17 Νοε 2016

«Ευχαριστώ» των εργαζομένων στις Δομές κατά της Φτώχειας στον Γ. Πατούλη

Επιστολή με την οποία ευχαριστούν τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, για τη στήριξη, αλλά και τη συμβολή του στην απόφαση να δοθεί παράταση στη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας μέχρι το τέλος του έτους, απέστειλε το προεδρείο του Συλλόγου Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι, η παράταση που δίνεται, κατόπιν των «σχετικών ενεργειών και της πίεσης που ασκήθηκε προς τα αρμόδια υπουργεία από τον κ. Πατούλη», είναι ένα θετικό γεγονός καθώς, όπως τονίζεται, «118.000 ωφελούμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν παροχές στην καρδιά του χειμώνα και 800 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την εργασία τους».

Ωστόσο, τα μέλη του Συλλόγου επισημαίνουν πως, δεν επιλύεται ένα βασικό ζήτημα, που είναι η ομαλή μετάβαση του προγράμματος στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ειδικότερα, τονίζουν πως, η δίμηνη παράταση δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα που είναι το κενό που δημιουργείται εξαιτίας της μετάβασης από το παλιό πρόγραμμα στο νέο καθώς, όπως επισημαίνουν, «από 1/1/2017, μόνο το 30% των νέων δομών θα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και αυτές θα αφορούν στα Κέντρα Κοινότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι τις 30 Μαρτίου 2017.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργείου να δώσει τη δέουσα προσοχή στο αίτημα της ΚΕΔΕ και να παρατείνει τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι σημαντικό, μέσα στην "καρδιά του χειμώνα" να μην στερήσουμε από περίπου 120.000 ωφελούμενους τις πολύτιμες υπηρεσίες των Κοινωνικών Δομών, αλλά και να μην μείνουν στο δρόμο 800 οικογένειες. Ωστόσο, αυτή η δίμηνη παράταση δίνει μία προσωρινή "ανάσα" και όχι μία οριστική λύση στο πρόβλημα.

Εμείς ως ΚΕΔΕ επιμένουμε στο αίτημα μας να μην υπάρξει το παραμικρό κενό στη μετάβαση από το παλιό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να μην κινδυνεύσει η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών. Σε αυτή την κατεύθυνση υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ζητήσει, με επιστολές μας τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, παράλληλα με την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας των δομών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, να δοθεί πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με χρηματοδότηση από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ΚΕΔΕ θα παραμείνει στο πλευρό των συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση αλλά και όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στις κοινωνικές δομές, οι οποίοι με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους αποτελούν την ατμομηχανή των κοινωνικών προγραμμάτων».