληλος κατά περίπτωση (υπερωριακή, νυχτερινή, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών εργασία), πέρα από το υποχρεωτικό τους ωράριο.

4. Υπεύθυνη δήλωση κάθε υπαλλήλου από την οποία να προκύπτει ότι οι κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές δεν είναι κατά μήνα ανώτερες από το σύνολο των αποδοχών της οργανικής του θέσης, σύμφωνα με το άρθρο 104, παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς και ότι οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές ή σύνταξη δεν υπερβαίνουν τις εκάστοτε αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).