12 Νοε 2016

Απολύσεις στο Δημόσιο και μάλιστα… μόνιμα θέλουν οι δανειστές


Δεν προκαλεί έκπληξη η είδηση, μιας και εμμέσως αυτό διαφάνηκε μέσα από το νόμο για την αξιολόγηση που «έγραψε» η μεταλλαγμένη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία υπέγραψε το μνημόνιο 3, έχει υλοποιήσει ό,τι ανέτρεψαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους τα προηγούμενα χρόνια και ετοιμάζεται να εξαπολύσει τον εργασιακό «Αρμαγεδδώνα». Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πως ό,τι εφαρμόζει το κάνει με «χειρουργική ακρίβεια», φροντίζοντας να «εκμηδενίσει» όσο γίνεται περισσότερο της αντιδράσεις των εργαζομένων. Για αυτό και θέλει να καταργήσει επί της ουσίας το δικαίωμα στην απεργία, για αυτό και θέλει «σοβαρή» και «συνεργάσιμη» ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: για ΓΣΕΕ ούτε λόγος, καθώς έτσι κι αλλιώς αυτή έχει περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο και υπονομεύει τις προσπάθειες για ευρύ πανεργατικό, παλλαϊκό μέτωπο για την ανατροπή των μνημονίων και αυτών που τα υπηρετούν).


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», απολύσεις διαρκείας δημόσιων υπαλλήλων απαιτεί η τρόικα, βάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα πρώτο σε ένα πακέτο έξι μέτρων, που έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την α’ αξιολόγηση.

Οι δανειστές στοχεύουν απευθείας στον δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας ότι έμεινε αλώβητος στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ετσι, ζητούν επίσης να φύγουν με συνοπτικές διαδικασίες οι επίορκοι υπάλληλοι, να απομακρύνονται από την υπηρεσία τους οι υπάλληλοι που αξιολογούνται αρνητικά για τρεις συνεχόμενες φορές, να εξαλειφθούν τα ειδικά μισθολόγια, να μην υπάρξει η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις και να μπει άμεσα «λουκέτο» σε φορείς – φαντάσματα.