30 Νοε 2016

Έρχεται αύξηση δημοτικών τελών -Ποιος δήμος ξεκίνησε “το χορό”

Στη αύξηση των δημοτικών τελών, στον απόηχο της παράτασης συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας, κατέληξε η δημοτική αρχή της Κω, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, τόσο από πλευράς αντιπολίτευσης, όσο και από τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού. Πρόκειται για τον πρώτο Δήμο της χώρας που προβαίνει σε αυξήσεις επικαλούμενος την αρχή της ανταποδοτικότητας, «ρίχνοντας» την ευθύνη στην κυβέρνηση και στην απόφασή της να διατηρήσει μια σειρά συμβασιούχων στην εργασία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που στην ουσία είχε… προαναγγείλει η ΚΕΔΕ. Αντιδρώντας στην παράταση των συμβάσεων σημείωνε σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς ότι «αρκετοί Δήμοι στην προσπάθεια τους να καλύψουν αυτές τις ανελαστικές δαπάνες θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ ο Γ. Πατούλης είχε ζητήσει απ’ όποιον δήμο αυξήσει τα δημοτικά του τέλη, “να τα ονομάσει ‘δημοτικά τέλη Βερναρδάκη’!”
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αυτή τη φορά λόγω της μείωσης των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό στους δήμους, κάνει λόγο για αυξήσεις δημοτικών τελών έως 14%, ενώ χθες, σε μία ακόμη προσπάθεια “να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών εσόδων των δήμων μέσω των δημοτικών τελών”, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητά την αποστολή στοιχείων τετραγωνικών μέτρων από τις φορολογικές δηλώσεις ακινήτων (Ε9).
Οι αυξήσεις
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών της Κω, Ευτέρπη Παπαχρήστου, η αυξήσεις των τελών στις δημοτικές ενότητες Ηρακλειδών και Δικαίου έχουν ως εξής:
1. Για τις κατοικίες, τα κλιμακοστάσια, τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους σταυλισμού από 1,02 ευρώ, αναπροσαρμόζονται σε 1,10 ευρώ. Αύξηση 8 λεπτών.
2. Για τα ξενοδοχεία από 1,28 ευρώ, αναπροσαρμόζονται σε 1,92 ευρώ. Αύξηση 74 λεπτά.
3. Για τα καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και αποθήκες από 3 ευρώ, αναπροσαρμόζονται σε 3,41 ευρώ. Αύξηση 41 λεπτά.
Μαζικές αντιδράσεις
Η Ένωση Ξενοδόχων, ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης, το ΕΒΕΔ, αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτηρίζουν τις επικείμενες αυξήσεις εξοντωτικές, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους παραπάνω υπολογισμούς.
«Δεν είναι δυνατόν σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, με πτώση του τζίρου 50% και 70%, αντί να γίνονται μειώσεις να γίνονται αυξήσεις στα τέλη» δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΔ στην Κω, Στέργος Γιαλίζης, προαναγγέλλοντας προσφυγή του ΕΒΕΔ κατά της απόφασης.
Από πλευράς Ξενοδόχων, η πρόεδρος της Ένωσης, κ. Σβύνου ανέφερε ανέφερε ότι η αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 50% φέρνοντας παραδείγματα όπως: ένα ξενοδοχείο το 2016 πλήρωνε 3.400 ευρώ και το 2017 θα πληρώσει 4.700, άλλη περίπτωση το 2016 πλήρωσε 4.800 και το 2017 θα πληρώσει 5.900.
Η κ. Σβύνου ενημέρωσε ότι θα κάνει ένσταση γι’ αυτές τις αυξήσεις γιατί είναι παράνομες.
Αντιπολίτευση
Χαριστική βολή για την τοπική οικονομία, χαρακτηρίζει την αύξηση των τελών, «έως και 127%», η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κω «ΟΡΑΜΑ». «Η δημοτική αρχή χωρίς προσχηματικές δικαιολογίες, επιβάλει στους δημότες της Κω το δικό της μνημόνιο με τον πλέον ανάλγητο και κυνικό τρόπο», προσθέτοντας ότι «με τη στάση της στο μεταναστευτικό κατάφερε να εξαφανίσει από το νησί 300.000 τουρίστες μέσα σε δύο χρόνια, κατάφερε να εκδιώξει τη Ryanair και κατάφερε να μειώσει τον προϋπολογισμό για την τουριστική προβολή της Κω. Παρ’ ότι βλέπει το φετινό τζίρο του νησιού να μειώνεται κατά 270 εκατομμύρια ευρώ, αυξάνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες»αναφέρει η παράταξη «ΟΡΑΜΑ».
«Η οποιαδήποτε αύξηση τελών, προτού ακόμα αναταχθεί η οικονομία του νησιού, είναι εξωφρενική», τονίζει η παράταξη «Δίεση», σύμφωνα με την οποία, «η αύξηση που εισηγείται η Δημοτική Αρχή ωφελεί μόνο τους μεγαλοξενοδόχους και πλήττει οριζόντια όλους τους άλλους, αφού για τις γκαρσονιέρες φθάνει μέχρι το 47%, για τα μικρά ξενοδοχεία το 27%, και για τα μεγάλα το 21%. Βέβαια, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι κάποια στιγμή η δημοτική αρχή θα προβεί σε καταμέτρηση των πραγματικών επιφανειών των ξενοδοχείων, παρουσιάζοντάς μας τα αποτελέσματά της. Εδώ και 2 χρόνια εξαγγέλλει πως θα το κάνει χωρίς να έχει παρουσιάσει τίποτα», συμπληρώνει με αιχμηρό τρόπο, καταλήγοντας: «Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα ξανασυζητήσουμε για τα τέλη στο ΔΣ, αφού η απόφαση της αύξησης τους, καθότι παράνομη, θα καταπέσει από την Αποκεντρωμένη. Ελπίζουμε η συζήτηση αυτή να συνοδευτεί από ένα πλήρες σχέδιο εξεύρεσης νέων πόρων για το Δήμο, και όχι από εισηγήσεις νομικά ατεκμηρίωτες, γραμμένες στο ποδάρι».