14 Νοε 2016

Τώρα και προσωρινές συντάξεις χηρείας

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος

Μια τεράστια τρύπα που είχε δημιουργηθεί στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου κλείνει και πλέον θα χορηγείται «προσωρινή» σύνταξη χηρείας…

Με βάση, λοιπόν, εγκύκλιο που έχει υπογράψει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, όσοι δικαιούνται σύνταξη χηρείας για θανάτους που συντελέστηκαν μετά τις 12 Μαΐου 2016 θα λαμβάνουν, και μέχρι να δοθεί η οριστική σύνταξη, προσωρινά το ποσό των 345,6 ευρώ.

Στόχος βέβαια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να χορηγηθεί κάποιο εισόδημα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο ακόμη και επιβίωσης.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι για περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ασφαλισμένου ή συνταξιούχου), μέχρι να δοθεί η οριστική σύνταξη, θα χορηγείται προσωρινή, με ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης (ν. 4387/2016 άρ. 7, παρ. 6), δηλαδή 345,6 ευρώ.

Σύμφωνα με το οριζόμενα πάντως, αν εκείνος που απεβίωσε ελάμβανε μειωμένη σύνταξη γήρατος, τότε μειωμένη θα είναι και η προσωρινή σύνταξη.

Οπως αναγράφεται σχετικά στην εγκύκλιο, σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν θα λαμβάνονται 345,6 ευρώ αλλά ένα ποσό που θα είναι μειωμένο κατά 1/200, για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (ή κατά 6% για κάθε έτος).

Στην ίδια μοίρα κατατάσσονται, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, και οι συντάξεις λόγω θανάτου, που έλκουν το δικαίωμα από συντάξεις αναπηρίας, για τις οποίες λόγω του ποσοστού αναπηρίας δεν καταβαλλόταν πλήρες ποσό, εφόσον προβλεπόταν σχετική μείωση του πλήρους ποσού από την ασφαλιστική νομοθεσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά ισχύουν και για τους αγρότες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, αφού άλλη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι «οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή και σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ».

Ωστόσο ειδικά για τον ΟΓΑ, τα δικαιοδόχα πρόσωπα θα λάβουν το ποσοστό της σύνταξης λόγω θανάτου που προκύπτει σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση, υπολογιζόμενο επί του ποσού της σύνταξης που δικαιούται ή έχει δικαιωθεί ο θανών σύζυγος σύμφωνα με τις διατάξεις όπως ισχύουν στον ΟΓΑ έως 31/12/2016.

Παραδείγματα:

α. Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω γήρατος με μειωμένη κατά 30% σύνταξη (λόγω συνταξιοδότησης κατά 5 έτη νωρίτερα από το αντίστοιχο πλήρες όριο ηλικίας συνταξιοδότησης): η σύνταξη λόγω θανάτου είναι 345,6-(345,6 x 30%) = 241,92 ευρώ.

β. Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 80%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.

γ. Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 70%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 x 75% = 259,2 ευρώ.

δ. Συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΑΕΕ με ποσοστό αναπηρίας 67%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.

Η Εφημερίδα Των Συντακτών